Driemaandelijkse nieuwsbrief Oostrem vzw | april - mei - juni|www.oostrem.be
 
Een woordje van de directeur ...
Voor de start van de vakantiemaanden zijn er een aantal zeer belangrijke verplichtingen.
De jaarrekening van het voorbije werkjaar moet afgewerkt en ter goedkeuring voorgelegd worden aan de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering. Op hetzelfde moment wordt ook het jaarverslag 2017 voorgesteld.
Via de digitale nieuwsbrief, te lezen op www.oostrem.be en www.facebook.com/oostrem, kan u hiervan kennis nemen.
2017 stond onder meer in het teken van de realisatie van het nieuwe woonhuis in Wilsele, de intersectorale samenwerking met ONS, de opening van het dagcentrum Dé Hoeve, de opstart van een autodeelproject, de oprichting van het Werkburo en de voorstelling van KWAITO.
Daarnaast zijn er de vele nieuwe accenten en actieplannen in al onze werkingen.
Er werd ook werk gemaakt van een gezonde financiële basis. Daardoor kunnen wij weer heel wat nieuwe projecten realiseren. Er is de noodzakelijke renovatie van het eerste nursinghome in de Bijlokstraat, Herent (de keuken werd intussen reeds volledig vernieuwd en alle kamers kregen brandwerende deuren), de uitbouw van een knappe snoezelruimte, de plaatsing van een automatische sectionale poort en een rolstoeltoegankelijk toilet in Dé Werkplaats, …
In het kader van de klimaatdoelstellingen werken wij verder rond de plaatsing van zonnepanelen op de daken van Wilsele 2 en De Wilg.
We (Oostrem – Hejmen) werden gevraagd om vorming te organiseren voor het OCMW Leuven. Deze vorming richt zich naar hun medewerkers in de thuiszorg. Deze medewerkers komen soms ook in aanraking met personen een beperking.
Daarnaast heeft de provincie Vlaams-Brabant de opdracht gegeven aan het Werkburo, onze dienst Begeleid Werken, om actief mee te werken aan de uitvoering van W²-decreet, Werk- en Zorgtrajecten. Dit decreet biedt kansen aan personen die arbeidsmatige activiteiten willen verrichten of die willen doorstromen naar betaalde arbeid.
Binnen KWAITO, het recent opgerichte Vlaams sociaal ondernemersplatform, schreven wij onze visie uit over Woon- en Leefkosten. We focussen vooral op flankerende beleidsmaatregelen die genomen moeten worden om personen met een beperking de kans te bieden om met hun eigen beperkte inkomen betaalbare en aangepaste woningen te kunnen betrekken, zich verzekerd te weten van betaalbare eerstelijnsdiensten en aangepast vervoer. Ook deze tekst is digitaal terug te vinden.
Ondanks alle veranderingen in de sector, de belofte van  meer regelluwte die maar niet ingelost wordt, blijft Oostrem het voortouw nemen.
We kunnen dit enkel door jullie vertrouwen en aanhoudende steun.
Mario Vanhaeren
 
 
 
Oostrem kreeg de kans om, samen met vijftien organisaties, haar creaties te verkopen in een pop-up winkeltje in de Diestsestraat in Leuven. Deze pop-up opende de deuren van 13 maart tot 14 april 2018.
 De stad Leuven en de provincie Vlaams-Brabant delen de overtuiging dat de sociale economie en zorginstellingen mensen die wat verder van de arbeidsmarkt staan nieuwe kansen, een zinvolle werkervaring of dagbesteding bieden. Daarom stelden zij een winkelpand ter beschikking en voerden zij publiciteit om de nodige ruchtbaarheid aan de deelnemende arbeidszorginitiatieven* te geven. Bezoekers konden kennismaken met een heel gamma van originele, kwaliteitsvolle producten – elk met een uniek verhaal.
Oostrem pakte uit met een nieuwe reeks van houten juwelen. Het mag gezegd worden, ze vlogen letterlijk de deur uit! Daarnaast waren er de juwelen van de Reva St.-Kamillus, cadeaubonnen van Velo en IN-Z, kunstwerken en design keramiek van Hestia en Den Ateljee, koekjes en bier van De Winning, zeepjes van Priesterdelle, wenkaarten van Den Travak en kinderspulletjes van ’t Collectief. Ook Ganspoel, Sonar, de kringwinkel Hageland namen deel.
 
*Arbeidszorg richt zich naar personen die niet, nog niet of nooit in staat zullen zijn om betaalde arbeid te verrichten.  
 
 
Snoezelen
 
In Oostrem borrelen er heel wat creatieve ideeën op. Zo wil men in het nursinghome van de Bijlok een gloednieuwe snoezelruimte installeren. Snoezelen betekent dat er aangename zintuiglijke prikkels, zoals geuren, het aanraken van zachte materialen, speciale lichteffecten worden aangeboden in een aangepaste ruimte. Dit heeft een heilzaam effect voor volwassenen met een verstandelijke of meervoudige beperking, maar ook voor personen die dementeren. De inrichting van zulke ruime met o.m. een bubbelunit, hifi en lasersky, een vloeistofprojector en UV ledbar loopt al snel op naar een 10.000 €. Gelukkig hebben wij al ons waterbed en vezelnevel.
 
Aangezien wij de noodzaak van deze snoezelruimte zien, proberen wij hiervoor de nodige middelen vrij te maken. We hopen deze nieuwe ruimte aan jullie voor te stellen tijdens de opendeurdag 2019. In afwachting blijven wij de nodige acties opzetten om de middelen bij elkaar te krijgen, maar dat lukt ons. 

 
 
AGENDA
 
17 juni 2018
Oldtimer beurs tvv Oostrem

24 augustus tem 27 augustus 2018
Buitenlandse sponsoractie Mannheim

13 en 14 oktober 2018
Kaas- en Wijnavonden 
 
 
Op zondag 17 juni 201 vindt er een oldtimermeeting plaats ten voordele van het dagcentrum van Oostrem vzw.  
Vanaf 11u00 zijn alle voertuigen ouder dan 25 jaar welkom ( auto's, moto's, tractoren, legervoertuigen enz...)   Gratis toegang voor iedereen.  Wil je dit goede doel steunen dan kan dit. Er zijn dranken, taart en koffie aan democratische prijzen of er worden steunkaarten verkocht aan € 5 't stuk. De steunkaart geeft eveneens recht op een consumptie tijdens het oldtimertreffen. De opbrengst van dit oldtimertreffen gaat volledig naar het dagcentrum Wijgmaal van Oostrem vzw.
Locatie : Parking  en kantine voetbal Union Lovenjoel Stationsstraat 91 3360 Lovenjoel
Wanneer : Zondag 17 juni 2018 tussen 11u00 en 18u00
Iedereen met of zonder oldtimervoertuig is van harte welkom.
Wil je meer info?  Contacteer  Peeters Rudi op telnr: 0495251108

Oostrem schittert op de Special Olympics 
Naar jaarlijkse gewoonte nam de Oostrem-delegatie deel aan de Special Olympics. Twaalf atleten streden tijdens het Hemelvaart-weekend voor de medailles. En dat we fier mogen zijn! Onze kampioenen wonnen maar liefst 16 medailles: 5 keer goud, 3 keer zilver en 8 keer brons! Proficiat! Dit kunnen we uiteraard niet zonder een feestje laten voorbijgaan. Op vrijdagavond 8 juni worden onze winnaars officieel gehuldigd!
U was weer geweldig!!
 
De spaghettidag van Oostrem leverde ongeveer 7.000 € op. Er waren zoveel inschrijvingen dat wij een aantal personen hebben ontgoocheld. We willen tijdens de volgende editie (2020) iedereen kunnen verwelkomen.
 
De Paaschocolade-actie was goed voor 3.800 €. Deze chocolade wordt zo gesmaakt dat er al bestellingen binnenlopen vooraleer de actie effectief van start gaat!
 
De PWA (Plaatselijke Werkgelegenheids Agentschappen) houden op te bestaan en gaan over in Wijk-Werking. Bij de ontbinding van de PWA Herent en PWA Keerbergen werd er aan Oostrem gedacht. We ontvingen respectievelijk 1.800 € en 1.695 €.
 
En dan was er nog een jaarlijkse Paasgift van 1.000 €, Femma Herent die ons trakteerde op 500 €, SVB Jansen die ons een kopiemachine cadeau deed, enkele giften in natura, …
 
Er zijn de zovele vrijwilligers die onze werking komen versterken. Dit menselijke kapitaal valt niet in centen uit te drukken, maar de hulp in de tuin, het busvervoer, de marktuitstappen, het verpakken van de chocolade, het verzendklaar maken van het Oostremnieuws, het mee besturen van deze geweldige organisatie, is gewoonweg onontbeerlijk en onbetaalbaar!
 
 
 
Dag van Begeleid Wonen
Op 28 maart was het weer zover. Heel wat begeleidwerkers uit de regio Oost-Brabant tekenden present op hun jaarlijkse ‘Dag van Begeleid Werken’. In de voormiddag werden zij vergast op een spectaculair optreden van Improfiel, Improvisatietheater. ’s Middags kwam de députe van werk, Provincie Vlaams-Brabant, Marc Florquin, hoogstpersoonlijk medailles uitreiken aan de personen die al 10 jaar hun competenties ten dienste stellen van een arbeidsplek in het gewone reguliere arbeidscircuit. Nadien ging iedereen uit zijn dak tijdens een spetterende fuif. Het Werkburo Leuven (het vroegere MAGDA Leuven) zorgde uiteraard voor een smetteloze organisatie.
Oostrem en Tomson Recycle verkleinen samen de afvalberg!
 
In een ver verleden zamelde Oostrem oude inktpatronen in die opgepikt werden door de firma Tomson Recycle. Tomson Recycle was op dat ogenblik specialist in het hervullen ervan. Voor alle inktpatronen die via Oostrem ingezameld werden, kreeg Oostrem een vergoeding.
Door de strenge OVAM-regelgeving kwam dit initiatief onder druk en viel deze activiteit volledig stil. Intussen heeft Tomson Recycling zich opnieuw in de markt gezet als inzamelaar van originele inktpatronen en tonercartridges. Deze afvalstroom wordt volledig duurzaam verwerkt.
Bedrijven ontvangen automatisch een afvalverwerkingscertificaat volgens Ovam-normen.
Tomson Recycle wil Oostrem actief blijven steunen. Alle bedrijven die hun oude patronen door Tomson Recycle gratis laten ophalen en Oostrem als goed doel vermelden, sponsoren ons indirect. Daarnaast zet Tomson Recycle jaarlijks een actie op voor al haar goede doelen in het kader van Music for Life. Bedrijven kunnen zich via http:/oostrem.tomsonrecycle.be registreren. Vanaf 50 lege eenheden kan een gratis ophaling aangevraagd worden, bv. via oostrem@tomsonrecycle.be.
Particulieren kunnen terug oude patronen binnenbrengen in Oostrem, hetzij via het onthaal (Oostremstraat 26, Herent) hetzij via Dé Werkplaats (Benedictusstraat 11, Herent).
Doen!

 
Oostrem respecteert uw privacy
 
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u in het verleden aangaf graag op de hoogte te blijven van onze activiteiten en nieuwsberichten, of omdat u  deelnam aan één van onze activiteiten (Opendeurdag, Kaas- en Wijnavond, Sponsoractie, ..). 
In zulk geval houden we uw naam en e-mailadres bij in ons mailinglist-programma (YMLP). U kan zich ten allen tijde uitschrijven, door op de uitschrijflink onderaan de mail de klikken.
 
We hopen u in de toekomst nog steeds te mogen informeren over Oostrem, haar diensten en activiteiten.
Indien u hieromtrent verdere vragen heeft, aarzel dan zeker niet ons te contacteren via info@oostrem.be.
 
Verder onderneemt Oostrem de nodige stappen om tegemoet te komen aan de nieuwe Europese privacywetgeving (Algemene Verordening Gegevensberscherming) die vanaf 25 mei 2018 in voege treedt."
 
 
In memoriam
Wij melden het overlijden van Elise De Charleroy (°1935), mama van Ilse Verreth (bewoner Wilsele), An Creemers (°1950), mama van Marieke Heijlen (diensthoofd Dagcentrum), Chris Marchand (°1964), broer van Alain Marchand (bewoner Bijlok).   Veel sterkte gewenst aan familie en vrienden.
 
Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de sponsoractie Mannheim! Enkele weken geleden werden de verschillende keuzeprogramma's bekendgemaakt:
 

Meer informatie vindt u eveneens op oostrem.be !