Nieuwsbrief | jaargang 33 | no 325 | februari 2019
 
 
PRINTMAKING AGAINST ALL ODDS
The power of silence 

2 februari t/m 3 maart
 
 
De grafische technieken behoren tot de oudste uitdrukkingsvorm van de mens. Een hand gedrenkt in rode klei, afgedrukt op een rotswand is feitelijk de eerste menselijke (af)druk. Ondanks het feit dat de grafische kunst economisch geen grote rol speelt binnen de hedendaagse kunstmarkt, is er een levendig netwerk van printmakers, printmaking studio’s en artist-in-residencies over de hele wereld. De grafiek is zich, buiten de markt, altijd blijven ontwikkelen, ook de klassieke grafiekvormen als linoleumsnede, litho en etsen zijn inmiddels non-toxic ofwel niet giftig. Daarnaast zijn de nieuwe digitale drukvormen omarmd en worden op eigen wijze toegepast.
 
Voor de Russische Grafiek Triënnale in Novosibirsk in het najaar van 2018 werd Caroline Koenders, grafisch kunstenaar pur sang, uitgenodigd om de Nederlandse inzending samen te stellen. Een prachtig en zorgvuldige selectie van bijzondere eigentijdse grafiek die allen ‘de kracht van stilte’ bezitten. De belangrijkste overeenkomst in deze selectie is niet zozeer het vakmanschap, dat als vanzelfsprekend vereist is voor grafiek, als wel de beeldtaal. Deze is sober, verstild, krachtig en met ruimte voor interpretatie. Deze unieke tentoonstelling is nu te zien in Kunstliefde.
 
Met werk van; Cees Andriessen, Herma Deenen, Jacomijn den Engelsen, Peter Kalkowsky,
Caroline Koenders, Jurjen Ravenhorst, Leonie van Santvoort, Lia Stouten, Erica van Seeters,
Marijke Verhoef en Angelique van Wesemael.
 
Opening: Zondag 3 februari 16.00 uur, inleiding door Caroline Koenders, beeldend kunstenaar en opening door Willem van Lieshout, kunsthistoricus
 
Speciaal voor de tentoonstelling maakte Peter Paul van der Houven een videoportret van Caroline Koenders. 
 

 

 
vlnr; Jacomijn den Engelsen, Jurjen Ravenhorst, Leonie van Santvoort en Peter Kalkowsky, beeld flyer; Caroline Koenders
 

 
Podiumavond Printmaking met Caroline Koenders 

 
Donderdag 7 februari  20.00 uur
 
Podiumavond in het teken van de tentoonstelling Printmaking against all odds / The power of silence.
Tijdens de podiumavond geeft Caroline ons een blik achter de schermen van de tentoonstelling in Novosibirsk. Hans Dillesse gaat met haar in gesprek over o.a. de betekenis van 'printmaking against all odds', en de actieve bloeiende internationale grafiekwereld met haar symposia, fora, biënnales en uitwisselingen. Caroline toont beelden van de expositie in Novosibirsk, Krakau en China.
 
Aanvang 20.00 uur / ingang via de Lange Jufferstraat 2
 

Verwacht 9 t/m 31 maart


Ledententoonstelling met als thema 'NEXUS'.
Ieder jaar zijn er twee ledententoonstellingen, een mét en een zonder thema. Kunstenaarsleden worden gevraagd nieuw werk te maken voor de tentoonstelling of recent werk in te leveren binnen het thema.

'Nexus' staat voor verbinding, een actueel thema in een tijd waarin samenhang, samenwerking, overeenkomsten in plaats van verschillen, steeds meer van belang zijn.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Word ook Kunstenaars- of Kunstlievend lid!
 
Gerrit Rietveld, Piet Mondriaan, Dick Bruna;
ze waren lid van Kunstliefde. Maar ook vele prominente kunstlievende leden waren lid.
 
Ontmoet kunstenaars, kunstliefhebbers en collega's, bezoek tentoonstellingen, openingen en podiumavonden met interessante vertellers en presentaties, ontdek kunst van kunstenaars uit Utrecht en de rest van het land. Koop kunst met korting, blijf op de hoogte.
 
Ieder jaar worden er kunstenaars en kunstliefhebbers lid van Kunstliefde. En daar zijn we heel blij mee! Graag ontvangen we je in de prachtige tentoonstellingsruimte aan de Nobelstraat waar Kunstliefde sinds 1939 huist. Ook bedrijven zijn van harte welkom om ons te ondersteunen.
 
Door lid te worden maak je deel uit van éen van Nederlands oudste kunstenaarsgenootschappen - maar wel eentje in een hedendaags jasje! Je draagt bij aan ruimte voor kunst en kunstenaars in Utrecht en uit de rest van het land. 
Voor kunstenaars is er een ballotage, zie voor aanmelden en voorwaarden onze website.
 
Studenten van de HKU Kunst & Economie ontwikkelden voor en met Kunstliefde een aantal campagnebeelden, je komt ze tegen op o.a. social media. 
 

 

 
Kunstliefde, opgericht in 1807, is één van Nederlands oudste kunstenaarsgenootschappen.
 
Ook nu biedt Kunstliefde nog steeds een podium en ontmoetingsplaats voor kunst, kunstenaars en kunstliefhebbers uit Utrecht en de rest van het land. Kunstliefde is een springplank voor jong talent en biedt een podium aan zowel recent afgestudeerde als gevestigde kunstenaars.
Tegenwoordig zijn er meer dan 110 kunstenaarsleden en ca 200 kunstlievende leden, zijn er in de prachtige presentatieruimte aan de Nobelstraat ca 10 tentoonstellingen per jaar te zien waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jong talent, en is er het project De Belofte voor recent afgestudeerde kunstenaars. Ook organiseert Kunstliefde de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder.
 
Kunstliefde is mede-initiatiefnemer van Art Utrecht, het platform voor beeldende kunst in Utrecht, welke in samenwerking met galeries en musea, de zichtbaarheid van kunst en kunstenaars in Utrecht wil vergroten. Art Utrecht organiseert ook ieder jaar Art Meat, de netwerkborrel voor professionals in de Utrechtse kunstsector.
 
 
 

 
Volg Kunstliefde ook op Facebook en Instagram!
met actuele info over tentoonstellingen, projecten en meer
 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 EN Utrecht | mail@kunstliefde.nl | (030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur

 
Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
Als lid of belangstellende van Kunstliefde ontvangt u maandelijks onze nieuwsbrief of uitnodigingen met informatie over onze exposities en activiteiten. Met het oog op de privacywet willen we u erop attenderen dat wij zorgen dat de verwerking van persoonsgegevens gebeurt op een wijze, die in overeenstemming is met de eisen die de Wet Bescherming Persoonsgegevens stelt. Wij zullen uw gegevens nooit aan derden verstrekken. U kunt zich ten alle tijde uitschrijven via de link onderaan deze nieuwsbrief.