THEMA Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Bingewatchen met René!

Komisch, druk gebarend, geestdriftig en met oog voor detail. Tussen 1998 en 2005 zond Omroep Brabant het programma De Wandeling uit. Wekelijks namen René Bastiaanse en zijn cameraman Léon Hagedoorn zo’n 400.000 kijkers mee op sleeptouw door onze provincie. In deze nieuwsbrief neemt hij je mee op pad langs de mooiste plekjes van Brabant. Ga je mee? lees meer

René Bastiaanse en zijn Papenbril

"De Bossche Citadel stond in de Tachtigjarige Oorlog bekend als de Papenbril. Nadat Frederik Hendrik in 1629 de stad op de Spanjaarden had veroverd, liet hij hier, waar de Dommel en de Aa samenkomen, een fort bouwen. Zo kon hij de "paapse" Bosschenaren goed in de gaten houden. Mag ik je uitnodigen om met mij een kijkje te nemen in ons prachtige gebouw?" lees meer
 
René Bastiaanse, historicus, tv-presentator en directeur BHIC
BHIC Nieuwsbrief

De mooiste plekjes in Brabant

Krijgszuchtige Maagd
René start zijn wandeling met Het Markiezenhof, het woonpaleis van de heersers van Bergen op Zoom. Maar via het wapentuig dat daar te vinden is, komen we op muren en wallen, ravelijnen en forten. Ken je de krijgszuchtige kant van deze stad al?
Op zoek naar Vincent
In de natuur rond Zundert ontwikkelde Vincent van Gogh zijn natuurgevoel. Maar ook andere kunstenaars vonden er hun inspiratie, zoals Henriëtte Roland Holst. De turfvaart was van grote invloed op hoe het er nu uitziet. En waarom zorgde de pastoor van Sprundel dat er een ven werd gedempt?
Elfjes, kabouters en Langnek
We stappen dit keer mee in de wondere wereld van De Efteling - begonnen als werkverschaffingsproject, later een sportpark op katholieke grondslag, weer later een natuurpark en uiteindelijk het pretpark zoals we dat nu kennen. Ooit al eens een kijkje achter de schermen genomen? Grijp nu je kans.
De Biesbosch is eeuwenlang een rijk visgebied geweest. Zalm, steur en elft kwamen er veel voor. René's trip start in Geertruidenberg, waar de 18e-eeuwse visafslag nog een zalm als windvaan draagt. Bij de haven van Moerdijk stapt hij op de boot van een van de laatste beroepspalingvissers. Wat denk je, lukt het hem om paling te vangen?
De Acht Zaligheden
Weet je waarom dit deel ten zuidwesten van Eindhoven zo heet? En welk dorp de achtste zaligheid is? Ooit was dit een dunbevolkt en armoedig deel van Brabant. Of het nu om luidklokken of om voetbal gaat, de rivaliteit is hier groot. Wat heeft Parijs eigenlijk met de cirkels van Bladel te maken en hoe komt het dorp aan een spookhuis?
Op safari in Brabant
We leren in deze bijzondere aflevering met René en Léon over de oorsprong van dit fenomeen, de Beekse Bergen. Over de particuliere dierencollecties van de rijken van vroeger; over de verzorging van de dieren, lease-herten en de opkomst van de dierentuin als vrijetijdsbestemming. Ga je mee op safari?
Brabantse Sahara
We gaan wandelen door de Loonse en Drunense Duinen. Daar vertelt René ons over deze grootste zandverstuiving van Europa. Ook over de ontwikkeling van bossen en heide, flora en fauna. En over het gehucht Giersbergen, ooit bezit van Cisterciënzer nonnen uit Brussel. Ontdek hoe de mens ook uit het klapzand nog bestaansmiddelen wist te peuren.
Van sperma tot sudderlap
Waarom werd stierenhouder in de Middeleeuwen een apart beroep? En waarom worden koeien tegenwoordig meestal kunstmatig geïnsemineerd? René volgt de levensloop van de koe, van inseminatie tot slacht, en neemt met ons een kijkje in het museum, het KI-station en op de boerderij in Beers.
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven