Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Weer 1.000 dossiers Brabantse bedrijven toegankelijk!

Onlangs is er weer een deel van het historische handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Westelijk Noord-Brabant online op naam doorzoekbaar gemaakt. Het gaat om ca. 1.000 archiefdossiers van opgeheven bedrijven. Daarmee staat de teller inmiddels op 152.000 dossiers. lees meer

Veel herinneringen aan Brabants kostschoolverleden

Prachtige, ontroerende maar soms ook vermakelijke verhalen. Al meer dan 500 reacties zijn sinds de lancering twee weken geleden binnengekomen op onze nieuwe website over rooms-katholieke internaten 'Hemel of hel: op kostschool in Brabant'. lees meer

Brabantse heldinnen

Het gaat vaak om zelfstandige types die gewoon deden wat ze nodig vonden. De meesten werden een rolmodel voor de generaties na hen. We hebben het over opmerkelijke vrouwen in Brabant uit heden en verleden. Vrouwen die Brabant hebben gemaakt tot wat het nu is. En onze selectie is slechts het topje van de ijsberg! lees meer

Tip van Mathilde Min!

"Al sinds de Middeleeuwen bestaat het gebruik om op woensdag vóór Pasen eieren op te halen. Aanvankelijk was het de arme bevolking die bij de rijkere boeren om eieren ging bedelen voor ná de vastentijd. In Helvoirt leeft deze traditie voort. Binnenkort halen kinderen daar huis aan huis weer paaseieren op, gewapend met versierde stokken waarmee ze trommelen op de stoep terwijl ze zingen. Wij hebben van deze mooie traditie een nostalgische fotocollectie!" lees meer
 
Mathilde Min, beeldredacteur BHIC
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

"Wij willen Piet en anders niet!"
Zo luidt de strijdkreet van het gelijknamige actiecomité in 1972, nadat Piet ontslagen was. Tijdens zijn lange loopbaan heeft opbouwwerker Piet Willems (1928-2004) de Bossche welzijnssector nadrukkelijk beïnvloed. Met strijdlust en charisma zette hij zich decennialang in voor mensen uit het 'souterrain van de samenleving'. (Bijdrage: Mariet Paes)
Willy en René van de Kerkhof: alleen maar voetballen
Voetballen, alle dagen van de week, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Ze doen in de jaren vijftig niets anders op het pleintje achter hun ouderlijk huis aan de Engelseweg in Helmond. "Liefst dag en nacht. Eén keer in week zaten we even stil, om Pipo de Clown te kijken bij de buren om de hoek. Die hadden als eerste tv."
Valsemunterij 'De Falie'
"Eind jaren '50 kwam ik voor het eerst in het nu verdwenen etablissement "De Falie" in Gemert. Er was in die tijd 'niks te doen'. De eigenaar, zo wil het verhaal, had daar iets op gevonden. Als er toch per ongeluk op zondagmiddag wat jongelui verdwaalden, beloofde hij ze een kratje bier buiten achter de pisbak te zetten, zodat de klanten zouden blijven plakken. (Bijdrage: Ton van Riet) 
"Het begint voor mij in oktober 2018 als ik een portretfoto uit maart 1944 van een jonge vrouw in ons familiearchief aantref. Ik ken de foto van vroeger, hij is van een vriendin van mijn moeder die in de Tweede Wereldoorlog is overleden. Ik besluit het verhaal achter de foto te onderzoeken." (Bijdrage: Aart van Bockel) 
Scharensliep brengt paraplu's niet terug
Als Joseph Hulsken in 1858 in Den Bosch voor zijn rechters staat, is dat niet de eerste keer. Hulsken zouden we tegenwoordig een veelpleger noemen. Een jaar geleden zat hij tien dagen vast wegens diefstal. Nu wordt hij aangeklaagd wegens 'misbruik van vertrouwen'. (Bijdrage: Geurt Franzen) 
Anneke Grönloh in de TapToe
Het is alweer even geleden, maar het overlijden van zangeres Anneke Grönloh in september vorig jaar maakte bij menigeen jeugdherinneringen los. Voor Gerard de Bie was het aanleiding om de TapToe uit de jaren zestig er nog eens op na te slaan, op zoek naar die ene foto van deze zangeres met Eindhovense achtergrond. 
Mijn rooie, roomse oma
Hoe komt het dat mijn oma Marie van Pelt-Moelands, een vrouw met zoveel ambitie en die een eigen mening had over wereldzaken, zich tevreden stelde met haar rol als vrouw thuis, tussen de kinderen en stoffer en blik. Was dit werkelijk haar ideaal? (Bijdrage: Ineke van Pelt) 
Geen bier meer in herberg De Zwaan (maar al snel wel een lijk)
Terug naar 1595, naar Enschot om precies te zijn. We bevinden ons in herberg De Zwaan, alwaar de waard een uiterst vervelende mededeling heeft: het bier is op. Met alle gevolgen van dien. (Bijdrage: Henk Beijers) 

Tweet van de maand

 
Zonder meer een schurk, deze soldaat, maar wél een mooie scan! Ook al gebruik gemaakt van onze gratis scannen-op-verzoek-service? Lees meer

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven