De Tuin van Sjef Nieuwsbrief
Juni 2020
 
 
Beste
 
Normaal gesproken zitten we nu in de drukste periode van het jaar, maar dit jaar loopt alles anders, net als bij iedereen. Door de coronamaatregelen hebben we lange tijd geen bezoekers kunnen ontvangen en maar beperkt in de tuin kunnen werken. Nu proberen we weer voorzichtig op te starten. We hadden ook een begunstigersdag in mei willen houden, maar voorlopig is die uitgesteld. Desondanks is er toch best veel gebeurd, zoals valt te lezen in deze nieuwsbrief. 
 
We wensen iedereen een goede gezondheid toe en hopen dat we snel weer veel mensen van de tuin kunnen laten genieten.
 
 
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief
 
 

 
 
 
Afkoppelen regenwater
Zoals we schreven in de vorige nieuwsbrief, hebben we samen met gemeente Rheden een project gehad met betrekking tot het afkoppelen van regenwater in particuliere tuinen van Velp-Noord. Maar dat betekent natuurlijk dat we in onze tuin ook zoveel mogelijk gaan afkoppelen. Alfons is daar de afgelopen tijd mee bezig geweest. Op de meeste plekken kan het het water nu zo de tuin inlopen. 
 
 
 
NLDoet 2020
Net zoals andere jaren hadden we dit jaar ook weer een project op stapel staan voor NLDoet. We wilden het dak van de poort bedekken met groen. Omdat we al te maken hadden met corona, is ervoor gekozen om de klus met een klein groepje alsnog in meerdere dagen af te maken. Daardoor konden we de al gekochte materialen op de juiste manier aanbrengen. 
Later willen we ook op het dak van de schuur groen aanbrengen. Alfons heeft daarvoor het dak al op diverse plekken gerepareerd.
 
 
 
 
Overige werkzaamheden in en om de tuin
Een grote zorg minder is het feit dat alle electra rondom huis en tuin nu goedgekeurd is. Ron, Jan en Marc hebben hun best gedaan om alles helemaal in orde te maken en zijn daar dus prima in geslaagd. Afgelopen maand is er een inspectie geweest en die hebben we met glans doorstaan. Wat een opluchting, ook omdat alles nu veilig en degelijk is.
 
 
 
 
Vrijwilliger in de schijnwerpers: Alfons Kelderman
Misschien al wel 30 jaar geleden werkte ik aan het onderhoud van een meelfabriek die toen nog in de buurt van de Tuin van Sjef aanwezig was. Iemand kwam me toen vertellen dat er vlak in de buurt een kunstenaar was die van zijn tuin een enorme puinzooi had gemaakt waar zeldzame planten schenen te groeien. Toen was mijn interesse gewekt en ben ik gaan kijken. Ik was welkom bij Sjef en sindsdien ben ik verbonden aan zijn tuin. Ik heb regelmatig puin aangevoerd, helpen stapelen en de mooie poort helpen metselen. Verder ben ik veel met hem op reis geweest, naar onder andere Frankrijk en de Moezel. Ik ben zelf ook in mijn eigen tuin aan de gang gegaan en heb op veel kleinere schaal een natuurlijke tuin aangelegd met puinmaterialen. Uiteraard geïnspireerd door de Tuin van Sjef. 
 
Toen Sjef al ziek was wilde hij nog van alles, maar kon niet zoveel meer. Her en der in de tuin lag veel puin dat ik toen heb verwerkt in de puinhelling voor het raam naast de poort. Het was moeilijk voor hem om mij mijn gang te laten gaan, maar hij was ook heel blij dat het gebeurde. Als waardering voor mijn werk heet de helling nu "Monte Alfonso".
 
Als voormalig bouwvakker doe ik heel wat bouwklussen in de tuin, het huis en de schuur. Zo zijn er inmiddels 2 wc's bijgekomen en een keuken in de schuur. Het is fijn dat ik voor de materialen gebruik kan maken van restmateriaal dat bij mijn oude werkgever ligt.
 
Ik blijf het geklus rond de tuin leuk vinden en hoop nog lang betrokken te kunnen blijven. 
 
 
 
 
 
 
 
Plant in the picture: de Amandelwolfsmelk
De amandelwolfsmelk (Euphorbia amygdaloides) is te vinden in het bosgedeelte achter de woning. Het is één van de twaalf inheemse soorten uit dit geslacht en staat op de rode lijst.
Naast deze soort zijn ook de inheemse Moeraswolfsmelk, Heksenmelk en Tuinwolfsmelk in de tuin te vinden en verder nog vier “buitenlanders”.

De naam Wolfsmelk heeft te maken met het giftige melksap dat vrijkomt als je de stengel doorbreekt. Het sap heeft een bijtend en branderig effect en de 'wolf' (= de duivel) werd gezien als de veroorzaker. Dit geldt voor alle soorten binnen dit geslacht.
Er zijn twee verklaringen van de wetenschappelijke naam Euphorbia.
1. Euphorbios, de Griekse lijfarts van koning Juba de Tweede van Mauretanië gebruikte planten van het geslacht Euphorbia als geneeskruid.
2.  Euphorbia komt van eu (goed) en pherboo (voeden), omdat het melksap werd gebruikt ter genezing van teringlijders.
 
In het wild kom je deze soort in ons land alleen maar tegen in Zuid-Limburg, want hij houdt van kalk en open, oude loofbossen. Op het verspreidingskaartje van Floron staan echter meer vindplaatsen, maar men vermoedt dat dit allemaal ontsnapte tuinexemplaren zijn. Het is namelijk een populaire tuinplant door de grootte en de vaak fraaie paarsrode tint. Dat laatste levert verwarring op met de tuinplant E.amygdaloides “robbiae”. Deze heeft echter meer leerachtige, glanzende bladeren en een ver lopende wortelstok.
  
De bloemen van de amandelwolfsmelk zijn man of vrouw (dat noem je eenslachtig). En aangezien beiden op dezelfde plant huizen noem je dit ook eenhuizig.Uit het centrum van de rozet ontwikkelt zich de schermvormige, rijk vertakte bloeiwijze (schermen met vijf tot tien hoofdstralen). De paren van schutblaadjes in de bijschermen zijn aan de voet tot 'schoteltjes' vergroeid. De honingklieren op de rand van de schijnbloemen zijn halvemaanvormig, met hoornvormige uiteinden. Uit het vruchtbeginsel ontwikkelt zich een kluisvrucht van 3 tot 4 mm groot, voorzien van drie groeven en fijne puntjes.

 
 
 
 
Artikel in Naober en uitbreiding website
Er is een mooi artikel over de Tuin van Sjef verschenen in Naober. Klik hier om het artikel te lezen.
 
Verder hebben we op onze website onder het kopje Tuin veel informatie staan over de aanwezige planten. daar is sinds kort, met dank aan Nigel, een uitgebreid stuk over dieren bijgekomen. Klik hier om dat stuk op de website te lezen.
 
 
 
Overig nieuws
Gezien de ontwikkelingen aangaande corona hebben wij besloten om voorlopig geen normale open tuindagen te organiseren. Mocht u graag met een klein groepje de tuin willen bezoeken, dan is dat wel mogelijk. Belt u dan voor een afspraak met 06-28937906.

Op zaterdag 6 juni van 13.00 tot 17.00 uur, de tuindag voor onder andere leden van de Nederlandse Tuinenstichting, hebben we een aangepast programma.
 
 
Voor meer informatie zie onze website:
Dit is een link naar de website...
 
Hou ook onze facebookpagina in de gaten:
 
 
 
De Tuin van Sjef - Boulevard 33b - 6881 HP Velp      info@detuinvansjef.nl