Kan u deze Eigen-Wijs niet lezen? Ga dan naar de webversie.
Eigen-Wijs

 
Een uitgave van VONAC vzw,
pedagogische begeleidingsdienst & navormingscentrum
van VOOP vzw – Vlaams Onderwijs OverlegPlatform
 
Jaargang 16       Nummer 49
    
   11 oktober 2016

In deze nieuwsbrief:
VOOP heeft een eigen Facebookpagina waarop we berichten van onze eigen scholen, uit de media en van allerhande partners in de onderwijswereld delen.
De afgelopen weken verschenen er berichten over welbevinden, EDO, racisme STEM, taalbeleid, mediawijsheid, ICT, participatie, pesten,... alsook veel leuke berichten uit onze eigen scholen. Kortom: een hele hoop insipiratie!
 
Mis geen enkel boeiend bericht: ga gauw hier kijken en like onze pagina...

VOOP voegt een nieuwe telg toe aan de familie: Bassischool PISTACHE

 
Sinds dit schooljaar kunnen we een nieuwe school op onze lijst met leden toevoegen: Basisschool PISTACHE in Schaarbeek.
Bezielster en initiatiefneemster van de initiële privéschool PISTACHE is Veronique van Merris. In 2011 startte zij een privéschool in het hartje van Schaarbeek. Ondertussen is de school gegroeid tot 3 kleuterklassen, een eerste en een tweede leerjaar, waarbij de school er elk jaar een klasje bij telt. Bijgevolg heeft de school nu ook al 2 vestigingsplaatsen. Centraal in het pedagogisch project van PISTACHE is het werken aan tweetaligheid.
Hier ontdek je meer over PISTACHE.
We willen hierbij alle leerlingen en het hele team van PISTACHE alvast van harte welkom heten!

You Bet! Educatief pakket over gokken

Cijfermateriaal en ervaringen leren ons dat kansspelen en met name sportweddenschappen populair zijn bij jongeren. Uit de leerlingenbevraging 2014-2015 blijkt dat 8.6% van de 16-18-jarige jongeren het laatste jaar deel nam aan een sportweddenschap (bij de jongens was dat 15.4%), 14.5% kocht krasbiljetten en 10% pokerde voor geld het laatste jaar (bij jongens was dit respectievelijk 15% en 17%).
Daarom ontwikkelde VAD in samenwerking met CAD Limburg ‘You Bet!’, een educatief pakket met als doelgroep de 16-18–jarigen.
Lees er hier alles over.
 
Joepie de poepie! Over toiletten op school...
Het is geen geheim dat de toiletten op vele scholen niet de aangenaamste plek zijn om te vertoeven. Het is vaak een plek waar enerzijds kinderen rondhangen om buiten het zicht van de leerkrachten kattenkwaad uit te steken en waar het anderzijds behoorlijk vies kan zijn en kan stinken.
Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen ‘op het gemak’ naar de WC kan gaan.
Daarom ontwikkelde het VCOV, de vrije koepel van ouderverenigingen, een bundel met allerhande tips en informatie over goeie toiletten op school. De bundel kreeg de vrolijke naam ‘Joepie de poepie’.
Hier vind je de bundel.
EDO rond (eerlijke) wereldhandel
Educatie rond/voor Duurzame Ontwikkeling omvat verschillende aspecten. Eén daarvan is eerlijke handel.
Samen met Oxfam Wereldwinkels en Djapo kan je van eerlijke handel een boeiend traject in je school of gemeente maken. Een traject waarin educatie en actie elkaar afwisselen. Zulk een traject begint altijd met een gesprek waarin je bekijkt waar je als school staat en waar je naartoe wil. Je wensen worden omgezet in een concreet plan en een eigen traject.
Lees hier alles over dit boeiende aanbod!
De week van de lentekriebels 2017: RSV over 'de eerste keer'
Kinderen en jongeren hebben recht op degelijke Relationele en Seksuele Vorming. Jongeren hebben daarbij vooral nood aan informatie en een klankbord over emoties, relationele vaardigheden, porno, stereotypieën, gender, verwachtingen, genieten, experimenteren,…
Om deze boodschap kracht bij te zetten, organiseert Sensoa jaarlijks “de week van de lentekriebels“. Gedurende deze week worden er verschillende activiteiten georganiseerd om RSV en het thema van dat schooljaar onder de aandacht te brengen. Tegelijk biedt Sensoa specifiek educatief materiaal aan zodat leerkrachten het thema kunnen opnemen in hun lessen RSV.
Dit schooljaar staat het thema ‘de eerste keer’ centraal.
Lees hier alles over de week van de lentekriebels.
Afspraken met ouders over gezonde voeding in de basisschool: do’s en don'ts
De start van het nieuwe schooljaar is traditioneel het moment waarop scholen een aantal nieuwe afspraken invoeren en opnemen in het schoolreglement. Ook over dranken, tussendoortjes, de brooddoos en traktaties.
Het VIGeZ zet graag de  belangrijkste adviezen die ze hierover geven in het kader van Gezonde school en Kieskeurig (de afgeleide methodiek voor een voedingsbeleid op school) op een rij.
Lees hier de adviezen van het VIGeZ.
Maak je klas rookvrij: neem deel aan de wedstrijd
Jaarlijks gaan duizenden jongeren de uitdaging aan om zes maanden rookvrij te blijven of het te worden. Klassen die op het einde van het schooljaar voor minstens 90% rookvrij zijn, krijgen een diploma. Een klas die meedoet aan het creatieve luik van de wedstrijd, kan bovendien een mooie prijs winnen!
Deze wedstrijd kadert in het Europees project ‘Smokefree Class Competition’ dat in Finland werd ontwikkeld en heeft als bedoeling om jongeren uit het eerste en tweede jaar van het secundair onderwijs te stimuleren en te ondersteunen om niet te beginnen met roken of te helpen met stoppen met roken.
Ontdek hier alles over de wedstrijd voor rookvrije klassen.
E-Validiv - de meertalige digitale leeromgeving
E-Validiv is een meertalige digitale leeromgeving die leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar mee op ontdekking neemt in diverse onderwerpen uit het leergebied wereldoriëntatie. Hierbij doorlopen de leerlingen zelfstandig verschillende thema’s, terwijl hun leerproces aangestuurd wordt vanuit de digitale leeromgeving. Een van de grootste troeven van E-Validiv is de toegang tot de leerinhoud in meerdere talen: alles wat in de thema’s aan bod komt, is beschikbaar in zeven verschillende talen, namelijk in het Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Pools, Spaans en Turks.
Lees hier verder.
Maak je leerlingen enthousiast voor wetenschap met de wetenschapsbattle!
Zet 5 wetenschappers ‘in de ring’ en daag hen uit om hun kennis en inzichten op de meest boeiende manier uit te leggen voor een kritisch publiek van kinderen tussen 6 en 12 jaar. En wat krijg je dan? Een dynamische, actieve battle waarbij kinderen dolenthousiast zijn over wetenschap.
Ontdek hier hoe jouw school ook het strijdtoneel kan worden voor deze originele en bruisende battle.
Rapport over het publiek debat rond de eindtermen
Eind 2015 kondigde minister Crevits aan dat ze een debat wilde voeren rond de inhoud van de eindtermen in het onderwijs. Dit debat wilde ze niet alleen binnenskamers voeren. Ze trok dit vraagstuk open tot een debat waar alle Vlamingen aan konden deelnemen.
Alle bedenkingen, ideeën, tips en overwegingen die via verschillende wegen verzameld werden, zijn ondertussen samen gebracht en geanalyseerd. De conclusies hiervan kan je lezen in het rapport ONSONDERWIJS.BE – VAN LERENSBELANG. Participatief publiek debat over de eindtermen.
Lees hier meer over dit rapport.
 
Interessante bijscholingen en studiedagen
- 24/10: in de week van Hapinnes kunnen directies en bestuurders gratis deelnemen aan het Everybody-Event, waar je meer verneemt over het beleidsplan rond welzijn en welbevinden.
- 25/10: Dag van de Conflixers, een studiedag voor secundaire scholen en leerlingen die bezig zijn met een vorm van peer support op school (leerling-bemiddeling, peter/meter-projecten, vertrouwensleerlingen ...).
- 26/10: studievoormiddag "gedeeld leiderschap: praktijken en randvoorwaarden" voor schoolleiders en schoolbesturen.
- vanaf 9/11: cursus taalvaardigheid Frans voor onderwijzers door Formaprim.
- met je lerarenkaart krijg je korting voor de vormingen en bijscholingen door de Vlaamse scholierenkoepel. Hier vind je hun overzicht.
 
In deze posts op onze Facebookpagina vind je nog meer interessante studiedagen en bijscholingen.
Grasduin door artikels uit vorige edities op onze blog!
Op onze blog vind je de artikels uit de vorige versies van Eigen-Wijs. Je kan alle artikels overlopen of op basis van een thema zoeken.
Neem vlug een kijkje op onze blog!
VONAC: wie is wie
Op deze webpagina vind je een overzicht van de medewerkers van VONAC.
Colofon
  • Redactie: Veerle Wauters - veerle.wauters@voop.be@voop.be.
  • Werkten mee aan deze editie: Ann Servranckx, Lies Pycke, Veerle Wauters en Johan Royeaerd.
  • Bijdragen voor volgend nummer bezorgen aan Veerle Wauters.
  • Verantwoordelijk uitgever: Johan Royeaerd, johan.royeaerd@voop.be.
  • Abonnement: u ontvangt deze Eigen-Wijs nieuwsbrief van VONAC omdat u zich hiervoor hebt ingeschreven of omdat wij vermoeden dat de inhoud van deze nieuwsbrief u zal interesseren.
    Een abonnement op Eigen-Wijs is gratis en kan op eenvoudig verzoek verkregen worden via deze link. Uitschrijven of wijzigen van geadresseerden of van mailadressen kan je doorgeven via Uitschrijven / Gegevens wijzigen.
Meer informatie (o.a. vorige nieuwsbrieven) vind je op onze website www.voop.be.
 
VONAC vzw is gevestigd op de VUB - IDLO – lokaal M0.30 - Pleinlaan 2 - 1050 Brussel