THEMA Nieuwsbrief BHIC  Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Kruip in de huid van de rechter... 

Altijd al een kijkje willen nemen in de rechtspraak van eeuwen geleden? Benieuwd hoe het er vroeger en nu aan toe gaat tijdens een zitting? Tijdens de Week van de Rechtspraak op 6 september organiseren wij samen met de rechtbank Oost-Brabant en het gerechtshof ’s-Hertogenbosch de interactieve middag ‘Op de stoel van de rechter - toen en nu’. Interesse? Meld je dan snel aan. lees meer

Neem een duik in donker Brabant 

In de archieven op het BHIC kom je flink wat gajes tegen en misschien is het wel familie? Zoek maar eens in onze strafvonnissen! lees meer

Doe je mee met ons boevenproject?  

Oplichters, pagadders en booswichten, je vindt ze in alle soorten en maten in gevangenis-registers van het BHIC. lees meer
Fotocollectie Stadsarchief Oss

Historische boevenverhalen

Moorden en martelingen in Breda
Op 10 juni 1805 ontsnapt draaideurcrimineel Jean le Boul uit de gevangenistoren in Breda. De volgende ochtend worden de cipier en zijn vrouw gevonden, in koelen bloede vermoord. Er volgt een klopjacht en een arrestatie, waarbij middeleeuwse martelmethoden niet worden geschuwd.
Hoeveel Daltons telt jouw familie?
We kennen De Daltons vooral uit de strips van Lucky Luke. Maar deze beruchte boeven zetten rond 1890 ook in werkelijkheid heel wat bank- en treinovervallen in de VS op hun naam. In Breda is in 1905 een vergelijkbare club actief. Een soort Daltons maar dan met bolhoed en een zachte g.
Dood door zwaard
Wat betekende het als je een schavotstraf of lijfstraf kreeg opgelegd, of als je naar een tuchthuis werd gestuurd? De rechterlijke macht bestaat inmiddels al meer dan tweehonderd jaar. Maar hoe ging het er voor die tijd eigenlijk aan toe?
Snel een kalf kopen met gevonden geld
Achter de kille letters van de rechtbank gaat vaak een persoonlijk drama schuil. Ook al is het strafbare feit niet zo heel erg groot. Maar hoelang droomt Dina Kerkhof al van een eigen kalf? En hoe ver is zij bereid daarvoor te gaan?
Mannen, steekt uw sweert in uw schede
Een bruiloft, een zwaard en iemand die gewond raakt, zonder dat duidelijk is wie de dader is. Deze ingrediënten zorgen samen voor een interessant verhaal waarbij de centrale vraag is: wie verwondde Anthonis Udonis Huijberts uit Haren?
Zwerver afgeslacht in schuur in Vianen
Midden in de nacht maakt Berendina Mackowiak die andere zwerver, Dirk van Dijk, wakker. 'Nu is het tijd', zegt ze. Hij neemt de ijzeren staak en slaat de derde slaper in de hut hard op diens hoofd… (bijdrage: Geurt Franzen)
Een tragische moord in Haps
Zachtjes moet hij doen, want zijn zoontje van vijf mag geen getuige zijn van deze gruwelijke daad… In de vroege ochtend van 11 juni 1875 wordt in een keuterboerderijtje in Haps een pasgeborene om het leven gebracht. (bijdrage: Geurt Franzen)
Schijt aan de koning!
“Ik heb schijt aan den Koning, niet één hoop, maar wel twéé, als ik eenen grooten hoop stront had, zoude ik hem dien op zijn kop zetten!" Dat zijn de woorden van Christiaan Struick die zich op 30 december 1850 moest verantwoorden bij de rechter.
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
 
Criminaliteit heb je in alle soorten en maten. Heb jij ook een verhaal net als Joan? 

Vragen over Vroeger?
Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen
Volg ons in de online media
Volg ons in de online media
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen