Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

"Weet je wat ik wel zou willen zijn?" ♪♫

Een bloemetjesgordijn... ♪♫ Ken jij deze carnavalshit nog? Geschreven door de Bossche carnavalszanger (en zeer begenadigd tekstschrijver) Wim Kersten, die vooral bekend was als lid van de Twee Pinten? Heb je het over Carnaval, dan denk je natuurlijk aan Brabant. Hoewel we dit jaar alleen in huiselijke kring en digitaal Carnaval vieren, brengen deze podcasts over hem je vast weer een beetje in de stemming.
 
En is Carnaval niet aan jou besteed? Dan krijg je geheid heimwee naar klassiek wintervertier bij het zien van het filmpje hieronder. In de tijd van gloeiende wangen, een rode neus, ijskoude vingers en natte billen: heel koud maar ook erg fijn! Dit jaar geen Carnaval en waarschijnlijk zit die echte winter met pakken sneeuw en dik ijs er ook niet meer in. Maar dan zijn er in ieder geval nog de beelden en verhalen!
 
Blijf zelf gezond en let een beetje op de ander!
 
Margot America, redactie
 
P.s. Wedden dat de melodie van het bloemetjesgordijn nu de hele dag in je hoofd blijft hangen? 😊
 
 

Schatkamer BHIC opent voor iedereen


Geheime archieven gaan voor het eerst sinds 75 jaar open! Voor een groot aantal dossiers vervalt de beperking op de openbaarheid na al die jaren en dat zorgt er voor dat je nu zelf kunt lezen wat er in het beladen jaar 1945 allemaal speelde. Een van de belangrijkste archieven die dit jaar openbaar worden, is het archief van het Militair Gezag. lees meer

Méér dan 70.000 extra persoonsgegevens online doorzoekbaar

Onze zoekmachine is aan het begin van dit jaar aangevuld met persoonsgegevens uit de akten van de burgerlijke stand die per 1 januari 2021 openbaar zijn geworden. lees meer

Nieuwe bronnen december online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Soms kom je in oude archiefstukken nog heel actuele verhalen tegen. Zoals in een dossier van Staatsbosbeheer waaruit blijkt dat de Brabantse bossen altijd al een broeinest van criminaliteit zijn geweest. Ga je mee terug naar het moment dat drugsafval van drugsdealers nog niet het grootste probleem van de boswachters waren? En er heel ander volk door het Mastbos bij Breda rondzwierf?" lees meer
 
Hilde Jansma, studiezaalmedewerkster BHIC

Beste verhalen deze maand

Tragische levens
"In mijn onderzoek naar Lamberdiena van Rossum was een van mijn hypotheses dat er misschien 'identiteitsfraude' had plaatsgevonden, dus dat een ander meisje als Lamberdiena door het leven zou zijn gegaan, misschien een onwettig kind uit de familie. Dat onwettige kind was er wel, maar het verhaal bleek toch anders." Over leven onder moeilijke omstandigheden. (Bijdrage: J.Ch. Caanen)
Schokkend ontslag uit Kamp Vught
6 april 1945. Een noodkreet vanuit Kamp Vught belandt op het bureau van de inspecteur van de gemeentepolitie Vught. Alle Vughtse geïnterneerde vrouwen verzoeken met klem ontslagen te worden uit het kamp, waar de gezondheidstoestand veel te wensen over laat. Sommige vrouwen hebben geluk en mogen inderdaad huiswaarts gaan, maar de Vughtse bevolking is "not amused"...
Truyken is zo arm als een kerkrat
Weggegeven als kind, geen idee wie haar ouders zijn en geen geld te makken. Truyken Janssen uit Den Bosch heeft het zwaar in het Den Bosch van de zeventiende eeuw. (Bijdrage: Henk Beijers)
"Het is augustus 1975. Ik vertrek met de trein vanuit Den Bosch en loop drie kwartier later vanaf het NS-station Breda via het Valkenberg richting centrum. Breda is voor mij dan nog een compleet onbekende Brabantse stad." (Bijdrage: Aart van Bockel)
Claudius Prinsen drukt stempel op Breda
De Tweede Wereldoorlog dreunt bij velen nog na als op 1 december 1947 Claudius Prinsen aantreedt als burgemeester van Breda. Ruim drie jaar later – op 17 maart 1952 – overlijdt de 56-jarige burgemeester aan een hartkwaal, maar hij laat in die korte tijd een onuitwisbare indruk achter in het naoorlogse Breda.
De platen van Wim Kersten lopen net zo lekker als zijn schoenen
Je kent hem waarschijnlijk van zijn carnavalshits maar de podcast-serie Andermans Veren Extra maakt duidelijk dat Wim Kersten veel meer in huis had. Naast aandacht voor zijn kleinkunstnummers, spreekt de maker Ko de Laat in de podcast ook over andere Bossche artiesten met wie Wim optrad.
“Ne goeien boer hi ‘n dikke vrouw, ’n mager perd en ne zoon op ’t simenarie”
"Toen mijn jongste zus geboren werd was ik vier. Vanaf dat moment, zo vertelde mijn moeder mij later, vond ik mezelf plotseling groot genoeg om voortaan met vader mee 'het veld in te gaan'. Ik keek dus al jong de kunst van het boeren af van mijn vader." Beleef het leven op de boerderij met Cor Dekkers.
Wat te doen met kinderen van 'foute ouders'?
Er zijn wat opvanghuizen maar die zitten al vol, en in sommige gevallen zijn die onbeschrijfelijk rommelig en liefdeloos. Vlak na de bevrijding van het Zuiden vragen meerdere instanties zich af: wat moeten we aan met de kinderen van NSB’ers of Rijksduitsers?
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven