Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Zomer in Brabant ❤️

Gezellige braderieën, verwarmde zwembaden maar vooral veel Brabantse gemoedelijkheid. In de gevarieerde folder 'Hart van Brabant' die de VVV in 1970 uitgeeft en die ik vind in ons archief, lees ik alles voor een 'grandioze vakantie' in onze provincie. En... je kunt voor een rijksdaalder naar De Efteling! Bladerend wandel je zo een halve eeuw terug in de tijd, vol gemoedelijke cafés en zonnige terrassen. Brabant wordt verkocht als 'modern en toch Brabants'.
 
De tijden zijn veranderd en commercials lonken ons naar warme oorden en idyllische plekken. Maar of we onze koffers mogen pakken is nog maar de vraag. Die folder uit 1970 is zo gek nog niet, want er is in Brabant genoeg te doen. Wat te denken van de Bossche Zomer en het Theaterfestival Boulevard? Onze Citadel wordt begin augustus omgetoverd tot een knus openluchttheater. Kom je ook?
Geniet van een fijne vakantie maar doe wel voorzichtig!
 
Margot America, redactie 
 
 
 

Op zoek naar de Swiebertjes in de doodsbriefjes

"Of mensen geëvacueerd zijn, of een zwervend bestaan hebben geleid, maar ook belangrijke ontwikkelingen binnen de medische stand: je ziet zoveel méér terug in de doodsbriefjes dan enkel de oorzaak van het overlijden", vertelt onderzoeker Marja Waals. BHIC zet de index doodsbriefjes online! lees meer

Nieuwe bronnen juni online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"De hele zomer kan je in het programma 'Samen de zomer door' van Omroep Brabant genieten van de mooiste films uit onze collectie. Heb jij thuis oude films liggen (gemaakt in Brabant, met of door Brabanders)? Gooi ze dan niet weg, want jouw gewone films zijn voor ons bijzonder! Beelden die het Brabantse leven van vroeger in herinnering brengen zijn zeldzaam en het is goed om ze te bewaren. Help je me mee? lees meer
 
Mathilde Min, Beeldredacteur BHIC

Beste verhalen deze maand

Marcelleke
"Ik was, als enig kind van haar eerste man, de lieveling van moeder. Geen man was goed genoeg voor mij", zegt deze Bruid van God een beetje stoer. Klein, nuchter en non-stop biddend zit Marcelliana - vermoedelijk Brabants oudste - in de kapel van het klooster. (Bijdrage: Steffie van den Oord)
Twaalf gulden betaalt Anna van den Broek in 1918 aan de vrouw in Roosendaal die een eind zou maken aan haar ongewenste zwangerschap. Maar wat zijn de gevolgen van deze illegale abortus voor de arme Anna?
Toon zit in de cel en zijn vrouw wil er vandoor (met een ander)
"Toon het is te hoopen dat u gou weer naar u thuis kunt komen, want als u lang weg zou blijven, dan zult u in een leeg huis kunnen komen." Het zal je maar gebeuren, dan zit je in het gevang en je vrouw wil je verlaten. Hoe loopt dit af?
Mijn vaders verhaal onderzocht
"Mijn vader vertelde vaak dat hij getuige was van Operatie Market Garden en het consolideren van Bridge Eleven op 17 September 1944. Na onderzoek blijkt nu dat de Graafse jeugd fors heeft bijgedragen aan het succes van de verovering van de brug bij Grave." (Bijdrage: Adri Ekstijn)
"Eerste Communie, onvergetelijk!"
‘s Ochtends ging Cor naar de Heilige Mis, daarna tijdens het voetballen lepelde iemand de bal de schuur in boven op de dorsmachine. Toen Cor op de machine sprong voor de bal, raakte hij een uitstekend onderdeel. Hoe de feestelijke dag afliep, vertelt hij je zelf wel. (Bijdrage: Cor Dekkers)
Op 29 juni 1655 werd in de katholieke kerk van Demen de edele Adriana Aelbertina gedoopt. De inschrijving leest nogal cryptisch. Wilde de vader liever niet dat zijn naam volledig werd genoteerd of had de pastoor verzuimd om de gegevens goed over te nemen? Wat denk jij?
Toen mijn vader als boer ophield, werd hij een fervent amateurvisser. Een keer gooide hij met de werphengel zijn aas met een machtige zwaai bijna naar de overkant van de vijver. Als een pro draaide hij aan zijn molen om de buit binnen te harken. Zijn visnet lag al klaar om zijn vangst op het droge te krijgen... "Verdomme, maar dat is geen vis!" (Bijdrage: Cor Dekkers)
"Wat stinkt die Dommel, wat staat 'ie laag", er ging vroeger geen dag voorbij of er werd bij Bert thuis over de Dommel gesproken. Toen hij later in Boxtel ging werken en er ook ging wonen, was alles nieuw behalve de Dommel. "Geboren in Eindhoven, bijna in de Dommel, gaf dat een welkom thuisgevoel", aldus Bert Broekman.
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven