Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Op een kleurrijk en vreedzaam nieuwjaar 🥂

Vrijdag 8 december was het Paarse Vrijdag. De dag waarop leerlingen en studenten in heel Nederland laten zien dat zij solidair zijn met hun queer-leeftijdsgenoten. Op deze bijzondere dag lanceerden wij een nieuwe themapagina ‘Queer Brabant’, waar we een podium geven aan de Brabantse queergemeenschap van vroeger tot nu. En jij kunt ons helpen! Lees hoe je dat kunt doen. 
 
Deze maand kregen we bovendien een kleine maar fijne aanwinst: twee brieven van doker Wiegersma. Ken je hem nog? Hij stond model voor de dorpsdokter Tjerk van Taeke uit Antoon Coolens roman ‘Dorp aan de rivier’? Waarover deze handgeschreven brieven uit 1908 gaan lees je hieronder.
 
Intussen tellen wij de dagen af… Laten we hopen op een nieuw jaar dat op een vredige manier geschiedenis schrijft. Tot in 2024!
 
Margot America, redactie
 

 
Onlangs kreeg het BHIC een bijzondere aanwinst: twee handgeschreven brieven van Jakob Wiegersma, de dokter van Lith (1863-1931). Huisarts Wiegersma kreeg nationale bekendheid als dokter Tjerk van Taeke, de dorpsdokter uit Antoon Coolens roman ‘Dorp aan de rivier’ (1934). Wiegersma heeft de brieven in januari 1908 geschreven aan notaris Rits in ’s-Hertogenbosch. De brieven gaan over geld dat de gemeente Lith had gekregen voor verbetering van het onderwijs. Maar daar werd naar zijn mening niets mee gedaan. lees meer 
 

Maak de queer geschiedenis van Brabant beter zichtbaar en toegankelijk

Je las het hierboven al: we hebben een nieuwe themapagina ‘Queer Brabant’. Ben je iemand of ken je mensen die zouden willen vertellen over hun ervaringen als homo, lesbienne, biseksueel, intersekse persoon, transgender of queer in de Brabantse gay scene? Of heb je toegang tot interessante bronnen of foto’s? Dan horen we heel graag van je. Help mee en laat je stem horen! lees meer

Nieuwe bronnen november online

Ook in de vakantieperiode zijn er verschillende indexen en nieuwe aanwinsten op de website geplaatst. Hier staan ze allemaal overzichtelijk op een rijtje. Zo ontdek je gemakkelijk of er iets tussen zit wat jouw onderzoek weer een stukje verder kan helpen! lees meer
Wat is toch die mystieke aantrekkingskracht van Arlenius, de 16e-eeuwse boekenwurm uit Aarle-Rixtel? In een speciale slotaflevering van de podcastserie 'Tijdreizen met Wim Daniels' ga je samen met deze Brabantse taalkundige op zoek naar dát geheim. lees meer
 
Marilou Nillesen, podcastmaker 'Het geheugen van Brabant'

Beste verhalen deze maand

Duitse Kinder Wagen
In 1956 was er een volksopstand in Hongarije, die door de Russen bruut werd neergeslagen, wat veel losmaakte. Zo werden er in Nederland allerlei inzamelingsacties gevoerd. In dat kader was er ook een wedstrijd voor een slagzin die de inzameling moest ondersteunen. (Bijdrage: Ton Burger)
In het begin van de negentiende eeuw was het pand dat wij kennen als De Vossenklem en de omliggende gronden eigendom van de familie Martini uit Vught. Rentmeester Piet van de Ven beheerde deze eigendommen. Aan deze Piet dankt De Vossenklem zijn naam. (Bijdrage: Gerard Veltman)
Bergen op Zoom als schakelpunt in een oorlog: dit verhaal gaat over de emoties, die bij de aanleg en daarna ontstonden bij de burgers. Hans Jordans bestudeert in een serie verhalen de verdedigingsposten bij Bergen op Zoom.
Rosa's trieste einde
Ook Rosa Andriesse ontkwam in de Tweede Wereldoorlog niet aan de Jodenvervolging. Zij wilde haar kinderen niet tot last zijn. Onderduiken of vluchten vond ze geen optie, daarom nam ze haar intrek in een huis voor ouden van dagen in Etten-Leur. Hier nam ze haar lot in eigen hand. (Bijdrage: Cor Kerstens)
Berts Kerstverhaal
"Op 6 september 1944 werd ik 8 jaar. In het najaar van dat jaar werd het zuiden van Nederland bevrijd door de geallieerde legers en dus leefde men daar met Kerstmis '44 al als bevrijd gebied. Maar ondanks de bevrijding was het gevaar nog niet geweken… Met de Kerst denk ik altijd terug aan die tijd." (Bijdrage: Bert Broekman)
Vanaf 1865 kwamen Nederlandse jonge rekruten het Pauselijk Veldleger versterken, de Pauselijke Zouaven. Noord-Brabant zond veel jonge mannen naar Rome om daar Paus Pius IX bij te staan in zijn defensie. Ook Woenselse Toontje. Over hem en zijn kornuiten uit Brabant gaat deze trilogie. Wat bezielde hen? Hoe kwamen ze erbij? En erop? (Bijdrage: Gerard Strijards)
Herman Verheijen, oorspronkelijk afkomstig uit Roosendaal, bekleedde tussen 1905 en 1932 tal van openbare functies in de gemeente Dongen. Na de oorlog is er onderzoek gedaan naar de rol van burgemeesters tijdens de oorlog. Dus ook naar het functioneren van Herman Verheijen. (Bijdrage: Henk Sprangers)
Tijdens de jaren zestig braken er roerige tijden aan voor de politie. Lees hoe de zogenaamde verschuiving van rechtmatige naar rechtvaardige politie verliep in Oss met als bijzondere casus het invoeren van de wijkagent. (Bijdrage: Laura Brinkhorst)
BHIC Nieuwsbrief
Waarom mogen bijna alle archiefdozen in onze depots worden opengemaakt, maar nu net die ene niet? Of in ieder geval: nog niet? In deze podcast duiken we in onze 'geheime archieven'; archieven die pas na een bepaald aantal jaren mogen worden geopend. Met collega’s Harm en Lisette gaan we op zoek naar de dossiers die vanaf 1 januari 2024 voor de eerste keer worden ingezien. En daarmee belanden we midden in verhalen vol oorlogsdrama en vredesleed. lees meer
 

Het geheugen van Brabant? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven