De Tuin van Sjef Nieuwsbrief
September 2018
 
 
Beste
 
Na een prachtige lente en een warme, droge zomer is het weer tijd voor nieuws uit onze tuin. Nu we gelukkig weer volop regen hebben gehad, zijn we verbaasd over de snelheid waarmee veel planten zich hebben hersteld van de droogte. De activiteiten in de tuin hebben niet geleden door het weer. We geven u graag een overzicht van wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd.
 
We gaan nu een wat rustiger seizoen tegemoet, maar ook dan zijn er activiteiten. Hou onze website (www.detuinvansjef.n) in de gaten.
 
 
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief
 
 

 
 
 
Tuinweetjes
Ondanks de aanhoudende droogte en hoge temperaturen zijn de meeste planten goed door de zomer heen gekomen. De kwetsbaarste daaronder hebben we wel een handje geholpen door ze ’s avonds wat water te geven.
Veel van de planten op de stenen bulten hadden onze hulp echter niet nodig, omdat het diep tussen de stenen altijd wat vochtig blijft. Zo zijn zeldzaamheden als Prachtanjer, Echte gamander, Geel vingerhoedkruid en Bergandoorn mooi tot bloei gekomen.
Een andere soort die ons vreugde schenkt is Klein heksenkruid (zie foto), die op zijn schaduwplek zo’n twee maanden is blijven bloeien. Van deze uiterst zeldzame plant vonden we pas twee jaar geleden een klein plukje terug, dat we sindsdien op een beschutte plaats hebben gekoesterd. Vooral dit jaar is hij enorm gegroeid, waarmee we natuurlijk heel blij zijn.
 
 
 
 
Vrijwilliger in de schijnwerpers: Cor van Hoften
Het zal ongeveer eind jaren zeventig zijn geweest dat ik met Sjef kennis maakte. Hij woonde toen met een aantal andere kunstenaars in de nu deels prachtig opgeknapte villa Rhederhof. Sjef deed met mijn toenmalige zesde klas van de professor van der Leeuwschool in Velp-Zuid een kunstproject. Samen met de klas ging hij de zandbak van de kleuterschool in de Annastraat, waar ik toen samen met een collega zat, omtoveren tot wilde plantentuin en daarnaast leerde hij de kids van alles over waterbeestjes en hoe die te tekenen. Het project was een groot succes. Lees meer....
 
 
 
De waterloop in ere hersteld
Afgelopen periode hebben we de kleine vijvertjes schoongemaakt en ook de verbindingen tussen de vijvers onderling zijn weer zichtbaar. Dat stond al lang op het wensenlijstje, dus we zijn er trots op dat het nu is gebeurd. Op deze manier krijgen we een nog diversere begroeiing in de tuin. In de vijvers zijn nu ook weer de hoogteverschillen zichtbaar die door Sjef zijn aangelegd. 
 
 
 
 
Mooi afscheidscadeau van wethouder Nicole Olland
In maart was Nicole Olland nog met het Rhedense College van B&W op bezoek geweest en heeft ze enthousiast door de tuin gelopen. In mei nam ze afscheid als wethouder en wees ze de tuin aan als kadotip. Dat heeft ons meer dan 1000 euro opgeleverd. Een erg leuke opsteker, waar we haar heel hartelijk voor bedanken.
 
 
 
 
Tuindagen en rondleidingen
Drie tuindagen en vele rondleidingen op verzoek zijn er afgelopen periode geweest. De zonnige tuindagen zijn heel goed bezocht. Mensen die weer een keertje een kijkje kwamen nemen, maar ook nog veel mensen die voor de eerste keer kwamen. En steevast waren ze dan verbaasd over de enorme diversiteit aan planten en dieren op zo'n klein oppervlak midden tussen de huizen.
 
 
 
 
 
Geslaagde cursus botanisch tekenen
Eind juli heeft de Doesburgse botanisch tekenares Marianne Verschoor-Remerie een workshop botanisch tekenen gegeven. De tuin bleek een hele geschikte locatie te zijn voor deze workshop. Voor herhaling vatbaar dus.
 

 
Leerlingen van de Arnhorst op bezoek
In mei bezochten kinderen van groep 3 en groep 4 van basisschool de Arnhorst de tuin in het kader van het project "het Rariteitenkabinet" van Bureau Hart en Have. Ze kregen in kleine groepjes kijk- en tekenopdrachten en maakten hele mooie collages van alle rariteiten die Sjef verzameld heeft. Wat leuk om zo'n enthousiaste en geïnteresseerde groep kinderen te mogen ontvangen!
 

 
Aangeboden: werk- en vergaderplek in een oase
Ben je op zoek naar een niet alledaagse plek voor werk of overleg? Waar je inspiratie kunt opdoen in een natuur- en cultuurrijke omgeving? Waar je ongestoord kunt vergaderen of schrijven? Dan kun je terecht in onze huiskamer. Tegen een geringe vergoeding die geheel ten goede komt aan behoud en beheer van de Tuin.
Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op via info@detuinvansjef.nl.
 
 
 
Overig nieuws
Voor meer informatie zie onze website:
Dit is een link naar de website...
 
Hou ook onze facebookpagina in de gaten:
 
 
 
De Tuin van Sjef - Boulevard 33b - 6881 HP Velp      info@detuinvansjef.nl