INHOUD
 
* Nieuwsbrief Juni 2021
* COPD
* Laatste nieuws 
 
Nieuwsbrief Juni 2021
 
Beste lezer,
 
Er is goed nieuws!
Vanaf zaterdag 26 juni is het niet meer nodig in de buitenlucht een mondkapje te dragen, mits u 1,5 meter afstand van andere personen kan houden.

Vanaf 1 juli wordt het EU Covid vaccinatiecertificaat in gebruik genomen en zal het reizen makkelijker worden.

In deze nieuwsbrief krijgt u informatie over het nut van fysiotherapie bij COPD en andere longziekten. Onze fysiotherapeut Sanne Sibree-Paul is gespecialiseerd in de behandeling van longpatiënten.
 
Vriendelijke groet,
Bernadette Veeger
 
 
 
 
COPD

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Het is een verzamelnaam voor:

Chronische bronchitis: als de bronchiën ontstoken en/of geïnfecteerd zijn, wordt er overtollig slijm aangemaakt. Hierdoor wordt de luchtstroom in en uit de longen beperkt, wat leidt tot overmatig hoesten en moeite met ademhalen.
Longemfyseem: dit is een chronische aandoening waarbij de longblaasjes verloren gaan. Wanneer er minder longblaasjes zijn, kan het lichaam minder zuurstof opnemen. Dit zorgt voor onder andere kortademigheid en benauwdheid.

In Nederland hebben ongeveer 600.000 mensen COPD. Jaarlijks komen er ruim 10.000 mensen met chronische bronchitis en 27.000 mensen met longemfyseem bij. De voorspelling is dat het absolute aantal patiënten met COPD tot 2040 met 36% zal stijgen. Momenteel is COPD de vijfde meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland.
In België wordt geschat dat ongeveer 680.000 personen lijden aan COPD. Daarvan zijn er ongeveer 300.000 met een gekende diagnose COPD. De andere helft heeft COPD zonder dat zij dit zelf weten.

Beïnvloeden van risicofactoren:
Roken is de belangrijkste oorzaak van het chronisch ontstekingsproces in de longen. Roken en mee-roken is verantwoordelijk voor 40-60% van COPD-ontwikkeling.
Daarnaast kunnen ook andere oorzaken dit ontstekingsproces veroorzaken, zoals onder andere oorzaken luchtvervuiling (op het werk, binnen- en buitenshuis) en genetische factoren. Factoren als erfelijkheid, andere ziektes en het aantal longaanvallen hebben grote invloed op het beloop, maar zijn niet altijd direct te beïnvloeden.
Veel leefstijlfactoren zoals roken, voeding en beweging hebben invloed op zowel het ontstaan als het verloop van COPD en de eventuele bijkomende ziekten. Stoppen met roken, de juiste medicijnen, goede voeding en voldoende beweging zijn factoren die wél zelf te beïnvloeden zijn.
 
Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?
  1. Uw conditie verbeteren: in overleg en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Eventueel krijgt u aangepaste oefeningen voor bijvoorbeeld uw ademspieren en arm-, been of rompspieren. Uw inspanning wordt meestal beloond met vermindering van uw klachten.
  2. Adviseren hoe uw slijm kwijt te raken. Bij COPD-patiënten worden de luchtwegen bij ongecontroleerd hoesten dichtgedrukt en kan het averechts werken. De fysiotherapeut leert u een manier om zo effectief mogelijk slijm los te maken (huffen) en op te geven (huffen en gecontroleerd hoesten). Hierdoor komt u sneller van luchtweginfecties af en kunt u deze eventueel voorkomen.
  3. Bij een exacerbatie (plotselinge verergering) kan zij/hij u begeleiden om zo snel mogelijk het bewegen weer op te pakken.
  4. Advies geven om uw ademtechniek en tempo aan te passen zodat u minder snel benauwd wordt en uw eigen mogelijkheden beter leert inschatten. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen.
De meest voorkomende medische diagnose bij longpatiënten is COPD, maar fysiotherapie helpt ook bij andere longaandoeningen, zoals astma, interstitiële of restrictieve longaandoeningen.

Voor meer informatie kunt u een afspraak maken met onze long fysiotherapeute Sanne Sibree-Paul of met de huisarts.

Laatste nieuws
  • Onze specialisten zullen beschikbaar zijn voor afspraken op de volgende datums:
    • Dr. Pedro Chinchurreta, cardioloog: donderdag 08/07, 12/08 en 16/09.
    • Dr. Manio Maravic, neuroloog: woensdag 07, 14 en 21/07,  
    • Dr. Vicente Aneri Más, dermatoloog: vrijdag 09/07 en 06/08.
    • Dr. Victor Aguilar, gastro-enteroloog: vrijdag 23/07 en 20/08.
    • Janet van Dam, medische thermografie: van 28 juni tot 17 juli.
  • Voor meer informatie of om een afspraak te maken kunt u ons contacteren op 952 532 065 of info@centromarysalud.com.
Centro Mar Y Salud, paseo marítimo 4, El Morche, www.centromarysalud.com