Nieuwsbrief | jaargang 31 | no 307 | augustus 2017
 
 

19 augustus t/m 17 september

REALITEITEN
Luuk Huiskes John Sikking Paul Bogaers

De tentoonstelling 'Realiteiten' toont het werk van drie kunstenaars die hun beeld enten op de werkelijkheid maar deze tegelijkertijd op eigen wijze ondergraven. 
Luuk Huiskes, winnaar van de Kunstliefde-prijs 2016 mocht als curator de tentoonstelling samenstellen en nodigde John Sikking en Paul Bogaers uit als mede-exposanten.
 
Huiskes ziet het werk van Sikking en Bogaers vergeleken met zijn eigen werk, als alternatieve vormen van beïnvloeding van de perceptie van de werkelijkheid. Luuk Huiskes bedient zich van de techniek van de fotografie maar vervreemdt het beeld ook weer van de letterlijke beschrijving van, meestal, een landschap. In het werk van Paul Bogaers wordt de fotografische werkelijkheid verregaand opgerekt, mede door de inzet van onverwachte combinaties van beelden en materialen. De schilderijen van John Sikking lijken dromen weer te geven maar een spannende relatie met de werkelijkheid blijft overeind. Alsof 'het net niet echt is'. 
 
In 2016 won fotograaf Luuk Huiskes de Kunstliefdeprijs. Documentairemaker Peter Paul van der Houven sprak met Luuk over zijn werk. Bekijk hier de video 

 
Opening: zaterdag 19 augustus 16.00 uur door Willem Hendrik de Groen, beeldend kunstenaar
 
 
Podiumavond REALITEITEN: donderdag 7 september 20.00 u
Luuk Huiskes, John Sikking en Paul Bogaers aan het woord over hun werk.
Ingang via de Lange Jufferstraat!
 
Luuk Huiskes
Het werk van Luuk Huiskes is gebaseerd op de techniek van fotografie maar het uiteindelijke beeld volgt meer uit de werkwijze van de schilder. Niet de werkelijkheid bepaalt het uiteindelijke beeld maar de interpretatie van de maker. Daarmee wordt bewust een ondergraving van die realiteit gepoogd te bereiken. Er ontstaat een landschap waarvan je voelt dat het zijn wereld is, een fictie, misschien zelfs een sprookje. Nog concreter gesteld, de geest van het landschap, het bos, komt daarmee naar voren, en draagt het beeld.
 
John Sikking
In zijn werk doet hij de schepping nog eens dunnetjes over; niet om haar naar de kroon te steken, maar meer provisorisch, op een houtje-touwtje manier. Hij stelt zich dan een schepper voor als timmerman, wever, naaier, knutselaar en improvisator.
Zonder een vooropgezet plan, maar gewapend met een paar simpele spelregels, laat hij het werk onder zijn handen ontstaan. In een stapeling van vlekken of aaneenschakeling van kleine driehoeken doemen zo de dieren, vegetaties, ruimtes op in al hun vertederende onvolkomenheden. Hoe zal de wereld er dan uitzien? Minder imposant en perfect misschien, maar vervuld van mededogen en gevoel voor detail.
 
Paul Bogaers
‘Extended photography’ is de term waarmee Paul Bogaers zijn meest recente werk aanduidt. Deze uitbreiding naar het ruimtelijke domein, dat van beelden en objecten, vormt een verrassende en toch vanzelfsprekende voortzetting van zijn vroegere werk. Bogaers heeft altijd al de grenzen van de fotografie proberen te verleggen; het meest bekend zijn diens fotocombinaties waarin hij zijn eigen opnamen combineert met boek- en tijdschriftillustraties, gevonden familiekiekjes en oude prentbriefkaarten. Met zijn oog voor onverwachte benaderingen, onaanzienlijke details en bizarre combinaties, nodigt Bogaers de kijker uit tot het leggen van nieuwe verbanden en het vinden van nieuwe betekenissen. Nu breidt hij dit ‘collage-principe’ nog verder uit met ruimtelijke objecten en materialen. 
 
 
         
De Kunstliefdeprijs 
 
De prijs wordt uitgereikt aan een in de provincie Utrecht gevestigd/opgeleide beeldend kunstenaar die het jaar voorafgaand aan de uitreiking van de prijs of in het jaar van de uitreiking zelf, werk heeft tentoongesteld in de expositieruimte van Kunstliefde en wiens werk een hoogwaardige ontwikkeling laat zien of waarvan dat verwacht mag worden.
 
De prijs heeft naast de erkenning van de kwaliteiten van het werk van de kunstenaar, ook de bedoeling een aanmoedigingsprijs te zijn, met name voor jonge kunstenaars.
 
Voor de prijswinnaar geldt dat hij of zij zich betrokken toont of heeft getoond bij Kunstliefde.
Alle disciplines van de beeldende kunst komen in gelijke mate in aanmerking voor de toekenning van de prijs.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van euro 1.500,- en een beeld gemaakt door Elselien van der Graaf. De ontvanger van de Kunstliefdeprijs krijgt binnen een jaar na ontvangst van de prijs gedurende minimaal drie weken de ruimte van Kunstliefde ter beschikking om als curator  een tentoonstelling aan zijn/haar werk te wijden in combinatie met gastkunstenaars.
 
De Kunstliefdeprijs 2017 wordt op Culturele Zondag 3 september a.s. tijdens het Uitfeest uitgereikt.
 

 
 
 
25 augustus t/m 10 september 

UtrechtDownUnder 2017
Actuele kunst in de werfkelders

Vanaf 25 augustus strijkt UtrechtDownUnder neer onder de gewelven van de historische werfkelders aan de Oudegracht.
Een unieke kunstroute, te bezoeken en bewandelen,
3 weekenden lang.
Deelnemend kunstenaars; Jhonie van Boeijen, Vincent de Boer, Britt Dorenbosch, Nathalie Duivenvoorden, Joost Elschot, René Eicke, Kim van Erven, Isabel Ferrand, Daniëlle Frenken, Jasper Hagenaar, Elise 't Hart & Nils Davidse, Inge van Heerde, Paul Klemann, Goof Kloosterman, Rabi Koria, Jorn van Leeuwen, Bas Lobik, Adriaan Luteijn, Romy Muijrers, Natalia Ossef, Joyce Overheul, Cecilia Rebergen, Thijs Rijkers, Johan Rijpma, Walter Simon, Lea Schiess, Jessica Skowroneck, Eva Spierenburg, Jonathan Straatman, Anna van Suchtelen, Roy Vastenburg, Ellis Veth, Jop Vissers Vorstenbosch, Guy Vording, Jonas Wijtenburg en Halina Zalewska.

Het event is te volgen via Facebook, Twitter en Instagram. En binnenkort via de vernieuwde website.
Entreetickets zijn ter plaatse te koop voor 6,- / en online via de site. (Kinderen t/m 12 jaar gratis)

 
 
 
 'Het Spookhuis', Erik Suidman, 2017 2,5 x 2 m
 
T/m 13 augustus
 
COCKTAIL
Zomerledententoonstelling
 
Een zeer gevarieerd overzicht van recent werk van kunstenaars die lid zijn van Kunstliefde. Voor de tentoonstelling wordt een selectie gemaakt uit het aangeboden werk, door de tentoonstellingscommissie in samenwerking met externe professionals uit het kunstcircuit zoals curatoren, conservators en galeriehouders.
 
Kunstliefde heeft veel kunstenaarsleden uit Utrecht en omgeving, maar ook uit de rest van het land. 
Bovendien is er werk van de meest recent nieuwe leden, waaronder kunstenaars die deelnamen aan de Belofte, project voor jonge kunstenaars die recent afstudeerden aan de kunstacademie. Zij zijn na deelname aan de Belofte gratis een jaar lang lid. Daarna is er voor jonge kunstenaars een starterstarief.
 
Zomerledententoonstelling met werk van o.a.; Erik Suidman, Carien Vugts, Willem Veerman, Ellen Bruijs, Sonata Lepaite, Herman van Doorn, Walter Simon, Lou Vos, Sonia Laan, Kristien Kerstens, Nienke Jorissen, Karen Vennik, Vera Pouw, Emmy Gostelie, Cisca Poldervaart, Misja van Laatum, e.a.
 
Word lid van Kunstliefde! als kunstenaar of kunstliefhebber.

Als kunstenaar of kunstliefhebber kan je lid worden van Kunstliefde. Als lid ondersteun je Kunstliefde in haar projecten en tentoonstellingen, de vereniging, en steun je (Utrechtse) kunst en kunstenaars. Kunstenaars kunnen een paar keer per jaar deelnemen aan tentoonstellingen en collega's ontmoeten / netwerken. Voor kunstliefhebbers zijn er diverse activiteiten en korting op aankoop van kunstwerken. Je ontvangt uitnodigingen voor openingen, podiumavonden en de maandelijkse nieuwsbrief.

Lidmaatschap staat open voor professioneel beeldend kunstenaars uit Utrecht maar ook van buiten de stad. Voor jonge kunstenaars is er een gereduceerd tarief. Voor kunstenaars is er een ballotage. Je kunt je aanmelden via mail@kunstliefde.nl.
Meer info en voorwaarden via lidmaatschap kunstenaars of kunstliefhebbers.

Welkom bij Kunstliefde!

Kunstliefde Ruimte voor Beeldende Kunst, toen en nu
 
Kunstliefde is één van Nederlands oudste kunstenaarsgenootschappen, opgericht in 1807 als 'modern teekengezelschap naar het gekleed model'. 
 
Bekende kunstenaarsleden waren o.a. Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Jopie Moesman, Dirkje Kuik, Janus de Winter, Charles Donker en Dick Bruna. Het genootschap heeft een belangrijke plaats vervuld in het Utrechtse culturele leven. Ook nu biedt Kunstliefde nog steeds een podium en ontmoetingsplaats voor kunst en kunstenaars uit Utrecht en de rest van het land.
 
Tegenwoordig zijn er meer dan 110 kunstenaarsleden en ca 200 kunstlievende leden, zijn er in de prachtige presentatieruimte aan de Nobelstraat ca 10 tentoonstellingen per jaar te zien waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jonge makers en hebben we o.a. het project De Belofte voor recent afgestudeerde kunstenaars. Ook organiseert Kunstliefde de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder
 
Kunstliefde is ook mede-initiatiefnemer van Art Utrecht, een platform voor beeldende kunst in Utrecht. We werken hierin samen met o.a. galeries en musea. Art Utrecht organiseert ieder jaar ook Art Meat, de netwerkborrel voor professionals in de Utrechtse kunstsector.
 
 
met actuele info over tentoonstellingen, projecten en meer

 
 
Bezoek de website  | Trailer Kunstiefde  |  Volg Kunstliefde ook op facebook  en twitter
 
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 EN Utrecht | mail@kunstliefde.nl |(030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur