Film Strijdbaar in première
Op zaterdag 24 juni gaat de Amelisweerd-documentaire Strijdbaar in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht feestelijk in première. Strijdbaar is het verhaal van Jos Kloppenborg en Jan Korff de Gidts die bijna vijftig jaar lang hebben gestreden tegen de aanleg en de verbreding van de A27 door het bos van Amelisweerd. In de documentaire gaat filmmaker Floris Meinardi op zoek naar de vraag: Wat drijft beide actievoerders om zich jarenlang in te zetten voor het behoud van het bos Amelisweerd?
Na de filmvertoning is er een Q&A en gaat journalist Cees Grimbergen in gesprek met de maker van Strijdbaar. Na de voorstelling bent u van harte welkom in de foyer van het Louis Hartlooper Complex. Toegangskaarten à €10,- per persoon zijn aan te vragen via beeldfabriek@planet.nl.
NOVEX hoort stap voorbij NOVI te worden
In de Nationale Omgevingsvisie Extra (NOVEX) werken overheden samen aan een plan voor de inrichting van Nederland. De activiteiten van de Kracht van Utrecht zitten in het NOVEX gebied 7: verstedelijkingsgebied Utrecht-Amersfoort. In het Programmaplan d.d. juli 2022 zien we dat onze provincie nu aan zet is. De kracht van Utrecht roept op om juist ook de CO2 (i.v.m. Parijs akkoord), NOx- en fijnstof-uitstoot en het aantal autokilometers en benodigde parkeerruimte (i.v.m. ruimtegebruik) van de verschillende opties goed in de NOVI/ NOVEX monitor in de gaten te houden voor de verschillende varianten: Hoe zorgen we ervoor dat (auto)mobiliteit, emissies, et cetera daar al in een vroeg stadium goed in staan?
De KvU levert kritiek en dient zienswijzen in op belangrijke regionale en stedelijke visies en bestuursstukken zolang de klimaatcrisis niet richtinggevend is voor het mobiliteitsbeleid in de regio Utrecht. Het roer moet nu om. We zien het moment tegemoet dat de provincie Utrecht de private en maatschappelijke partijen gaat betrekken bij de NOVEX.
Visie/ zienswijze op brief 21 april over Voortgang Regioalternatief A27 Amelisweerd
Op 21 april 2023 heeft de gemeente Utrecht een Raadsbrief Voortgang alternatief Ring Utrecht naar de gemeenteraad gestuurd. De gemeente geeft de voortgang op ieder van de drie pijlers waaruit het alternatief wordt opgebouwd. De Kracht van Utrecht leest onder andere over het verminderen van de groeiende vraag naar automobiliteit. Wij zouden graag meer ambitie, meer consistentie in beleid en meer samenwerking zien, met name in deze pijler. In de beleidsanalyse is hier meer mogelijk, mits de samenwerking met diverse actoren wordt gevonden, in de regio en landelijk.
De Kracht van Utrecht heeft een zienswijze opgesteld, waarin we aangeven welke tips raadsleden (van de gemeente Utrecht en van de andere regiogemeenten) hun wethouder mobiliteit mee kunnen geven in de uitwerking van het alternatief. We hopen dat de raadsleden van de omliggende gemeenten hier hun voordeel mee kunnen doen richting hun wethouders.
Zienswijze op Ontwerpprogramma Wonen en Werken provincie Utrecht
De Kracht van Utrecht heeft een zienswijze ingediend op het Ontwerpprogramma Wonen en Werken Provincie Utrecht (ontwerp vastgesteld door GS op 21 februari 2023 met referentienummer UTSP-1494042740-25897) en de bijbehorende planMER.
Wat ons opvalt in het overdrachtsdocument van de Provincie Utrecht aan de nieuwe coalitie
De provincie heeft een uitgebreid overdrachtsdocument gemaakt voor de aankomende provinciebestuurders. Wij zien belangrijke en goede uitgangspunten in het mobiliteitsbeleid. We zien dat de mobiliteit voor 40% van de CO2 uitstoot in de provincie Utrecht verantwoordelijk is. Er wordt echter niet duidelijk gemaakt hoe ambitieus aanvullend mobiliteitsbeleid moet zijn om het regioalternatief te onderbouwen en om de doelen voor 2030 en 2040 te bereiken.
De genoemde kerntaken duurzame bereikbaarheid, klimaatmitigatie en verstedelijking en de woonopgave liggen wat betreft de Kracht van Utrecht daarbij in elkaars verlengde. We hopen dat het nieuwe college tot zulk consistent beleid kan komen.