Nieuwsbrief januari 2017
  
 
Gratis naar een voorstelling van CliniClowns 
 
Exclusief voor leden van Balans en de NVA
 
CliniClowns Voorstelling 'Post'Op zaterdag 4 februari geeft het Klein Zintuigen Orkest van de CliniClowns 3 theatervoorstellingen in Amersfoort, exclusief voor leden van Balans en de NVA. Deze voorstellingen zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen met autisme en hun ouders, broertje(s) en/of zusje(s).
Per voorstelling kunnen maximaal 8 kinderen met autisme (verstandelijke leeftijd t/m 6 jaar) deelnemen, samen met
3 gezinsleden. Bent u lid van Balans of de NVA en hebt u een kind met autisme, dan kunt u erbij zijn.
 
 
 
In Balans Magazine
 
 
Het nieuwste nummer van Balans Magazine (nr. 1, december 2016/januari 2017) bevat een themakatern over angst en dwang. Twaalf pagina’s vol interviews met deskundigen, een indrukwekkend ervaringsverhaal, tips en tricks en een column over een probleem waar veel kinderen met AD(H)D of autisme mee worstelen.
 
Verder in Balans Magazine 1  o.a. de volgende artikelen:
 
  • Wetenschappers van het AMC (Prof. Liesbeth Reneman e.a.) ontdekten dat methylfenidaat het brein van kinderen met ADHD langdurig verandert.
  • Ian Laverman (24, dyslexie) schreef op zijn 21e in drie maanden tijd een fantasy-trilogie. Ook Daphne van 14 heeft dyslexie én schreef een boek. Twee jonge schrijftalenten aan het woord.
  • Joli Luijckx vertelt hoe de school van haar zoon Thimo (14) uitzonderlijke lef heeft getoond door het lesprogramma helemaal op Thimo’s behoeften af te stemmen. Passend onderwijs zoals het hoort!
Het volgende nummer van Balans Magazine, nr. 2, kunt u in februari verwachten. Daarin veel aandacht voor het thema ouderbetrokkenheid. Verder o.a. artikelen over ‘ADHD en depressie’, hoogsensitieve kinderen, en de nieuwe theaterproductie van BM-columniste Ilse Krabben.
 
GRATIS VOOR LEDEN
Bent u lid van Balans, dan valt Balans Magazine 2 in de week na 18 februari bij u op de mat. Nog geen lid? Meld u hier aan en ontvang het inspirerende magazine, dat naast verdiepende artikelen zeker ook handvatten biedt binnen uw gezin en werk!
 

Cursussen en studiedagen van BalansAcademy

Bent u ouder van een kind met een leer- of gedragsstoornis? Loopt u tegen problemen aan of wilt u zich verdiepen in een bepaald onderwerp? BalansAcademy biedt diverse activiteiten aan voor ouders en verzorgers van kinderen met een leer- en/of gedragsstoornis. Ook leerkrachten/IB’ers en zorgprofessionals kunnen hun kennis en vaardigheden uitbreiden met de scholingsactiviteiten van BalansAcademy.
De agenda voor februari en maart vermeldt veel activiteiten op het gebied van autisme:
 
14 februari: Autisme BelevingsCircuit   
15 maart:   start cursus Autisme anders bekijken met een autismepaspoort   
 
Verder staan bij BalansAcademy o.a. op het programma:
 
1 maart:  workshop DCD
 
 
Een compleet overzicht van scholingsactiviteiten vindt u op balansacademy.nl


Cursus 'Samen Sterk' in Tilburg

Activiteit van Balans Midden-Brabant, Kerngroep Tilburg

Op vrijdagochtend 3 en 10 februari 2017 organiseert Balans in Tilburg de cursus 'Samen Sterk - Handelingsgericht werken voor ouders'. Sta sterker in contact met school en zorg!
 
Samen Sterk biedt u inzicht, concrete én praktische handvatten om uw communicatie met leerkrachten / zorgprofessionals op een positieve wijze vorm en inhoud te geven. Daarbij staat het welzijn van uw kind centraal: Wat heeft uw kind nodig en welke aanpak past het beste bij de onder­wijsbehoefte van uw kind.
Belang­rijk onderdeel van de cursus is het delen van ervaringen met andere ouders. De cursus is geschikt zowel voor ouders van kinderen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.  Lees er hier meer over
 
 
Ook binnenkort in Tilburg: een thema-avond over DCD


BalansAdvies

Sinds 1 januari is BalansAdvies voorlopig telefonisch niet bereikbaar. Balans ontwikkelt op dit moment nieuwe mogelijkheden voor haar leden. Zodra daar meer over bekend is, leest u het in deze nieuwsbrief.
 
 
Mail BalansAdvies (alléén voor leden!)
 
Leden van Balans kunnen per e-mail een vraag stellen via het speciale contactformulier van BalansAdvies. Uw vraag wordt dan beantwoord door de vrijwillige medewerkers van het mailteam. Via onderstaande link komt u in het contactformulier terecht en kunt u uw vraag mailen.
 
 
Voor vragen over passend onderwijs kunt u verder terecht bij Ouders & Onderwijs
Informatie over hulp en zorg is overzichtelijk weergegeven op de website Regelhulp.
De informatie over leer- en gedragsstoornissen op Regelhulp, is tot stand gekomen in samenwerking met Balans. Op Regelhulp kunt u zoeken op trefwoord en op situatie.
 

 
(Ingezonden mededeling)
 
Stichting Zorg Almere zoekt twee leden voor de Raad van Toezicht
 
De Stichting Zorg Almere (ZALM) biedt zorg aan kinderen en jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, psychiatrische aandoening, chronische ziekte en verschillende combinaties van de bovenstaande aandoeningen.
 
Deze ondersteuning wordt geboden waar gewenst: thuis, op de school van het kind of op de eigen locatie aan de Josephine Bakerstraat 3 in Almere-Stad.
Zalm heeft daarbij als motto “Tegen de stroom in, maar met ontwikkeling mee”.
De Raad van Toezicht bewaakt de doelstellingen, het beleid en de procedures van ZALM en levert een positieve bijdrage bij het behalen van de doelstellingen van de Stichting door het bestuur.
De Raad bestaat uit drie tot vijf leden en oefent zijn taken uit als eenheid.
 
Momenteel zijn er drie leden.
Voor de twee vacatures worden kandidaten gezocht met vooral expertise in onderwijs­zaken en zorg en met ervaring in relaties met ambtelijke instanties en verzekeraars.
Voor een evenwichtige samenstelling van de Raad gaat de voorkeur uit naar vrouwen, liefst woonachtig in de regio rond Almere.
 
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
 
Voor meer achtergrond over de Stichting zie www.stichtingzalm.nl
 

   Volg Balans op Facebook en Twitter
Landelijke Oudervereniging Balans, www.balansdigitaal.nl