Onlangs stond er in het AD een artikel over de toename van online pesterijen onder tieners in de Gemeente Woerden. Ook voor ons is dit een uitdagend vraagstuk: hoe kunnen wij als school onze leerlingen ondersteunen bij het (online) gedrag binnen én buiten de schoolmuren?
Wij zien het als een waardevolle maatschappelijke taak om jou te begeleiden bij het samen leren en leven in de klas en in de school. Het Minkema College is een mini-samenleving op zich, waarin alle medewerkers en leerlingen de verantwoordelijkheid hebben om bij te dragen aan een positief klimaat.
Er zijn verschillende manieren waarop we aandacht geven aan het onderling samenleven op school en in de klas. Je kunt daarbij denken aan de klassengesprekken met de mentor en docenten, de trainingen van de organisatie Breekjaar en in sommige gevallen de interventies van de organisatie Weg van de Held. Ook bij diverse buitenlesactiviteiten speelt dit thema een rol.
Wij brengen onze leerlingen bij wat het gedrag van de ene leerling kan betekenen voor de andere leerling. Dit doen we soms door het stellen van een confronterende vraag of door het corrigeren van leerlingen in de klas of in de pauze. Los van deze educatieve lessen en opvoedkundige gesprekken hebben we ook duidelijke afspraken en consequenties bij grensoverschrijdend gedrag. Hiermee laten we als school zien welk gedrag wij absoluut onacceptabel vinden. Daarmee stellen wij een duidelijke grens als de veiligheid van medewerkers en jou in het geding komt. In die gevallen gaan we uiteraard in gesprek met leerlingen over de redenen achter het gedrag, maar vinden we een stevige consequentie ook passend, waarbij het doel is om te leren en verbeteren. Op deze manier houden we het klimaat in onze school veilig en fijn.
Er speelt zich echter ook een leven af buiten onze schoolmuren. Jongeren hebben buiten school contact met elkaar via hun telefoon, ontmoeten elkaar op voetbal- en hockeyclubs of komen elkaar tegen bij het fietsen van en naar school. Op deze momenten hebben wij geen toezicht op onze leerlingen, maar voelen wij ons als school nog steeds betrokken.
Daarom maken wij graag van deze gelegenheid gebruik om ook jouw ouder(s) te betrekken bij dit vraagstuk. Wij hebben er vertrouwen in dat jouw ouder(s) thuis gesprekken voer(en) over jouw (online) gedrag binnen en buiten de school. Daarnaast hopen wij dat jij en je ouders ons weten te vinden als er zorgen zijn over jouw (online) veiligheid.
Het gedrag van leerlingen op school hebben wij goed in beeld, maar wat er buiten school gebeurt tussen leerlingen is voor ons niet altijd zichtbaar. Mocht er buiten school iets plaatsvinden wat het gevoel van veiligheid op het Minkema beïnvloedt, word je tijdens het fietsen naar school of huis lastiggevallen of online gepest, dan hopen we dat jij en jouw ouder(s) de weg naar de mentor weet (weten) te vinden. Dat voorkomt wellicht niet dat er eens iets vervelends gebeurt, wel kunnen we met onze manier van reageren in veel gevallen zorgen dat het gedrag stopt. |