Aeilkema Organisatie Coach
 
 

 

 
 
 

 
 
 
 

 
Bezoek de site:
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
U kiest uw eigen concurrenten uit

 
Uw organisatie heeft keuze uit dezelfde bronnen (arbeidskrachten, ICT-mogelijkheden, vestigingsplaats, marketingkanalen, etc.) om klanten van waarde te voorzien als al uw concurrenten ook. Dus als
een concurrent u ingehaald heeft, vraagt u zich dan eens af waarom u hem voor hebt laten gaan??
 
Het begint met het vaststellen wat het bindende belang is van vrijwel iedere organisatie. En dat is om er in de toekomst ook nog te zijn: continuïteit voor alle belanghebbenden dus!
 
Om in de toekomst ook nog te kunnen bestaan, zul je bestaansrecht moeten afdwingen. Echter dat bestaansrecht ligt in handen van een groep buiten de organisatie levende mensen, die bereid zijn de portemonnee te trekken voor de waarde die deze organisatie creëert. Die groep mensen noemen we 'onze klanten'.
 
 
 
 
Dus ieder bedrijf heeft uitsluitend bestaansrecht als zij waarde weet te creëren; toegevoegde waarde. Helaas onstaat hier nogal eens een 'gap'. Het gaat klanten namelijk niet om het vervullen van hun wensen, maar om het invullen van hun behoeften. Een sprekend voorbeeld: De corebusiness van Apple is niet het maken van computers, maar van apparaten die het leven vergemakkelijken. En hoe doen ze dat? Door computers te maken.
 
Dan is 'the big question' welke toegevoegde waarde uw organisatie produceert om aan de behoefte - van diegenen die uw lot in handen hebben - te beantwoorden! Dit is namelijk uw bestaansrecht en een pijnlijke vraag is dan wie in uw organisatie niet optimaal bijdraagt aan het voortbestaan van uw organisatie?
 
Dus alle inspanningen, die uw organisatie levert, moeten gericht zijn op waarde creëren voor diegenen, die bereid zijn ervoor te betalen.
 
 
 
 
Deze behoefte van uw klant wilt u natuurlijk duurzaam vervullen en dat doe je door een dienst of product te leveren waar je beter in bent dan 'ieder ander'. Waarmee creëert uw organisatie duurzame waarde én is de klant ook nog bereid om voor te betalen? Je hebt er niets aan ergens goed in te zijn waar niemand interesse in heeft. Dus welke diamant (onderscheidingswaarde) zit er in uw doos? Waarin is uw bedrijf steengoed of zelfs “Simply the best”? Dat kunnen uw collega's in uw bedrijf niet vaak genoeg uitdragen.
 
 
 
 
En dan komt de bekende "Golden-circle-vraag": Wat wilt u als organisatie betekenen? Wat belooft uw organisatie aan haar klanten?
 
Veel organisaites hanteren als kernwaarden 'betrouwbaar', 'flexibel', 'betrokken', 'klantgericht', etc. Het onderscheidend vermogen is dan helaas nul. Uw klant verwacht niet anders en bovendien beloven al uw concurrenten deze kernwaarden ook. Dan houd je maar één concurrentiewapen over: de prijs.
 
 
 
 
Uit onderzoek is gebleken, dat klanten 3 soorten van waarde van een organisatie verwachten, ik heb iedere waarde voor het gemak hieronder in een soort 'doos' gestopt:
 
De 1e waarde is de handelswaar die in uw etalage uitgestald staat; het beste wat uw organisatie te bieden heeft. Hier geeft de klant in principe zijn geld aan uit (de basis-doos). Topkwaliteit vindt de klant echter de normaalste zaak van de wereld; het is geen eindstation, maar slechts een entree-ticket. Dus hij ervaart deze handelswaarde vrijwel identiek aan die van de concurrent.
 
De 2e waarde is de doos die u er boven op legt (de plus-doos), dat is wat u doet om het de klant zo makkelijk mogelijk te maken: makkelijk contact, makkelijk de juiste persoon spreken, makkelijk alles kunnen regelen, etc. Hier gaat het om het comfort wat uw organisatie aan een klant biedt. Zo is aftersales in veel organisaties vaak een lastige sluitpost, maar voor uw klant even belangrijk als de deal zelf. Als klanten klagen op verjaardagsfeestjes, dan klagen ze meestal over de plus-doos.
 
 
De 3e waarde is datgene wat iedere medewerker als persoon aan ieder contact met een klant toevoegt, wat hij/zij uitstraalt (de top-doos). Omdat hier vaak weinig met elkaar over gecommuniceerd wordt, vult iedere collega dit op een eigen manier in en bij drukte laat men dit top-doosje als eerste uit de handen vallen.
 
Klanten beginnen echter juist bij deze top-doos. Die bepaalt namelijk de bril waarmee ze naar de organisatie kijken en hoe ze de organisatie beoordelen. Howard Schultz - de oprichter van Starbucks - heeft ooit beweerd, dat de waarde van een merk bestaat uit de wijze waarop een klant zich gerespecteerd voelt. Hier heeft u een uitgelezen kans om een emotionele band (loyaliteit) met uw klanten op te bouwen.
 
In de bekende heisessies stippelt het management - na soms dagenlang intensief brainstormen - de strategie uit: zoekend naar een droom met een deadline gecombineerd met een visie op de markt. Strategie bepalen is bijvoorbeeld te vergelijken met een raket die naar Mars gestuurd wordt (zo'n vlucht duurt 9 maanden), dan neem je als doel de positie waar Mars over 9 maanden is en niet waar die zich momenteel bevindt.
 
Maar hoe vertaal je deze strategie naar al die waarde-creërende professionals (van topdeskundige tot telefoniste) in de organisatie? De 3e waarde (top-doos) moet namelijk uitgevoerd worden door de 'werkvloer', door iedereen die dagelijks contact met de klant heeft. Zij moeten dus waar maken waar uw merk voor staat, wat uw merk belooft aan die groep die uw bestaansrecht kan garanderen.
 
 
 
 
Als zij echter niet allen tot in hun vezels voelen wat uw organisatie wil betekenen voor haar klanten en waaraan uw klanten écht behoefte hebben, dan wordt de strategie zoiets als goede voornemens rond Nieuwjaar: meer sporten, vermageren en stoppen met roken ..... maar niet heus!
 
En strategie is geenszins een voornemen, maar het ‘dieet’ zelf; het beste dieet is namelijk het dieet waar je je aan houdt, dag na dag, week na week, maand na maand …….
Ieder die bij de organisatie werkt, hoort zich te houden aan de spelregels die hierover worden afgesproken, anders bedreigt deze collega het voortbestaan van de organisatie.
 
 
Mag ik met u een deal maken? Als u aan 3 willekeurige collega's op de 'werkvloer' vraagt wat uw merk aan uw klanten belooft en u krijgt niet 3 keer hetzelfde antwoord ......... bel mij eens om een kop koffie te drinken ;-)
 
 
Aeilkema Organisatie Coach is er voor organisaties die naar duurzame high-performance teams streven.

 
 
Het gezicht achter Aeilkema Organisatie Coach ben ik: Gerrit Aeilkema. 

Ik heb ruim 20 jaar een middelgroot eigen bedrijf in de financiële dienstverlening gehad, waarbij ik als ondernemer en directie richting en sturing gaf aan de organisatie(ontwikkeling). 

Vanaf 2007 ben ik bedrijfskundig organisatiecoach en trainer. Ik heb Bedrijfskunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

Andere opleidingen zijn die tot Mediator aan de Hanze Hogeschool, Mastercoach aan de Fontys Hogescholen, Systemisch Interveniëren bij het Bert hellinger Instituut, de Masterclass Transactionele Analyse bij het Phoenix Instituut en Ontwikkelingsgerichte Transactionele Analyse in Organisaties aan de P.R.O. Academie.
 
Daarnaast ben ik Gecertificerd Profile Dynamics® trainer en Gecertificeerd Financieel Planner (FFP).

 
 
           Aeilkema Organisatie Coach   Vossenburcht 5  9649 KD Muntendam 06-13967077
 
                                             www.aeilkemaorganisatiecoach.nl
 
                    
                                                    http://nl.linkedin.com/in/gerritaeilkema/

                                                 Twitter: https://twitter.com/#!/gerritaeilkema

 
                                     Indien u zich wilt uitschrijven, klik dan uitsluitend hier: Uitschrijven Nieuwsbrief