Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Op reis met mijn vader (of betovergrootvader?)

Wat heb ik hier naar uitgekeken: een weekendje weg met mijn 94-jarige vader, samen eten en genieten op een terrasje! Heerlijk dat dit weer kan. Nu we het daarover hebben, wist je dat we vandaag weer de eerste vrijwilligers op onze Citadel mochten ontvangen? Een feestelijk moment. Fijn dat de versoepelingen dat mogelijk maken en we onze grenzen weer kunnen verleggen.
 
Onze voorouders gingen ook vaker de grens over. Hoe zag de reis of landsverhuizing van je betovergrootvader eruit? Waar ging zijn tocht naar toe en waarom? Met een beetje geluk kan je het spoor van je voorouders volgen aan de hand van hun reisdocumenten.
Ik ben benieuwd waar deze ontdekkingsreis je brengt, veel plezier!
 
Margot America, redactie
 

Honderden reis-documenten online!

Je vindt er bewijzen van Nederlanderschap, uitreisbewijzen, uitgereikte paspoorten, persoonlijke briefjes én portretfoto's in terug. Het gaat om een kleine index met nog geen 400 inschrijvingen, maar deze kan wel het spoor van je reizende voorouder vergemakkelijken. lees meer

Nieuwe bronnen mei online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Op ons GIPHY-kanaal Brabant in Beelden vind je de leukste, grappigste en meest treffende beelden uit onze rijke filmcollectie. Het leuke is dat iedereen deze bewegende plaatjes supermakkelijk kan gebruiken en delen op Facebook, Twitter en WhatsApp. Op vaderdag haalden onze thema-gifjes zelfs 500.000 views op één dag. Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden, dus zeg het met een gifje!"  lees meer
 
Kaya van Dun, beeldredacteur

Beste verhalen deze maand

‘De roode tong’ voor kletskousjes
In zijn werkverslagen ontdekt de Commissaris der Koningin in 1905 een opmerkelijke vorm van ziektekiemen-verspreiding op de lagere school van Mill. Leerlingen die zonder toestemming in de klas praten, krijgen een rode lap voor hun mond gebonden. En dat is altijd dezelfde lap… (Bijdrage: Geurt Franzen)
In 1380 verandert het altaarlinnen tijdens de Heilige Mis in Boxtel door een ongelukje in Christus’ rode bloed. Jaarlijks wordt deze ‘Heilige Bloeddoek’ tijdens de Bloedprocessie door de Boxtelse straten gevoerd. Maar is dit wel de originele wonderdoek…? (Bijdrage: Peter van Zoest)
Eerste vliegtuigbouwer een Brabander
Dat zou zomaar de Bosschenaar Jan Kluytmans kunnen zijn. Deze avontuurlijke ingenieur vertrok na zijn doctoraat in Delft naar Parijs, toen nog het centrum van de luchtvaartontwikkeling. Toch is hij in de anonimiteit verdwenen. (Bijdrage: Frans van Gorkum)
Het kleurrijke leven van Hendrik Wiegersma
Arts, tekenaar, kunstschilder, schrijver en niet vies van af en toe een knokpartij. Maar hij blijft ook altijd de zoon van huisarts Jakob Wiegersma, de dorpsdokter uit 'Dorp aan de rivier' van Antoon Coolen. Terwijl Hendriks leven zoveel meer is dan dat.
Een straat met een bijsmaak
Het Kloosterpad in Udenhout dat langs de kerk loopt is bij de jeugd erg geliefd, maar ouderen hebben hier geen prettige herinneringen aan. Ook bij Gerard roept dit pad na 78 jaar nog steeds emoties op en houdt dit de gedachtenis aan zijn broertje Adje levend. (Bijdrage: Gerard Veltman)
In Hank werd gefluisterd over de twee ernstig zieke kinderen van De Wit. Een paar dagen later waren ze overleden aan tyfus. Er kwamen steeds meer gevallen. Een opmerkelijk verhaal over de tyfusepidemie in Brabant in 1925, vooral in het licht van deze tijd. (Bijdrage: Louis de Bot)
Wie verwacht dit beest in Brabant?
In het najaar van 1874 ontdekten jagers in de omgeving van Rucphen sporen van een dier dat hier totaal onbekend was. 't Beest wist zich geruime tijd schuil te houden en de schrik bij de bevolking zat er goed in. (Bijdage: Cor Kerstens)
"In een catalogus uit 1998 kwam ik dit fraaie kaartje tegen van het oude hertogdom Brabant. De cartograaf heeft Brabant in een cirkel 'gepropt'. Probeert hij hiermee te vertellen dat Brabant volmaakt is als een cirkel en het middelpunt van de rest van de wereld?" (Bijdrage: Janleo van de Laar)
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven