Nieuwsbrief | jaargang 31 | no 310 | december 2017
 

2 t/m 30 december

PRESENT
kunst & design voor de feestdagen

Kom shoppen, snuffelen en scoren!
De meest unieke kunstcadeaus vind je bij Kunstliefde

Voor de feestdagen wordt Kunstliefde omgetoverd tot een ruimte vol verrassende kunst & design van kunstenaars die lid zijn van Kunstliefde en van toonaangevende of veelbelovende ontwerpers. Bijzonder serviesgoed, kandelaren, lampen, meubels, keramiek, glaswerk, sierraden, grafiek, schilderijen, objecten, tassen, sjaals, en nog veel meer smaakvolle design en kunst voor aantrekkelijke prijzen, tot max 500 euro. Het format is CASH & CARRY!
inpakken en meenemen dus, en wie het eerst komt, het eerst maalt...

Feestelijke opening!: Zaterdag 2 december 16.00 uur met live muziek van de band Wolvenplein
 
 
n.b. op oudejaarsdag 31 december is Kunstliefde gesloten
 
 
 
 
Met werk van o.a.; Rike Beekman / RB-Bags, Mariaan van den Berg, Dorothé Arts, Petra Berghorst, Marianne van den Breeden, Jesse van Boheemen, Julia Borsboom, Jeroen Bos, Ellen Baptist,
Tineke Brouwer, Ceramicdesign, De Viltkamer, Carla Dekker, Esther Derkx, Salam Djaaz, Chris van den Elzen, echtWaar, Marijke Elferink, Ank van Engelen, Adrian Faes, Annet van den Heuvel, Roos van der Heiden, Marin Hondebrink,Truus van den Heuvel, Houthaven Design, Luuk Huiskes, Caroline Koenders, José van Kleef, Maria Klerx, Carla Kleekamp,  Ed de Kruijf / De Spookschaaf, Lisette Koren, Hank Kruithof, KurkKeurig, Labour of Art, Adriaan Luteijn, Jeroen van Nijnatten, Ana Oosting, Studio Doeke,Tijn van Orsouw, Arie van de Pol, Cisca Poldervaart, Erik Rijssemus, Studio Roof, Maartje Roos, Anne Jitske Salverda, Gerard van Santen, Luuk Scholten, Jacqueline Tijssen keramiek, Hendrikje Verbeek, Ellis Veth, Lou Vos, Atelier Werfklei, Dieter Volkers, Leervermaak, Studio Ineke van der Werff, BAM Keramiek, Marinke van Zandwijk.
 
 
Een avond met Bart Rutten 'Het museum en de stad'
PUG / Kunstliefde
Pieterskerk 28 november 

In een bomvolle Pieterskerk presenteerde artistiek directeur Bart Rutten afgelopen dinsdagavond zijn visie en plannen voor het Centraal Museum. De nieuwe directeur volgde in mei Edwin Jacobs op die begin dit jaar Utrecht verruilde voor de Dortmunder U. Kunstliefde organiseerde deze avond samen met PUG, het Provinciaal Utrechts Genootschap. Onder grote belangstelling van vele kunstliefhebbers, kunstenaars, en anderen uit de kunstsector vertelde hij over zijn visie op het gebouw, de programmering en samenwerkingen in de stad in 2018. Commentaar en vragen van twee referenten, Elaine Vis, (beeldend kunstenaar) en Jelle Bouwhuis, (onderzoeker en adviseur in kunst, cultuur en musea) vormden vervolgens het startsein voor een levendige gedachtewisseling met het publiek in de kerk. 
 
Kunstliefde heeft nauwe historische banden met het Centraal Museum, dat opgericht werd met een groot deel uit de collectie schilderijen van Kunstliefde, welke tot op de dag van vandaag nog te zien zijn in het museum.

 
 
 
 
 
 
t/m 18 maart Centraal Museum
De wereld van Pyke Koch 
Een van de bekendste werken van Pyke Koch is het Portret van mevr. H.M. Koch-de Geer. Kunstliefde had in 1940 de primeur. Koch exposeerde enkel dit werk bij Kunstliefde aan de Nobelstraat. Met het portret van zijn vrouw maakte hij zijn meesterstuk. Koch schuwde de dramatiek niet. Om de zeggingskracht van het werk te verhogen, huurde hij Kunstliefde af en liet de muren zwart schilderen om het werk de best mogelijke presentatie te geven.
Het is een van de indringendste stukken die uit het surrealisme in Utrecht zijn voortgekomen. Het is een uitstekende afspiegeling van wat er leefde in die tijd en wat de mensen mogelijk heeft aangetrokken in het fascisme: de esthetica, de strenge orde, de koele schoonheid, de honger naar een nieuw te vestigen aristocratie. Mogelijk zijn het echter toch Kochs sympathieën geweest die landelijk, maar vooral ook plaatselijk erkenning in de weg hebben gestaan.
Al is het juist Kunstliefde geweest dat Koch nooit een strobreed in de weg heeft gelegd.
Het genootschap kreeg zijn grootste bezoekersaantallen met de expositie van een niet-lid en één schilderij. Het bestuur was er zelf ondersteboven van. ‘Op een experiment willen wij hier in het bijzonder wijzen: het was de expositie, gedurende tien dagen (…) van één enkel groot schilderij, n.l. het dames-portret ten voeten uit van Mevr. H. Koch-de Geer, door den Utrechtsen schilder Pyke Koch. De toeloop naar deze unieke tentoonstelling was zóó groot, als zelden voorkwam in de geschiedenis van de door Kunstliefde gehouden tentoonstellingen.’ (jaarverslag 1941)
 
Gedeelte uit  “Rolpens en zwarte muren” Manon Uphoff 1997 (“Kerende tijden, 190 jaar genootschap Kunstliefde“)

 
CULTURELE ZONDAG 'Nieuwjaarsduik' 14 januari 2018 
13.00 - 17.00
PREVIEW DE BELOFTE 13

Kom kennis maken met 11 jonge veelbelovende kunstenaars!

De Nieuwjaarsduik is de feestelijke start van het culturele kalenderjaar in Utrecht. Deze Culturele Zondag staat in het teken van jong talent en is het startschot voor de Belofte 13.
De 11 geselecteerde onlangs afgestudeerde kunstenaars krijgen een weekend de ruimte om zich voor te stellen, zowel aan elkaar als aan de bezoeker. Tijdens het traject De Belofte, zullen ze nieuw werk maken dat vanaf juni te zien is in Kunstliefde. De Belofte is een programma van Kunstliefde voor recent afgestudeerde kunstenaars waarin gesproken wordt over het werk, informatie gekregen wordt over de beroepspraktijk als kunstenaar en waarin wordt toegewerkt naar een gezamenlijke expositie met nieuw werk.

Deelnemend kunstenaars;
Mariaan van den Berg, Annabelle Binnerts, Caz Egelie, Tim de Gier, Sam Herschbach, Nienke Hoed, Anita Horvath, Karl Karlas, Bart Lunenburg, Maurice de Rooij, Samantha Vlaming.
 
Ook in het nieuwe jaar ontvangen we graag weer nieuwe leden!
Word lid van Kunstliefde! als kunstenaar of kunstliefhebber.
 
AANMELDEN 2018 VOOR KUNSTENAARS; VÓÓR 15 JANUARI 2018.

Als lid ondersteun je Kunstliefde in haar projecten en tentoonstellingen, de vereniging, en steun je (Utrechtse) kunst en kunstenaars. Kunstenaars kunnen een paar keer per jaar deelnemen aan tentoonstellingen en collega's ontmoeten / netwerken. Voor kunstliefhebbers zijn er diverse activiteiten en korting op aankoop van kunstwerken. Je ontvangt uitnodigingen voor openingen, podiumavonden en de maandelijkse nieuwsbrief. 

Lidmaatschap staat open voor professioneel werkend beeldend kunstenaars uit Utrecht maar ook van buiten de stad. Voor jonge kunstenaars is er een gereduceerd tarief. Voor kunstenaars is er een ballotage. Je kunt je aanmelden via mail@kunstliefde.nl.
Meer info en voorwaarden via lidmaatschap kunstenaars of kunstliefhebbers.

Welkom bij Kunstliefde!

Genootschap Kunstliefde ca 1908

Kunstliefde is één van Nederlands oudste kunstenaarsgenootschappen. Bekende kunstenaarsleden waren o.a. Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Joop Moesman, Dirkje Kuik, Janus de Winter, Charles Donker (nog steeds lid) en Dick Bruna. 

Ook nu biedt Kunstliefde nog steeds een podium en ontmoetingsplaats voor kunst en kunstenaars uit Utrecht en de rest van het land. Tegenwoordig zijn er meer dan 110 kunstenaarsleden en ca 200 kunstlievende leden, zijn er in de prachtige presentatieruimte aan de Nobelstraat ca 10 tentoonstellingen per jaar te zien waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jong talent en is er het project De Belofte voor recent afgestudeerde kunstenaars. Ook organiseert Kunstliefde de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder
 
Kunstliefde is mede-initiatiefnemer van Art Utrecht, een platform voor beeldende kunst in Utrecht, een samenwerking met galeries en musea. Art Utrecht organiseert ieder jaar ook Art Meat, de netwerkborrel voor professionals in de Utrechtse kunstsector.

 
 
Volg Kunstliefde ook op Facebook en Instagram!
met actuele info over tentoonstellingen, projecten en meer

 
 
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 EN Utrecht | mail@kunstliefde.nl |(030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur