Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Snuffelen in 'geheime' archieven

Januari is voor veel mensen de maand om goede voornemens te maken en het verleden op te bergen. Wij draaien het om! Voor het zevende jaar is januari uitgeroepen tot ‘openbaarheidsmaand’. Iedereen kan nu kennisnemen van de archieven die dit jaar openbaar zijn geworden. lees meer

Openbaar geworden akten burgerlijke stand online doorzoekbaar

Een nieuw jaar betekent ook dat onze zoekmachine weer is aangevuld met persoonsgegevens uit de akten van de burgerlijke stand die per 1 januari 2018 openbaar zijn geworden. Voor onderzoekers een goed begin van het nieuwe jaar! lees meer

Archief Brabants oudste kloostergemeenschap online! 

We hebben de enige overgebleven archiefstukken van het Wilhelmietenklooster de Bazeldonk online gezet, samen met enkele stukken die in het Wilhelmietenklooster van Huijbergen terecht waren gekomen. lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

De tragische dood van Keesje van den Tillaart
Voor de 47-jarige Adrianus had de wandeling met zijn zoontje vanaf hun huis naar de boerderij van zijn broer een ontspannen uitje moeten worden. Als opperman was hij daar na een week hard werken wel aan toe. Toen nog kon hij niet vermoeden dat er zich die avond een vreselijk drama zou voltrekken...
 
Een schot klonk in boerderij Mullem
Het begon allemaal met een haasje. Ferdinand Sewarte uit Mullem had het beest gestroopt op een dag in het najaar van 1910. Zijn stoute daad was niet ongezien gebleven. Een veldwachter had hem op heterdaad betrapt en in zijn kraag gepakt. Sewarte wist zich echter los te rukken en zette het op een lopen. (Bijdrage: Geurt Franzen) 
"Wij werden gespaard"
“Als we in de oorlog niet in de schuilkelder in de Ridderstraat in Heusden hadden mogen slapen, dan waren wij naar het stadhuis gegaan en er waarschijnlijk nu niet meer geweest.” Arie Bax bezoekt de kelder van het huis in Heusden en denkt terug aan wat er gebeurde in de nacht van 4 op 5 november 1944.
Het ‘lovenswaardige zweet’ van de omstreden Marcus van Gerwen
Het leven van Marcus van Gerwen lijkt wel een hoofdstuk uit een geschiedenisboek over de Tachtigjarige Oorlog. Vol aantijgingen, twijfelachtige belangen, afgesloten met zijn arrestatie. Eén van onze vrijwilligers stuitte op zijn overlijden, nota bene opgetekend in het doopboek van Sint-Oedenrode. 
 
Het doet denken aan de beroemde Dead Parrot-sketch van Monty Python waarbij klant John Cleese klaagt over de dode papagaai die hij zojuist heeft gekocht. Maar de brief met als bijlage “een lijk van een parkiet en een hoeveel zaad” komt niet van de hand van Cleese of consorten, maar van J. Offermans, burgemeester van Heesch.
Frans rapaille maakt Meierij onveilig
Jacques Belcourt, een notoire zwerver uit Noord Frankrijk, vertrok op ’n dag vanuit Normandië. Zijn precieze route was onduidelijk, maar ééns zou hij in onze contreien tegen de lamp lopen. Vagebonden, landlopers en bedelaars werden ongenadig op de huid gezeten binnen de Meierij van ’s-Hertogenbosch, want het was een ware plaag. (Bijdrage: Henk Beijers)
Ligt je dijk er niet goed bij? Aan de slag dan, ook in 1635!
Dijken, weteringen en andere watergerelateerde objecten worden ieder jaar geschouwd om er zo voor te zorgen dat ze piekfijn in orde zijn. Waterschappen doen dat al eeuwenlang, en wee degene die “zijn” stukje dijk niet onderhield... (Bijdrage: Henk Buijks) 
Trein ontspoord bij de Hedelsbrug
“Op 31 mei 1966 vertrok ik met de trein vanuit Vught, met een overstap in Den Bosch, naar Overvecht in Utrecht. Daar werkte ik als chef-monteur in de verwarming. Bij het passeren van de Hedelse brug schudde de trein hevig: voor de brug werden twee sporen samengevoegd en juist op dat punt ging het mis.”  (Bijdrage: Gerard Veltman)
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Wil jij de brief lezen die de directie van HERO in oktober 1942 schreef aan de Duitse bezetter? Klik hier!

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven