Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Auto aanslingeren en hup, op vakantie! ❤️

Beste lezer,

Wat zijn jouw vakantieplannen? Blijf je vanwege het coronavirus dichter bij huis of zoek je toch liever ontspanning en vertier in het buitenland?

Het prachtige filmpje hieronder uit 1937 laat zien hoe Nederlanders bijna een eeuw geleden vakantie vierden: gepakt en gezakt op de fiets, varen, kanoën, vissen, naar de speeltuin gaan, picknicken, zwemmen of... een flinke draai geven aan de slinger en húp op vakantie 'hutjemutje' op elkaar in een gehuurde auto.
Wat je ook doet, doe het goed! Rust lekker uit en geniet van de mooie - hopelijk zonnige - zomerweken. Eind augustus melden wij ons weer (en ik kan je verklappen dat er een paar práchtige projecten op stapel staan).
 
Fijne vakantie, zorg goed voor jezelf en voor elkaar.
 
Margot America, redactie

BHIC geeft podium aan oud-internaatleerlingen en hun kostschool in Brabant

Een jaar geleden brachten wij alle rooms-katholieke onderwijsinternaten in kaart met foto's en verhalen. Sindsdien stromen de reacties binnen. Daarom is de website flink vernieuwd en heeft ruim een derde van de Brabantse internaten nu een eigen internatenwereld. Ook op kostschool in Brabant gezeten? Kijk of jouw school erbij staat en vertel ons hoe jij deze tijd hebt ervaren. Help mee om alle herinneringen aan kostschool in Brabant levend te houden.
 

Nu nóg meer archieven van stads- en dorpsbesturen online!

Veel historici en stamboomonderzoekers spitten voor hun onderzoek dorpsbestuursarchieven door en proberen zo stukje bij beetje de geschiedenis van hun plaats of voorouders te ontrafelen. lees meer
 

Bouwtekeningen Boxtel en Liempde digitaal ter inzage  

Iedereen die een verbouwing aan zijn huis gaat uitvoeren of een huis wil kopen, kan de gewenste bouwtekeningen van zijn huis gratis downloaden via een automatisch te genereren mailverzoek aan het BHIC.  lees meer

Nieuwe bronnen juni

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. Ook deze maand weer in een overzicht melding van alle bronnen die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer

Vughts weekblad 'De Aankondiger' online!  

Wij hebben ‘De Aankondiger’, het wekelijkse nieuws- en advertentieblad voor Vught en omliggende dorpen (1921-1939), gedigitaliseerd. 'Blader' door bijna 4.000 krantenpagina's en ontdek de lokale historie van Vught en omgeving! lees meer

Thijs: “Mooi om te zien dat er na járen weer digitale ontmoetingen tussen oud-leerlingen tot stand komen”

"Dagelijks delen oud-leerlingen foto’s, anekdotes en zelfs complete verhalen met ons. Mooi dat dit podium zich daar voor leent. Er hebben tussen 1950 en 1970 veel Brabanders op internaat gezeten, dus hopelijk blijven de reacties binnenkomen. Het vastleggen van internaatherinneringen is van groot belang. Ook op kostschool in Brabant gezeten? Help ons dan mee!” lees meer 
 
Thijs de Leeuw, onderzoeker BHIC
BHIC Nieuwsbrief

De mooiste verhalen deze maand

De oorlog als alternatieve leerschool
"Mijn broer Bert was ruim vijf jaar oud, toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij ging toen al naar school. Tijdens de bezetting werden er steeds meer Canadese soldaten in Uden gelegerd. Bert verkoos vaker het gezelschap van zijn soldatenvrienden boven dat van zijn onderwijzer. En dat bracht hem in grote moeilijkheden." (Bijdrage: Cor Dekkers)
De naweeën van een harddraverij
Paardrennen, daar gaat het bloed van sommige jongemannen van koken. Een wedstrijd tussen jonge ruiters op 3 september 1883 in Grave had onverwacht ernstige gevolgen. Blijkbaar hadden aan de start ook paarden uit Mill gestaan. Een boerenzoon uit Beers durfde het aan om iets over de kwaliteit van die paarden te zeggen... (Bijdrage: Geurt Franzen)
Klaas Dijkhoff volgt het spoor van zijn opa naar het magazijn bij Philips
Eerst staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, daarna minister van Defensie en nu fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Maar als het carnaval is, dan is Klaas Dijkhoff even van de radar. Want dat zit onmiskenbaar in zijn DNA, net zoals de speciale band met Philips in Eindhoven; het bedrijf waar zijn opa zijn hele leven werkte.
"Mijn vader had voor mij een oeroud damesfietsje op de kop getikt, omdat ik mijn fietsdiploma moest halen. Tot dan toe had ik een jongensfiets gedeeld met mijn twee oudere broers. Gedrieën gingen we op die fiets naar school. Toon op het zadel, Tini op de 'pakkendrager' en ik op de stang." (Bijdrage: Cor Dekkers)  
"Daar heeft ons vader voor kromgelegen"
Peter van Gerwen was twaalf toen hij in 1965 naar het gymnasium van de Kruisheren in Uden ging. Als oudste zoon van een katholiek gezin zag zijn moeder graag dat zijn leven in het teken van God kwam te staan. Op aanraden van een ‘vrijgevochten’ Tilburgse priester kwam hij terecht in Uden. Dat zou een goed aangeschreven en modern internaat zijn.
Neem zelf een kijk op het plaats delict in 1823: tekening van ‘waar den moord geschied’
Een potloodtekening met de route van waar de ‘moordenaar vlugte’, met een donker bolhoedje en even verderop de plek ‘waar den moord geschied’. Het is de stille getuige van de brute moord, gepleegd door Thomas Peters op Gradus Willemsen.
Op kostschool tijdens oorlog
Loes Kreft was slechts vijf jaar oud toen ze in 1940 naar het Onze Lieve Vrouw van Lourdes internaat in Engelen werd gestuurd. Haar alleenstaande moeder had niet de middelen om goed voor haar te kunnen zorgen. Om haar toch kansen te bieden, werd besloten dat een internaat de beste plek voor haar was.
Ontsnappen uit de Koepelgevangenis in Breda - met je eigen ladder
In de recreatieruimte draait de komedie Der Himmel auf Erden. Maar zeven zware oorlogsmisdadigers hebben andere plannen dan een filmavondje. Ze ontsnappen uit de Koepelgevangenis in Breda. Het lijkt bijna een slapstick als je het leest, maar 26 december 1952 lukte het écht.
BHIC Nieuwsbrief

BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven