We hadden er weken, maanden zelfs naar uitgekeken... eindelijk was het zover! Sinds 25 mei hebben we de poorten van onze Citadel weer voor jullie geopend. Wat fijn om iedereen weer te ontvangen in het BHIC, op afspraak weliswaar. Natuurlijk blijven we je ook graag helpen via de digitale weg. Onze gratis scannen-op-verzoek-service is in veel gevallen een goed alternatief voor studiezaalbezoek.
En dat blijkt ook wel, want we hadden onlangs iets te vieren. Met deze service behaalden we in maart een nieuw record: maar liefst 113.325 scans zijn er gemaakt (voor het eerst zes cijfers!) Het bewijs dat dit voor ons inmiddels een volwaardige manier van dienstverlening is geworden. Iets om met z'n allen kei trots op te zijn!
Afgebrokkelde gebouwen, vrouwen die kaal worden geschoren en 'stillevens' van graven met daarop helmen van Duitse militairen. Wie door de collectie van deze Millse fotograaf bladert, wordt onvermijdelijk herinnerd aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.
Nieuwe bronnen april online
Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken.
"Vaak zit je er bovenop - letterlijk - zonder ze te zien, of zelfs van het bestaan af te weten; de meest intrigerende of chaotische kelders onder een huis, een café, een restaurant. Fotograaf Theo Audenaerd legde deze wereld onder de kelderluiken vast in een fotoboek en voegt daarmee een interessant hoofdstuk toe aan de geschiedenis van Ravenstein."
Marilou Nillesen, historisch reporter BHIC
Beste verhalen deze maand
Een dodelijke waterput In de negentiende eeuw sterven op een boerderij in Dinther op raadselachtige wijze kort achter elkaar diverse inwoners. Het duurt veertig jaar voor ze achter de oorzaak komen. (Bijdrage: Cor Kerstens)
Willem Claassen was een arme sloeber die zijn kostje als dagloner bij elkaar scharrelt, en her en der werkt bij boeren in de omgeving. Maar... onze Willem heeft wat moeite met het verschil tussen 'mijn' en 'dijn'. (Bijdrage: Geurt Franzen)
Jongste kok op de Groote Beer "Mijn oude koffer stond al jaren in de hoek van de zolder. Maar wegdoen kon ik hem niet. Deze herinnerde mij aan mijn eerste grote reis als jongste kok op het emigrantenschip de Groote Beer." (Bijdrage: Bert Broekman)
Bredase wortels Marga Minco leiden naar eigen plein In 'Het bittere kruid' vertelt schrijfster Marga Minco over een gezin uit Breda dat vrijwel helemaal wordt weggevaagd door jodenvervolging. In 2022 krijgt Breda het Marga Mincoplein.
“Er is geen ijs of het kost mensenvleis” "Jullie gaan vandaag niet meer het ijs op! Levensgevaarlijk, omdat het nu snel dooit." Zo sprak mijn vader zijn kroost 's ochtends toe. Maar het is zo spannend om uit te proberen wat het (ijs) nog kan lijden. (Bijdrage: Cor Dekkers)
Verhalen rond het keetvuur In de ruige Biesbosch verbleven de arbeiders in vroeger jaren in keten. Vooral 's winters was het daar geen pretje: geen water, stroom en toilet. Niet gek dat ze blij waren als ze op zaterdagmiddag konden terugkeren naar hun dorp. (Bijdrage: Louis de Bot).
Woest verliefd is de 20-jarige postbode Antonius Hermans. Hij probeert het meisje van zijn dromen te imponeren door brieven, gericht aan de Kwatta-fabriek, achterover te drukken om zo sneller Kwattasoldaatjes te sparen.
Als de commissaris van de koningin in 1905 Wanroij wilt bezoeken, waarschuwt de burgemeester: "Neem toch vooral een veldwachter mee, want in een hol woont een heksachtige vrouw die er niet voor terugdeinst om ongewenste bezoekers te 'zegenen'." (Bijdrage: Geurt Franzen)