Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

18 miljoen Brabanders in personendatabase!

Ja echt, je leest het goed: we zijn de 18 miljoen gepasseerd! In onze database kan je zoeken naar vermeldingen van personen in archiefakten, afkomstig van de burgerlijke stand en uit oude kerkboeken (dopen, trouwen en begraven). Andere bronnen zijn de bevolkingsregisters, memories van successie (belasting op nalatenschap), militieregisters en gevangenisregisters. Maar laten we daarbij niet vergeten dat deze database tot stand kwam dankzij honderden onmisbare vrijwilligers die al decennia lang helpen bij het invoeren van gegevens uit oude akten in de computer. lees meer

Metamorfose van het gasthuisarchief Grave

Mooi nieuws! Het archief van het Sint-Catharinagasthuis in Grave wordt gerestaureerd, geconserveerd en gedigitaliseerd dankzij toekenning van het conserveringsprogramma ‘Metamorfoze’. Het archief (1291-1965) keert eind 2021 weer terug naar Grave. Dan zijn ook de scans online te raadplegen via onze site. lees meer

Nieuwe bronnen november

We maken deze maand in een overzicht weer melding van alle bronnen die geruisloos online zijn gezet, maar waar misschien wel de informatie in zit die je verder helpt in jouw onderzoek. Bijvoorbeeld burgerlijke stand, doop-, trouw- en begraafboeken. Snel kijken dus! lees meer
"Hoe de vork nu precies in de steel zit is niet helemaal duidelijk, zoals wel vaker bij ruziënde jongemannen die eerst naar een herberg zijn geweest. Er valt een dode, zoals helaas ook wel vaker het geval is, maar de uitkomst is dit keer wel heel bijzonder. Ga mee naar Bakel in augustus 1576." lees meer
 
René Bastiaanse, historicus, tv-presentator en directeur BHIC
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

“Het is gebeurd; ik ga mij aangeven”
Hij is ten einde raad, deze logementhouder uit Oosterhout in 1933. Het ene moment speelt zijn vrouw Mina Gros nog thuis met hun kinderen, en het volgende moment loopt ze weg naar die ander, in de buurt van Schijndel. Alweer! Hij wil haar terughalen, en dan gaat het mis.
De witte kerst van 1950
Tijdens het kerstweekend van 1950 valt de winter in. Grote delen van Nederland krijgen een sneeuwdek en ook overdag komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt. In het wereldnieuws staat de oorlog in Korea centraal. Maar in onze regio is ook ander nieuws dat de mensen raakt. (Bijdrage: Henk Buijks) 
Noblesse Oblige
Dat ook de adel niets menselijks vreemd is, blijkt uit een 18e-eeuwse akte die door notaris Hermanus Swart in Grave wordt opgemaakt. In een verklaring van 9 oktober 1713 laat Freulin Louise Reijnaert zich uit over de verhoudingen binnen het prinselijk gezin. En daar lusten de honden geen brood van. (Bijdrage: Jos van Reen)
De expositie over Jeroen Bosch trekt ruim 420.000 bezoekers naar Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Directeur Charles de Mooij, drijvende kracht hierachter, relativeert: “Kijk naar deze boom. Je takken kunnen nog zo ver de lucht in groeien maar je moet nooit vergeten waar je geworteld bent."
Kwajongens op avontuur
"Een van de meest geheimzinnige plekken in Beers bevond zich achter de deur van het zangkoor. Die deur was bijna altijd gesloten en er hing een waarschuwingsbordje. Wat speelde zich daar nou af? Op een dag was de deur open en sloop ik met ’n paar kameraden en trillende knieën naar boven…” (Bijdrage: Ton van Riet)
Voor dood in de sloot op kerstavond
Dat overkomt een chauffeur van de firma Jos Beekwilder op kerstavond, 24 december 1934. Hij rijdt met zijn verhuiswagen op de Bredasche weg bij Tilburg en ziet te laat een geparkeerde auto aan de kant van de weg. Remmen heeft geen zin, hij verliest de macht over het stuur en vliegt met portier en al de sloot in. (Bijdrage: Paul Vlemmings) 
Oorlogsheld in Rome
Ondernemend, kritisch en zeer intelligent, dat is Anton Musters. Als ‘Anselmus’ treedt hij in bij de Augustijner orde en vertrekt in 1937 naar Rome. Daar sluit hij zich tijdens de oorlog aan bij het verzet. Naast zijn bijzondere priesterloopbaan, ontpopt hij zich als een ware oorlogsheld. (Bijdrage: Louis Raaijmakers)
De onrustige tijden van hotel De Zwaan in Schijndel
Stel je eens voor hoe Schijndel er in de middeleeuwen uitziet: een klein dorp met zanderige weggetjes en daar in het centrum, jawel hoor, daar staat herberg De Zwaan! Dit eeuwenoude etablissement gaat menigmaal gebukt onder de grillen van de geschiedenis.
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Het nieuwe winternummer van Brabeau al gezien met de verhalengids? Nóg meer verhalen en filmpjes vind je op onze speciale Brabeau pagina! Kijk snel hier

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven