Nieuwsbrief | jaargang 32 | no 321 | oktober 2018
 
 
SONAR 
Signalen uit de tussentijd
 
20 oktober t/m 18 november
 
Tentoonstelling van de Kunstliefdeprijswinnaar 2018, Hans Laban met;
Hans Laban, Beatrijs Schweitzer en Anna van Suchtelen

Kunstenaars Hans Laban, Beatrijs Schweitzer en Anna van Suchtelen – een trio samengesteld door Kunstliefdeprijs-winnaar Hans Laban – zetten hun werk in als een middel om te luisteren, te detecteren en te meten. Waar de een het maakproces van uitvindingen onderzoekt, verdiept de ander zich in de spiegeling op een wateroppervlak en stelt de derde een tijdcapsule voor onbegrepen zaken samen. Hun bevindingen komen in een labruimte bij elkaar. De sculpturen, tekeningen, grafiek, tekst- en videowerken functioneren als sonarapparatuur: met de uitgezonden signalen tasten de kunstenaars diepzeebodem en hemellichamen af, ideeën en gedachten, op zoek naar de grenzen van ruimte, tijd en realiteit.

 
Opening zondag 21 oktober 16.00 uur
door Cathelijne Dapiran, eigenaar/oprichter Dapiran Art Project Space

Tijdens de opening zullen de genomineerden voor de Kunstliefdeprijs 2018 bekend worden gemaakt.

Extra programma:
Donderdag 1 november: Interview genomineerden Kunstliefdeprijs 2018
Donderdag 8 november: Podiumavond in het teken van SONAR met Hans Laban, Beatrijs Schweitzer, Anna van Suchtelen en Uli Kürner (muziek).
Zondag 18 november: Finissage tentoonstelling en uitreiking Kunstliefdeprijs 2018
 

 
 
Uitreiking Kunstliefdeprijs 2018

 
Op 18 november a.s. wordt de Kunstliefdeprijs 2018 uitgereikt uitgereikt aan een in de provincie Utrecht gevestigd / opgeleide beeldend kunstenaar die het jaar voorafgaand aan de uitreiking van de prijs of in het jaar van de uitreiking zelf, werk heeft tentoongesteld in Kunstliefde en wiens werk een hoogwaardige ontwikkeling laat zien of waarvan dat verwacht mag worden.
 
De prijs heeft naast de erkenning van de kwaliteiten van de kunstenaar, ook de bedoeling een aanmoedigingsprijs te zijn, met name voor jonge kunstenaars.
 
Voor de prijs geldt dat hij of zij zich betrokken toont of heeft getoond bij Kunstliefde. 
 
De jury bestaat dit jaar uit Berthe Schoonman (galeriehouder SANAA, Utrecht), Arna Loonstra (voormalig galeriehouder De Kunstkamer, Gouda) en Jaap Röell (recensent hedendaagse kunst en kunstondernemer KuuB ruimte voor kunst & cultuur, Utrecht). Meer info via onze website
 
 
Atelierroute Utrecht 2018 van start! en nog open a.s. zondag

v.l.n.r.: Ateliers; Lou Vos, Marin Hondebrink, Vera Pouw, Roland Sohier, Jolanda Schouten, Eline Peek, Arie van de Pol, Elaine Vis en Kristien Kerstens. Foto's: Luuk Huiskes
 
De eerste zondag van de Atelierroute Utrecht zit er op. Op zondag 14 oktober openen de atelierdeuren weer van meer dan 200 kunstenaars en creatieven in Utrecht. 
 
De eerste zondag mocht rekenen op veel belangstelling, ook veel van onze werkende Kunstliefdeleden zijn te bezoeken in hun ateliers, dus ga op pad en ontmoet de kunstenaars in hun ateliers en ontdek de kunst op de plek waar het wordt gemaakt. En wellicht ga je met een fantastisch kunstwerk onder de arm naar huis... of blijf je er nog even van dromen.
 
Er is een handig Atelierroute Magazine verschenen waarin alle deelroutes te vinden zijn met leuke beschrijvingen, ook online te vinden en verkrijgbaar bij alle deelnemende locaties, Kunstliefde, de VVV en meer locaties in de stad.
 
De Atelierroute Utrecht website biedt een overzicht van alle deelnemende kunstenaars, locaties, extra activiteiten en deelroutes. Bon route! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Atelierroute Utrecht 2018
brengt kunst dichtbij
zondag 7 en 14 oktober 11.00- 17.00 u

meer dan 200 kunstenaars 
deelroutes in de stad
fiets- en wandelroutes via de website
 
Actueel overzicht van deelnemend kunstenaars nu op de website 
 
 
Aanmelden De Belofte 14! kan nog t/m 15 oktober

Kunstenaars die dit jaar zijn afgestudeerd aan een van de Nederlandse kunstacademies kunnen zich weer aanmelden voor het traject De Belofte. 
 
De Belofte 14 start begin 2019 en sluit af met een groepstentoonstelling in mei/juni.
Tijdens het traject zijn er een aantal bijeenkomsten met interessante gastsprekers uit het kunstveld. Zo ga je in gesprek over de ervaringen na de academie met kunstenaars die al eerder afstudeerden, krijg je informatie over het aanvragen van werkbijdragen en fondsen, wordt er gesproken over het werkproces en kan je contacten leggen in het Utrechtse kunstcircuit met galeriehouders en kunstenaars. Maar vooral ontwikkel je ook nieuw! werk voor de tentoonstelling die jullie samen maken.
 
Zin om mee te doen? je kan je aanmelden door je cv, artiststatement, portfolio of link naar je website en een korte motivatie te sturen naar debelofte@kunstliefde.nl Eind van het jaar maken we de definitieve selectie en hoor je van ons. Heb je vragen bel of mail dan naar Kunstliefde.
 
Kijk voor meer informate op de website
 
 
Laatste weekend DRAW t/m 14 oktober

Boris Steiner aan het werk tijdens het Uitfeest / Art Utrecht op de Neude op 16 september jl. in de zeecontainer. Hij maakte daar een registratie van het plein. Het resultaat daarvan is te zien in de tentoonstelling DRAW in de bovenzaal van Kunstliefde.
 
De tentoonstelling is gelieerd aan De Line Up in het Centraal Museum met tekenwerk van kunstenaars die in de achterliggende jaren bij Kunstliefde De Belofte volgden, traject voor jonge kunstenaars.
 
Met werk van; Raquel van Haver, Jonna Balk, Guy Vording, Evelien de Goeij, Liesje van den Berk, Iris Frerichs, Romy Muijrers en Boris Steiner.
 
 
Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst voor
Sam Hersbach en Raquel van Haver
Op 5 oktober heeft de Koning de winnaars van de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst 2018 bekend gemaakt; Raquel van Haver, Sam Hersbach en Neo Matloga.
 
Raquel van Haver nam deel aan De Belofte 8 bij Kunstliefde in 2013. Inmiddels is haar ster snel gerezen, met vele awards en nominaties krijgt ze nu een solo 'Spirits of the soil' in 6 zalen van het Stedelijk Museum Amsterdam v.a. 25 nov. Haar werk gaat over haar leefomgeving, over de rauwe realiteit en de samenleving. Nu te zien in Kunstliefde, in DRAW, haar tekening 'Geit in Blik', een bijna cartoonachtige tekening die het politieke circus in Nederland verbeeldt. 
Peter Paul van der Houven maakte voor de tentoonstelling DRAW een videoportret van Raquel.
 
Sam Hersbach nam deel aan de laatste editie van De Belofte 13 begin dit jaar. Ook zijn schilderscarrière ontwikkelt zich snel, hij won de Jan Zumbrink Prijs, had al vele exposities dit jaar.
Van Sam is van 11 t/m 14 oktober een grote wandschildering te zien tijdens Bigart, in Amsterdam bij de presentatie van Galerie SANAA. 
 
De Koninklijke Prijs, die in 1871 door Willem III werd ingesteld als Koninklijke Subsidie, is bedoeld om jong talent op het gebied van schilderkunst te stimuleren. Het werk wordt tentoongesteld in het Koninklijk Paleis op de Dam en is open voor publiek van 6 oktober t/m 11 november.
 
Kunstliefde, opgericht in 1807, is één van Nederlands oudste kunstenaarsgenootschappen.
 
Ook nu biedt Kunstliefde nog steeds een podium en ontmoetingsplaats voor kunst, kunstenaars en kunstliefhebbers uit Utrecht en de rest van het land. Kunstliefde is een springplank voor jong talent en biedt een podium aan zowel recent afgestudeerde als gevestigde kunstenaars.
Tegenwoordig zijn er meer dan 110 kunstenaarsleden en ca 200 kunstlievende leden, zijn er in de prachtige presentatieruimte aan de Nobelstraat ca 10 tentoonstellingen per jaar te zien waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jong talent, en is er het project De Belofte voor recent afgestudeerde kunstenaars. Ook organiseert Kunstliefde de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder.
 
Kunstliefde is mede-initiatiefnemer van Art Utrecht, het platform voor beeldende kunst in Utrecht, welke in samenwerking met galeries en musea, de zichtbaarheid van kunst en kunstenaars in Utrecht wil vergroten. Art Utrecht organiseert ook ieder jaar Art Meat, de netwerkborrel voor professionals in de Utrechtse kunstsector.
 
 
 
Welkom bij Kunstliefde.
 
 
 
Word ook lid van Kunstliefde !
 
Gerrit Rietveld, Piet Mondriaan, Dick Bruna;
ze waren lid van Kunstliefde.
 
Ontmoet kunstenaars, kunstliefhebbers en collega's, bezoek tentoonstellingen, openingen en podiumavonden met interessante vertellers en presentaties, ontdek kunst van kunstenaars uit Utrecht en de rest van het land. Koop kunst met korting, blijf op de hoogte.
 
Ieder jaar worden er kunstenaars en kunstliefhebbers lid van Kunstliefde. En daar zijn we heel blij mee! Graag ontvangen we je in de prachtige tentoonstellingsruimte aan de Nobelstraat waar Kunstliefde sinds 1939 huist. Ook bedrijven zijn van harte welkom om ons te ondersteunen.
 
Door lid te worden maak je deel uit van éen van Nederlands oudste kunstenaarsgenootschappen - maar wel eentje in een hedendaags jasje! Je draagt bij aan ruimte voor kunst en kunstenaars in Utrecht en uit de rest van het land. 
 
Studenten van de HKU Kunst & Economie ontwikkelden voor en met Kunstliefde een aantal campagnebeelden, je komt ze tegen op o.a. social media. 
 
 
Volg Kunstliefde ook op Facebook en Instagram!
met actuele info over tentoonstellingen, projecten en meer

 
 
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 EN Utrecht | mail@kunstliefde.nl |(030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur