Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Brabantse hemel in strijd: honderden slachtoffers en duizend vliegtuigcrashes!

Bijna nergens zijn in de Tweede Wereldoorlog zoveel vliegtuigen neergestort als in Brabant. Lees op onze nieuwe website ‘Luchtoorlog boven Brabant 1940-1945’ over jongemannen die hun leven hebben gegeven, over Brabanders die gecrashte piloten hielpen, over daden van moed en historische achtergronden. lees meer

Wordt onze Hilde Jonge archivaris van het Jaar? 

In korte tijd is Hilde uitgegroeid tot een bekend gezicht op de studiezaal, op ons forum en de chat. Wij zien aan onze bezoekers en zeker aan hun reacties dat Hilde alom gewaardeerd wordt. Dat doen wij óók! Daarom hopen wij vurig dat zij ‘Jonge archivaris van het Jaar’ wordt. Help je mee? Stem op haar! lees meer

Nieuwe bronnen april

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. Ook deze maand weer in een overzicht melding van alle bronnen die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer

Tip van René Bastiaanse!

"Bijna nergens zijn in WOII zoveel vliegtuigen neergestort als in Brabant. Elke gemeente had ermee te maken. Zoals Herpen. Op 30 juli 1943 maakte Lt.Col. Melvin F. McNickle daar een crashlanding. Hij raakte zwaargewond, werd gered door Herpenaren, maar raakte toch in krijgsgevangenschap. Op onze site reageerde familie uit Amerika. Zo weten we hoe het McNickle na de oorlog is vergaan. Lees zijn bijzondere verhaal!" lees meer
 
René Bastiaanse, historicus, tv-presentator en directeur BHIC
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Vliegtuigcrash in Heukelom
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het in Berkel, Enschot en Heukelom lang rustig gebleven in de lucht. Pas tijdens de bevrijding maakte de Heukelomse bevolking kennis met een vliegtuigcrash toen Sous Lt. Pierre Callay bij de Oisterwijksebaan een noodlanding moest maken met zijn Spitfire LF.IX, terwijl hij bezig was met een gewapende verkenningsvlucht.
Telegram van de paus en koninklijke bloemen voor Bertje en Leentje
Het verhaal gaat dat het maar weinig heeft gescheeld of Lambertus van Schijndel en Helena van Oorschot waren nooit getrouwd. Er was een kaper op de kust, een jongen uit Veghel. Maar Bertje sloeg hem weg en zo kreeg hij zijn Leentje. In 1952 vierden zij hun 70-jarig huwelijk. Met film! (Bijdrage: Ria van Laarhoven)
De bijzondere geboorte van een Siamese tweeling in 1752
De verbazing is tweeënhalve eeuw later bijna nog voelbaar als je de akte leest. In het schepenprotocol van Veghel is beschreven hoe Hendrina van Laarschot bevalt van een Siamese tweeling. "Als off ieder een volcomen lichaemtje was", zo staat te lezen.
In 1913 wordt Diny Bergman geboren als middelste van 9 kinderen van Christiaan Bergman en Anna Maria van de Ven. Diny heeft haar herinneringen op papier gezet en dochter Marie-José de Ru werkt die uit. Dit verhaal o.a. over insecten geeft een bijzondere blik in de tijd van haar moeder. We kijken nu met heel ander ogen naar wat toen gebruikelijk was...
Vincent van Gogh op kostschool
"Daar juist kwamen wij Zevenbergen voorbij en ik dacht aan den dag toen U mij daar bracht en ik op de stoep bij den Hr Provily stond en uw rijtuig nakeek op den natten weg." Van 1864 tot 1866 verblijft Vincent van Gogh op kostschool van Jan Provily in Zevenbergen. Uit brieven blijkt dat hij er zich niet zo gelukkig voelt. (Bijdrage: Cor Kerstens)
Cabaretier Mark van de Veerdonk hecht aan Slabroekse tradities
"Mensen in Slabroek kletsen veel, dat babbelt maar door. Daarom pas ik hier zo goed", zegt deze Brabander die zichzelf een van de weinige plattelandscabaretiers van Nederland noemt. "Mijn programma's gaan niet zo zeer over grootstedelijke problemen, maar over wat ik zelf tegenkom. Hier is dat vooral: veel dieren."
Op kostschool in Oss
In de late namiddag van 31 augustus 1959 bracht mijn neef en moeder mij, met de auto geladen met koffers, naar het Instituut Sint Nicolaas in Oss. Na een klein uurtje kwam ik in een vreemde nieuwe wereld terecht, ver verwijderd van mijn vertrouwde omgeving in Tilburg, weg van ons huis, van mijn moeder, mijn zusters en van mijn vriendjes. (Bijdrage: H.L.M. Bloemen)
Beers zit letterlijk op de grond door Tachtigjarige Oorlog
Ze slaan niet alleen de boel kort en klein, ze persen geld af, eisen eten en nemen alles mee wat los en vast zit. Zelfs de meubels hebben de dorpelingen moeten afstaan: de Tachtigjarige Oorlog zorgt ervoor dat Beers letterlijk aan en op de grond zit. (Bijdrage: Henk Beijers)

Tweet van de maand

 
En dan ben je opeens genomineerd voor ‘Jonge archivaris van het Jaar’! Dat overkwam onze Hilde, die in korte tijd is uitgegroeid tot een bekend gezicht op onze studiezaal, het forum en de chat. Help je Hilde ook aan stemmen? 
👉 http://www.bhic.nl/hilde 👈 

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven