Thema nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

(Klets)nat Brabant 💦

Al een paar weken volg ik het nieuws over de wateroverlast in Limburg (Brabant en Gelderland). Van de eerste voorspellingen van extreme regenval, tot hartverwarmende hulp uit alle windstreken en onbeantwoorde vragen bij getroffenen. Waterschappen maken overuren en trekken alles uit de kast om overlast te voorkomen of te beperken. Eén ding staat al vast: deze ramp zal nog lang nadreunen.
 
Water speelt in onze provincie een belangrijke rol en dat is al eeuwen zo. Brabanders hebben in het verleden ook veel last gehad van water, denk aan de overstromingen en de Beerse Maas. Maar laten we de lusten niet vergeten: verdiensten aan water (als grondstof, krachtbron, transportmiddel en visserij) en water om te genieten: goed drinkwater, schoon zwemwater en onze mooie recreatie- en natuurplassen. Water blijft onlosmakelijk verbonden met Brabant. Kijk maar eens in onze vernieuwde 'waterkaart' en duik in onze rijke watergeschiedenis!
 
Margot America, redactie
 

Dijkdoorbraak in Lith

Begin maart 1855 stond een groot deel van het rivierengebied onder water. De Waal stuwde via het Kanaal van Sint-Andries de (bevroren) Maas op. Enorme ijsschotsen hoopten zich op tegen de Brabantse rivieroever en bij Kessel doorsneden ze de dijk, zodat het water de polder instroomde. De grootste ramp voltrok zich bij Lith, vertelt tijdgenoot Willem van de Poll.lees meer

Februariramp van 1953

Bij de Sint-Ignatiusdijk onder Halsteren staat een monument met 78 zinken rozen voor de 78 slachtoffers van de Watersnood van 1953 in Halsteren en Lepelstraat. Ook in de nabijgelegen dorpen Fijnaart en Heijningen kwamen veel inwoners om. Een korte reconstructie van de Februariramp die toesloeg in de Brabantse Westhoek. lees meer
"Voor het maken van bier heb je water nodig, veel water. Nu was en is het water van het Brabantse platteland doorgaans van uitstekende brouwerskwaliteit. Wist je dat monniken van de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot nog steeds 'La Trappe'-bieren ontwikkelen? Lees hier meer over deze Trappisten." lees meer
 
Paul Huismans, onderzoeker BHIC

De natste verhalen deze maand...💦

Het Kurhaus
Sinds de aanleg van de spoorwegdam zijn de Wester- en Oosterschelde van elkaar gescheiden. Daardoor is er een heerlijk strand ontstaan tussen de Sint Geertruidapolder en de Caterspolder. De ideale plek voor een Kurhaus, zo dachten de gebroeders Touw uit Bergen op Zoom… (Bijdrage: Hans Jordans)
"Als peuter logeerde ik bij mijn grootouders in Lith aan de Maas. Achter hun boerderij stroomde de Wetering, een beekje dat uitkwam in de Maas. Ik mocht de weg niet oversteken, want daar spelen zou te gevaarlijk zijn." Zo begon Joops liefde voor Brabants water. (Bijdrage: Joop van Dijk)
Held van Tilburg
Leidenaar Frans Cornelis Bake heeft zich zijn hele leven met waterstaat en spoorwegen bezig gehouden, een groot deel daarvan in Brabant. Door zijn 'Plan Bake', een ontwerp voor de aanleg van een kanaalverbinding tussen de Zuid-Willemsvaart en de Amer via Tilburg, verdient hij deze titel.
Autobusramp bij Tholen
Op een gure decemberavond in 1925 arriveert uit de richting Bergen op Zoom bus no. 15 van de firma Krijger uit Goes aan de Brabantse oever van het Thoolse Veer. De bus rijdt de pont op. Rond half zeven meert de boot aan de overkant aan. Zodra de bus de steile dijk op rijdt, valt plotseling de motor stil.
Sloop van een watertoren
De watertoren op Huize Assisië in Udenhout is in 1963 in verval. Aangezien hij niet meer wordt gebruikt en reparatiekosten te duur zijn, slopen ze hem. Na een paar dagen van zwaar werk ziet Udenhouter Cees Schoonus kans het bovengedeelte neer te halen. Hoe hij dat doet, vertelt zoon Christ. (Bijdrage: Christ Schoonus)
De windmolen en het bijgebouw bij het Smalwater in Boxtel werden in 1819 ruim één kilometer verplaatst. In de molen werd een glas water geplaatst en was er geen rimpeling te zien, zo geruisloos ging de verplaatsing. Hoe kreeg Adriaan Homburg dát nou voor elkaar? (Bijdrage: Ruud van Nooijen)
'Wilde je met het veer mee, dan hees je de mand'
Ooit was café-restaurant 't Voske in Drimmelen een veerhuis aan de rivier de Amer. Daar waar vissers en jagers overgezet werden vanuit Drimmelen naar De Biesbosch. De tijd dat er nog eb en vloed was met een getijdeverschil van zo'n twee meter. (Bijdrage: Jan van Vliet)
Het is voorjaar 1966. De veerpont Lith-Alphen is zojuist aangekomen in Lith en de Simca staat op het punt Brabant binnen te rijden. De 71-jarige veerman Janus de Blank knikt de inzittenden vriendelijk goedendag en poseert voor de foto. Het zal de laatste foto van de veerman in functie zijn.
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven