Nieuwsbrief | jaargang 33 | no 326 | maart 2019
 
 
NEXUS 1
Ledententoonstelling 

9 t/m 31 maart
 
 
‘Nexus’ komt van het Latijnse ‘nectere’ en staat voor verbinding. Het betekent het centrum of de focus van een bepaald geheel, of een verbinding (de link) die twee of meer personen of dingen met elkaar in verband brengt.
 
Voor de thematentoonstelling NEXUS laten kunstenaarsleden van Kunstliefde zich inspireren door dit woord of de betekenis ervan. In maart is het eerste deel van de tentoonstelling te zien. NEXUS 2, 6 t/m 28 april) toont het tweede deel.
 
Op verschillende manieren en in diverse disciplines is het thema uitgewerkt in beelden, schilderijen, grafiek, fotografie, video, installaties en meer. Nieuw werk, speciaal gemaakt voor het thema of recent werk dat binnen het thema past.
 
In de huidige tijd van snelle maatschappelijke, technische, sociale- en klimaatveranderingen is ‘verbinding’ een veelomvattende term. Steeds meer zoeken we naar wat ons bindt en is samenwerking of samengaan van belang. De term NEXUS komen we dan ook steeds vaker tegen, op telefoons, fietsonderdelen, bij culturele bedrijven en in computerspelen. Hoe laten kunstenaars zich inspireren door dit begrip? Kunstliefde toont de resultaten van deze zoektocht
 
Met werk van: Qassim Alsaedy, Rik Berkhout, Mariaan van den Berg, Tineke Brouwer, Jeroen Bakker- Brugman, Marijke Breuers, Roel Berg, Studio Tweemaal / Tamira Boogaard & Amber ter Haar, Hermien Buytendijk, Ljubica Cvoric, Paul Carga, Toes Dalmulder, Carla Dekker & Jan van Rossem, Marijke Elferink, Hans Dillesse, Ton Gouka, Adrian Faes, Annet van den Heuvel, Louise Hessel, Inge van Heerde, Truus van den Heuvel, Luuk Huiskes, Daan de Jong, Nienke Jorissen, Marie-Line Kercret, Maria Klerx, Ali Koers, Jeroen Meijer en Gerard van Santen
 
 
Opening: Zondag 10 maart 16.00 uur  door Ine van der Horn, curator Galerie Pouloeuff en beeldend kunstenaar.  
 
 
 
 

         
         
 
vlnr; Jef Roeselers, Marijke Breuers, Digna Weiss, Roel Berg, Studio Tweemaal,Toes Dalmulder, Nienke Jorissen
 

 
Videoportret Studio Tweemaal 

 
Voor de tentoonstelling NEXUS bezocht Peter Paul van der Houven / Art Forever, Tamira Boogaard en Amber ter Haar in hun studio. Het duo verenigde de krachten en werkt samen onder de naam Studio Tweemaal. In hun werk onderzoeken ze de relatie tussen fotografische beelden en de realiteit. Over de grenzen tussen wat we zien, wat we denken te zien en wat we ons herinneren. Wat is de realiteit? Ze spelen met het materiaal, roepen vervreemdende beelden op die een nieuwe dimensie vormen.
 
Tamira Boogaard studeerde af aan de HKU in fotografie in 2016, was in 2017 een van de deelnemers aan de Belofte 12 en is sindsdien kunstenaarslid van Kunstliefde.
 
Bekijk hier het videoportret. 
Over herinneringen als naslagwerk van je leven, waarneming en perceptie en over de kijker op het verkeerde been zetten.
'Deze samenwerking is gewoon te bijzonder om te laten gaan eigenlijk'
 
 
Podiumavond NEXUS 1                   artisttalks / behind the work 

 
 
 
Donderdag 21 maart  

Naar aanleiding van de ledententoonstellling Nexus wordt op de podiumavond met een aantal
kunstenaars dieper ingegaan op hun tentoongestelde werk.
Een mooie gelegenheid om de kunstenaars en hun werk beter te leren kennen.
Wat zijn de beweegredenen en motieven achter hun werk? Wat inspireert hen? Hoe gaan zij om met het werken vanuit een thema? Wat zijn hun technieken en hoe gebruiken zij die? 

Aanvang 20.00 / inloop 19.30 / toegang vrij  
ingang via de Lange Jufferstraat 2
 

NEXUS 2
6 t/m 28 april

Tweede deel en vervolg van de ledententoonstelling 'NEXUS'.
Dit jaar is de thematentoonstelling verspreid over twee maanden. In NEXUS 2 is het werk te zien van de tweede lichting kunstenaars.

'Nexus' staat voor verbinding, een actueel thema in een tijd waarin samenhang, samenwerking, overeenkomsten in plaats van verschillen, steeds meer van belang zijn. 


Opening: zondag 7 april 16.00 uur
 
 

 
De Belofte 14  /  work in progress

Bart Schalekamp en Chaim Dijkstra tijdens de Nieuwjaarsduik in januari / De Belofte 14 stelt zich voor.
 

In januari ging de Belofte 14 van start. Dertien kunstenaars die vorig jaar afstudeerden ontmoeten elkaar sindsdien in Kunstliefde en hun ateliers voor werkbesprekingen, informatie-avonden en voorbereiding van hun gezamenlijke tentoonstelling in juni. Ze krijgen o.a. informatie van gastsprekers zoals curatoren/tentoonstellingsmakers, galeriehouders, het Mondriaan Fonds, kunstenaars en alumni HKU. Intussen maken zij nieuw werk, te zien v.a. 8 juni in Kunstliefde.

Ieder jaar kunnen er ca 10 kunstenaars deelnemen aan het traject. Aanmelden gaat via een 'open call' en staat open voor alle kunstenaars die in dat jaar afstuderen. 
Er wordt een selectie samengesteld vanuit verschillende disciplines; o.a. Fine Art, Fine Art & Design in Education, Photography en Product Design. Er wordt gekeken naar motivatie, het werk, en verschillende disciplines, zodat er een groep kunstenaars met elkaar aan de slag gaat waaruit een spannende en diverse tentoonstelling kan ontstaan. Vanuit Kunstliefde wordt de Belofte begeleid door professionals uit de kunstsector. Kunstliefde wil daarmee jonge kunstenaars stimuleren hun beroepspraktijk na de kunstacademie verder te ontwikkelen.

Deelnemers Belofte 14 (2019); Bart Schalekamp, Chaim Dijkstra, Emma van Doorn, Joost Termeer, Joran van Soest, Krijn Kroes, Leon Stoffelen, Naomi Mitsuko Makkelie, Peter Menninga, Romar de Bonte, Ruben Planting, Sandra Heemskerk en Wisse Ankersmit.

Tijdens de Nieuwjaarsduik was er een preview en ontmoeting in Kunstliefde, kijk hier voor een impressie

Begeleiding; Nienke Jorissen, Brigitte Heslenfeld, Goof Kloosterman, Kim van Erven en Dina Ziad. (eindcoördinatie, Lou Vos)
 
 
Art Meat #8    HKU Beeldende kunst / Pastoe Fabriek

Art Meat, het netwerk-event voor professionals werkzaam in de beeldende kunstsector van Utrecht (en omgeving) vindt op maandag 11 maart voor de 8ste keer plaats. Dit keer is HKU Beeldende Kunst in de mooie Pastoe Fabriek de gastlocatie.

Wat / Art Meat #8
Waar / HKU Beeldende Kunst, Rotsoord 3, Utrecht
Wanneer / maandag 11 maart 2019
Hoe laat / 19.00 - 22.00 uur
Voor wie / voor professionals uit de beeldende kunstsector van Utrecht
Aanmelden / via deze link


Op Art Utrecht vind je o.a alle galeries, art-spaces en museums en een online calendar waar alle exposties van deelnemende locaties te vinden zijn. De nieuwe folder met plattegrond is binnenkort verkrijgbaar bij de VVV, bij alle deze locaties en andere plekken in de stad. Ook wordt er gewerkt aan het Artists-deel op de site.
 
Art Utrecht is ook te vinden op facebook en instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
Kunstenaar of kunstliefhebber? Word ook lid!
 
Gerrit Rietveld, Piet Mondriaan, Dick Bruna;
ze waren lid van Kunstliefde. Maar ook vele prominente kunstlievende leden waren lid.
 
Ontmoet kunstenaars, kunstliefhebbers en collega's, bezoek tentoonstellingen, openingen en podiumavonden met interessante vertellers en presentaties, ontdek kunst van kunstenaars uit Utrecht en de rest van het land. Koop kunst met korting, blijf op de hoogte.
 
Ieder jaar worden er kunstenaars en kunstliefhebbers lid van Kunstliefde. En daar zijn we heel blij mee! Graag ontvangen we je in de prachtige tentoonstellingsruimte aan de Nobelstraat waar Kunstliefde sinds 1939 huist. Ook bedrijven zijn van harte welkom om ons te ondersteunen.
 
Door lid te worden maak je deel uit van éen van Nederlands oudste kunstenaarsgenootschappen - maar wel eentje in een hedendaags jasje! Je draagt bij aan ruimte voor kunst en kunstenaars in Utrecht en uit de rest van het land. 
Voor kunstenaars is er een ballotage, zie voor aanmelden en voorwaarden onze website.
 
Studenten van de HKU Kunst & Economie ontwikkelden voor Kunstliefde deze campagnebeelden

 

 
Kunstliefde, opgericht in 1807, is één van Nederlands oudste kunstenaarsgenootschappen.

Ook nu biedt Kunstliefde nog steeds een podium en ontmoetingsplaats voor kunst, kunstenaars en kunstliefhebbers uit Utrecht en de rest van het land. Kunstliefde is een springplank voor jong talent en biedt een podium aan zowel recent afgestudeerde als gevestigde kunstenaars.
Tegenwoordig zijn er meer dan 110 kunstenaarsleden en ca 200 kunstlievende leden, zijn er in de prachtige presentatieruimte aan de Nobelstraat ca 10 tentoonstellingen per jaar te zien waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jong talent, en is er het project De Belofte voor recent afgestudeerde kunstenaars. Ook organiseert Kunstliefde de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder.

Kunstliefde is mede-initiatiefnemer van Art Utrecht, het platform voor beeldende kunst in Utrecht, welke in samenwerking met galeries en musea, de zichtbaarheid van kunst en kunstenaars in Utrecht wil vergroten. Art Utrecht organiseert ook ieder jaar Art Meat, de netwerkborrel voor professionals in de Utrechtse kunstsector.
 
 
 

 
Volg Kunstliefde ook op Facebook en Instagram
met actuele info over tentoonstellingen, projecten en meer
 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 EN Utrecht | mail@kunstliefde.nl | (030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur

 
Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
Als lid of belangstellende van Kunstliefde ontvangt u maandelijks onze nieuwsbrief of uitnodigingen met informatie over onze exposities en activiteiten. Met het oog op de privacywet willen we u erop attenderen dat wij zorgen dat de verwerking van persoonsgegevens gebeurt op een wijze, die in overeenstemming is met de eisen die de Wet Bescherming Persoonsgegevens stelt. Wij zullen uw gegevens nooit aan derden verstrekken. U kunt zich ten alle tijde uitschrijven via de link onderaan deze nieuwsbrief.