Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Doe je stamboomonderzoek nu regionaal 

De Vuelta, de KLM Urban Trail, Maritiem 's-Hertogenbosch... het waren drukke zomerweken met een zeer divers publiek op onze Citadel. Nu ligt de focus weer op onze projecten en bronnen. Zoals de ledenlijst van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap die de grens van 90.000 leden nadert.
 
Gloednieuw is de selectietool 'geo-zoeken' die wij samen met het Regionaal Archief Tilburg hebben ontwikkeld en die we deze week hebben gelanceerd. Een interessante tool voor stamboomonderzoekers, want voorheen moesten zij precies weten uit welke plaats hun voorouders kwamen. Met deze selectietool kunnen zij veel breder zoeken. Stel, je overgrootmoeder komt uit de omgeving van Grave, maar je weet niet precies uit welk dorp. Dan kun je nu ook in het gebied eromheen zoeken. Dit vergemakkelijkt je zoektocht aanzienlijk! Lees hier hoe het werkt. 
 
Margot America, redactie
 

Bijna 90.000 namen in ledenlijst Illustre Lieve Vrouwe Broederschap

Jeroen Bosch was er lid van, Willem van Oranje, en onze koning Willem-Alexander draagt zelfs de eretitel Koninklijke Zwanenbroeder. Een interessante bron die teruggaat tot in de veertiende en vijftiende eeuw. lees meer

Nieuwe bronnen augustus online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"De 25-jarige bruiloft van je ouders, ergens in de jaren zeventig, of misschien wel zwartwit beelden van die vakantie bij je opa en oma in de jaren vijftig? Als je vroeger zelf filmde, of je vader of moeder deed dat graag, dan heb je vast nog wel wat spoelen op zolder liggen. En wat doe je daar mee? Bij BrabantinBeelden weten wij daar wel raad mee! In deze podcast bonus vertel ik je hoe wij je kunnen helpen met het digitaliseren van jouw films, om zo ons Brabantse filmgeheugen door te geven aan volgende generaties." lees meer
 
Joost Hoedemaeckers, beheerder audiovisuele collecties BrabantinBeelden

Beste verhalen deze maand

Verliezer van potje biljart snijdt gezicht tegenstanders aan stukken
Het loopt tegen negenen, die Tweede Paasdag 16 april 1906. Om het biljart in een herberg in Made biljarten drie mannen ingespannen om een prijs: honderd borrels. Het loopt uit op een bloederige bende.
Wat is er gebeurd met voerman Jan van de Broek, die dood bij de postkar werd aangetroffen ergens op de heide tussen heerlijkheid Vught en Helvoirt? Hij was in 1768 onderweg naar Breda, verder naar Turnhout, het klooster Sion en de stad Antwerpen. (Bijdrage: Wim Jaegers)
Werken voor de Wehrmacht drijft Bosschenaar tot criminaliteit
CSI bestond nog niet, ook geen moderne opsporingsmiddelen. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog komt het oplossen van een misdaad op het conto van de speurzin van agenten. Daarbij wordt de vondst van een beitel de Bosschenaar Frans van Meurs fataal. (Bijdrage: Henk Snijders)
Nog een gesneuvelde Konings
Niet alleen de Tilburger Goof Konings sneuvelt in 1940. Diezelfde maand verdrinkt de 23-jarige Belgische soldaat Adriaan Konings, als de rijnaak 'Rhenus 127', waarop hij met andere krijgsgevangenen naar Duitsland wordt vervoerd, op een mijn loopt en zinkt. (Bijdrage: Ad Konings)
Boxmeerse tuinman in Londen
Een testament uit 1719, opgemaakt in Londen: dat lijkt in eerste instantie niet zo interessant voor liefhebbers van Brabantse geschiedenisverhalen. Maar wanneer de wieg van de testateur niet in Londen maar in Boxmeer heeft gestaan, dan verandert dat de zaak.
Willem Claassen was een arme sloeber die woonde in de Sambeekse Hoek, een buurtschap vlakbij Oploo, maar behorend bij de gemeente Sambeek. Het was een wat eigenaardige uitloper van die gemeente, ten westen van de Sambeekse hei. (Bijdrage: Geurt Franzen)
Oswald Bufflée werd als chirurgijn regelmatig op het kasteel in Boxtel geroepen. Van prompte betaling was geen sprake, daarom diende hij in 1710 bij de rentmeester van de graaf een lijst in van nog openstaande posten. Dat geeft een mooi inkijkje in zijn werk.
"Dat staat achterop een van de foto's die ik in het album aantrof. Bij de familie Blok in Roosendaal waren acht Engelse militairen ingekwartierd." (Bijdrage: Aart van Bockel)
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven