THEMA Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Van knikengel tot schietgebed:
Het Rijke Roomse leven in Brabant

Wat weet je nog over de angst voor onkuisheid, handen boven de dekens en de huwelijksmoraal? Waarom spaarden we eigenlijk zilverpapier en hoe zit het met de knikengel en de beatmis? BHIC lanceert het Rijke Roomse leven in Brabant: Wierook, wijwater & worstenbrood. Kijk hier voor herinneringen, foto’s en verhalen. lees meer

Antoine Bodar leest historie van de St-Jan

Zijn wieg stond weliswaar in Den Bosch, inmiddels woont hij alweer 20 jaar in Rome.“Toch voel ik me in hoofdzaak een Bosschenaar. Ook met bijvoorbeeld het Lied van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch en het sentiment dat dit met zich meebrengt; daar ben ik gevoelig voor.” lees meer

Herinneringen aan de katholieke school

"Als op school de bonnetjes voor het misbezoek werden uitgedeeld, viel bij een aantal kinderen de ergernis van het gezicht af te lezen. Sommige kinderen van beter bedeelden gingen met hun schijnheilig gezicht naar de kerk, maar  jongeren van de gewone man moesten 's morgens voor school eerst nog mee werken." lees meer
"Te communie gaan was niet zomaar iets. Je moest in staat van genade zijn, dus zeker onlangs hebben gebiecht. Maar je moest ook nuchter zijn. Weet je dat nog en heb je daar herinneringen aan? Lees het in dit verhaal." lees meer
 
René Bastiaanse, historicus, tv-presentator en directeur BHIC
BHIC Nieuwsbrief

Roomse regels, rituelen en verhalen

Priestertje spelen
"Natuurlijk speelden we buiten wanneer het mooi weer was. Maar soms moest je je binnen vermaken. Omdat we thuis met meer kinderen waren, konden we dan 'misje' of 'priestertje' gaan spelen. Daarvoor had je immers behalve een priester en een misdienaar ook kerkvolk nodig." (Bijdrage: Henk Buijks)
Een stijf lid is een waarschuwing van Onze Lieve Heer
"Jij wordt later ook een man. Die plaats in je lichaam waar het zaad komt, is er al. Als je groter wordt gebeurt het al eens dat het lid stijf wordt. Dan moet je oppassen." Katholieke seksuele voorlichting richtte zich vooral op de  bestrijding van zelfbevrediging en verlokkingen van het eigen vlees.
Ik heb spijt over mijn zonden
"In de kerk van mijn kinderjaren stonden vier biechtstoelen. Eenmaal geknield op de bank zag ik door de tralies heen de brillenglazen van de kapelaan. Hij leek te lachen en ik rook zijn adem: rokerig en een vleugje alcohol. Meteen noemde ik mijn zonden op zoals ik ze van buiten had geleerd." (Bijdrage: Henk Buijks)
Het was in de periode dat paters van de Orde der Redemptoristen kwamen prediken in alle kerken van Roosendaal. Zij werkten als missionaris in diverse missielanden. En die preken waren niet mals, het leek soms wel of er nooit een eind aan kwam. (Bijdrage: Cees Sep)
Processiejurkjes passen op zolder
"Ik liep als kind mee in de processie. Zuster Jezualda bepaalde welk meisje welke jurk aankreeg en verdeelde de rollen. De zolder waar we de bruidsjurkjes pasten en de typische geur die daar hing, kan ik me nog levendig herinneren." Terug in de tijd! (Bijdrage: Nettie van der Venne)
Beatmis
“Het is zondagochtend, om 10 uur begint de jongerenmis. Ik pak mijn gitaar in en het blauw gestencilde liedjesboekje erbij. Mijn ouders zijn blij, dat ik na alle kritiek op de kerkdienst weer een manier heb gevonden om naar de mis te gaan." (Bijdrage: Nelleke Keijner)
Voor het zingen de kerk uit
De katholieke huwelijksmoraal over de geslachtsgemeenschap is het beste samen te vatten in de raad die een priester ooit gaf aan een jong echtpaar: "Er mag geen druppeltje verloren gaan". Lees hier een paar zeer nuttige wenken voor gehuwden (uit 1955 welteverstaan).
Ongehuwde moeders
Seks voor het huwelijk was natuurlijk volstrekt uit den boze maar onttrok zich meestal aan het zicht van buitenstaanders. Tenzij zwangerschap het gevolg was. Vaak leidde dat tot een snel huwelijk, het 'moetje'. Dan begonnen de problemen pas écht.
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Het Rooms prentenboek al ontdekt op de nieuwe site, alle Lourdesgrotten en het vagevuur? Kijk snel hier

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven