Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

400.000 akten in onze historische database!

Onze database met samenvattingen van oude notaris- en schepenakten heeft een mijlpaal bereikt: 400.000 akten. Hierin ontvouwen zich vele grote en kleine historische gebeurtenissen in de levens van mensen die er woonden en werkten, huwden en stierven. Het leest als een geschiedenisboek! lees meer

Ontdek de Citadel met René Bastiaanse

Veel Bosschenaren en toeristen passeren dagelijks ‘onze’ Citadel. Meer weten over de historie van deze 17e-eeuwse dwangburcht, download dan onze gratis app en ontdek onze monumentale werkplek in een wandeling van 20 minuten. lees meer

Liefhebbers storten zich op Bosch Protocol, jij ook?   

Onlangs startte dit VeleHanden project om deze belangrijkste bron voor de Noordbrabantse geschiedenis toegankelijk te maken. Heb je belangstelling voor geschiedenis en ben je enthousiast, doe dan mee! lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Stoomreis naar zee
“Als kind dachten we dat Uden hoge bergen had. Teleurgesteld leerden we dat het zandverstuivingen waren. Maar dat werd in de zomer van ‘49 gelukkig weer goedgemaakt. (bijdrage: Rini de Groot)
Van wie is zij er een?
Bij het bewerken van het Berlicumse schepenprotocol stuitte collega Anton Schuttelaars op veel akten waarin de hoofdrol was weggelegd voor weduwen die gingen hertrouwen. Daar wilde hij het fijne van weten…
De poppetjes van de Beerse kwakzalver
Jan Gijsbers, een arbeider uit Wijchen, vertrouwt het maar niks. Is het bultje op zijn lichaam kanker? Hij raadpleegt Jan Willems, een landbouwer die zijn inkomsten behalve uit zijn vee ook uit de kwalen van zijn medemens haalt. (bijdrage: Geurt Franzen)
Wij willen los van Oss
1968 is een bijzonder jaar, alleen al vanwege de moordaanslagen op Martin Luther King en Robert Kennedy. Maar carnaval vieren in Noordoost-Brabant verliep dat jaar ook minder onbezorgd. (bijdrage: Henk Buijks)
Een professor uit Boekel
Een klein straatje in Boekel draagt de naam van een groot man, professor van der Velden. Ook nieuwsgierig naar de oorsprong hiervan? (Bijdrage: Gerard de Bie)
Geen vos om je nek maar als huisdier
Rijksveldwachter Adrianus van Haren was getrouwd met Agnes van Schaijk. Samen hadden ze zes kinderen, én Reintje! Ruud van Nooijen stuurde prachtige foto’s die laten zien welke positie het vosje binnen de familie Van Haren innam.
Ezechiël Vergeest in beeld
"Een fidele kerel, nuchter, hartelijk vol humor, iemand die voor iedereen klaarstond", aldus Catrinus Mak over Ezechiël Vergeest in "De eeuw van mijn vader", de bestseller van Geert Mak. Kees Wijnhoven gunt ons een inkijkje in de Beerse tijd van Ezechiël.
Udense emigranten opgelicht
In de huidige tijden hoor je wel eens dat emigranten een speelbal worden van oplichters. Dat leek ook het geval met economische vluchtelingen uit Uden in 1853, of liep het anders? (bijdrage: Rolf Vonk)

BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
 
Wil je het verhaal van Marita lezen over een bordeelhoudster in ’s-Hertogenbosch? Kijk dan hier lees meer

Vragen over Vroeger?
Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen
Volg ons in de online media
Volg ons in de online media
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen