Op 2 april: Schaaktoernooi!
|
SPECIAAL VOOR DE ONDERBOUW
SPECIAAL VOOR DE BOVENBOUW
NIEUWS VOOR IEDEREEN
|
Een woord vooraf door Mark de Haas, bestuurder
Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s),
De voorjaarsvakantie zit erop en dat betekent dat we als school weer een nieuwe fase in het schooljaar ingaan. De periode tussen voorjaarsvakantie en meivakantie is voor de examenleerlingen de laatste etappe op weg naar de schriftelijke eindexamens. Bij uitstek het moment om de puntjes op de i te zetten. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit ook dit jaar weer zal lukken en dat onze leerlingen goed voorbereid aan de spannende examenperiode kunnen beginnen.
De komende maand is het ook voor het Minkema College spannend, want dan zal duidelijk worden hoeveel leerlingen die nu in groep 8 zitten voor onze school gaan kiezen. In de afgelopen weken hebben we verschillende voorlichtingsactiviteiten georganiseerd met als traditioneel hoogtepunt de open dagen in januari. Ik vond het bij deze bijeenkomsten fantastisch om te zien hoe enthousiast en betrokken onze huidige leerlingen zijn. Met verve vertelden ze hun ervaringen aan de groep 8-leerlingen en hun ouders. Die ervaringen zijn voor aanstaande leerlingen enorm belangrijk bij het maken van een keuze. De overstap van basis- naar middelbare school is immers heel groot en dan helpt het erg als ervaringsdeskundigen vertellen hoe zij dit hebben beleefd. Ik wil alle leerlingen en ouders die hebben geholpen bij deze activiteiten dan ook van harte bedanken voor hun inspanningen.
Met de aanmelding van nieuwe leerlingen richten we het vizier langzamerhand ook weer op het nieuwe schooljaar. Recent hebben we de lessentabel vastgesteld die hoort bij een lesduur van 50 minuten en we brengen de komende maanden in kaart waar we vacatures hebben. Ook het Minkema College heeft te maken met het landelijke fenomeen docententekort en we willen mede daarom tijdig handelen om ervoor te zorgen dat we ook volgend schooljaar onze bezetting op orde hebben. Niet alleen voor leerlingen, maar ook voor aankomende en nieuwe docenten zijn we een aantrekkelijke school, dus we hebben er alle vertrouwen in dat dit ons gaat lukken. |
SPECIAAL VOOR DE ONDERBOUW
|
In week van maandag 11 maart t/m vrijdag 15 april wordt bij de brugklassen de Cito Volgtoets 1 afgenomen en in leerjaar 2 de Cito volgtoets 2. Door middel van deze toets krijgen we meer inzicht in jouw didactische vaardigheden. De toetsen bestaan uit 6 deeltoetsen waar per toets 50 minuten aan besteed mag worden. De toetsen worden digitaal tijdens de vaklessen afgenomen. De toetsen worden afgenomen door de vakdocenten of de mentor. De ingeplande lesuren staan in je rooster in magister. De leerlingen met een Steinpas, die langer over de toetsen mogen doen, hebben door de 70-minuten lessen voldoende tijd om de toets binnen het geplande uur af te maken.
In de mentorlessen wordt de toets voorbereid, belangrijk punt dat hierbij besproken zal worden is, dat je je geen zorgen hoeft te maken: er kan niet voor geleerd worden, het is een meting van ‘de stand van zaken’.
We nemen de toets digitaal af. Je maakt de toetsen op jouw Chromebook. Belangrijk is dus dat je deze geladen en wel meeneemt! Leerlingen die volgens de Steinpas bij de afname van de toets spraakondersteuning mogen gebruiken moeten ‘oortjes’ meenemen. Neem ook een leesboek mee, zodat je daarin kunt lezen mocht je voor het einde van de tijd klaar zijn met de toets.
Meer informatie over de Cito Volgtoets vind je op de website van school in de Ouderfolder Cito Volgtoets. |
Beroepenfeest en Doedag On Stage
|
|
|
Alle 2e klas leerlingen zijn druk bezig met de voorbereiding voor On Stage.
De leerlingen van basis en kader hebben onder leiding van de mentoren hard gewerkt aan het maken van visitekaartjes en andere voorbereidende opdrachten. Dit hoort bij de voorbereiding voor het Beroepenfeest op 19 maart.
|
De leerlingen maken op de website van On Stage, www.regiowoerdenonstage.nl, een keuze uit het aanbod van de beroepen waar ze wel een dagdeel mee zouden willen lopen om na te gaan hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Op het Beroepenfeest gaan ze gesprekken aan met de beroepsbeoefenaren die voor onze leerlingen klaar staan. De bedoeling is twee keer een match te maken voor de Doedag op 4 april.
Ook zijn de leerlingen vandaag voorbereid door de junior netwerk training, waar een coach ze heeft geleerd om op iemand af te lopen en het gesprek te beginnen en zichzelf te presenteren.
|
Interesse in Cambridge English?
|
We beginnen in april met de selectie voor volgend jaar. Zit jij op dit moment in klas 2 en heb je aanleg voor Engels? Zou jij het leuk vinden om een extra uur in de week te werken aan de verdere ontwikkeling met als beloning een mooi certificaat te ontvangen dat internationaal erkend wordt bij vele bedrijven en opleidingen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons voor meer informatie via cambridgestein@minkema.nl of via je huidige docent Engels. |
Presentaties keuzeavond online
|
Maandag 12 februari was er een ouderinformatieavond voor de ouders en leerlingen van klas 2. De leerlingen van de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg moeten vier keuzevakken kiezen en een keuze maken tussen het vak wiskunde of Duits. De leerlingen van de mavo en mavo/havo gaan een keuze maken tussen Mavo Ondernemen, Mavo Tech of de mavo/havo richting. Bij elke keuze zijn er verplichte vakken en is er ook sprake van keuzevakken. De presentaties van deze avond zijn terug te vinden op de website.
|
SPECIAAL VOOR DE BOVENBOUW
|
De volgtoets Cito 3 (voor leerlingen in leerjaar 3) wordt alleen afgenomen bij die leerlingen waarbij de rapportcijfers niet passend zijn bij de leerweg die zij volgen. Hierover wordt vooraf door de mentor contact opgenomen met de betreffende leerlingen en hun ouders. Meer informatie over de afname van cito volgtoets 3 (data en tijdstippen) wordt vervolgens per mail gestuurd. |
Keuzemomenten leerjaar 3 en 4
|
De leerlingen van leerjaar 3 mavo/havo gaan een definitief eindexamenpakket kiezen. Sommige leerlingen gaan met 7 vakken examen doen, anderen met 6 vakken.
De examenkandidaten moeten een keuze maken voor een vervolgopleiding. Ze moeten uiterlijk 1 april ingeschreven staan.
Op dit moment zijn er nog veel leerlingen die nog geen keuze hebben gemaakt. Dringend verzoek aan deze leerlingen en hun ouder(s)/ verzorger(s) om serieus na te denken over een vervolgopleiding en de leerling ook in te schrijven bij een mbo. Ook de leerlingen die zich hebben opgegeven voor de havo-doorstroom moeten zich opgeven voor een mbo-opleiding! |
|
|
Geen leerboeken, maar echt aan de slag. Voor jezelf, voor een ander en voor de wereld. Het Minkema College doet mee aan de Day for Change Actie.
De leerlingen uit vmbo leerjaar 3 (kl) maken op een speelse en ondernemende manier kennis met wereldburgerschap, duurzaam ondernemen en omgaan met geld.
|
|
Cambridge English leerjaar 3 en 4
|
Het examen Cambridge English voor onze huidige vierdejaars groep vindt plaats op dinsdag 19 maart. Zij doen dan vier examens: Reading and Use of English, Writing, Listening en Speaking. We vertrouwen erop dat alle leerlingen uit deze masterclass hiermee hun B2 certificaat zullen behalen.
De huidige derdejaars groep is inmiddels ook van start gegaan. Voor hen is het examen nog ver weg, maar ook zij zullen aan de hand van het lesmateriaal van Cambridge English hun vaardigheden in de Engelse taal verder ontwikkelen om zo volgend jaar hun examen af te kunnen leggen. |
Maandag 5, dinsdag 6 en woensdag 7 februari zijn de leerlingen uit de basis- en kader 4 klassen op gesprek geweest bij de leden van de Rotary Club en/of Tafelronde 185 om te solliciteren naar een functie van mbo-stagiair bij een adviescentrum of een event host. De leerlingen zijn een hele ervaring rijker, hebben een mooi cv en een blauwdruk voor een goede brief. Nu maar hopen, dat als ze volgend jaar als mbo-student moeten solliciteren naar een stageplek, deze ervaring ervoor zorgt dat ze worden aangenomen! Lees meer
|
|
|
|
Op vrijdag 22 maart start de laatste schoolexamenweek voor onze examenleerlingen. Voor een enkel vak zal er al op donderdag 21 maart een SE worden afgenomen. Na deze SE-week is er geen herkansingsronde meer, dus het behaalde cijfer in deze week is definitief.
Nadat de cijfers voor de laatste toetsen zijn bepaald, wordt het eind SE-cijfer uitgerekend. Met dit cijfer gaan de leerlingen hun Centrale Examen in. Half april wordt het rapport met de SE-eindcijfers naar huis gestuurd. In april beginnen de praktijkexamens voor de basis, kader en gemengde leerweg. U ontvangt binnenkort een rooster voor deze CSPE examens. |
Vrijdag 29 maart is voor alle leerlingen een lesvrije dag. Voor de docenten is deze Goede Vrijdag een ontwikkeldag, waarop zij ruimte hebben voor overleg, samenwerken aan het curriculum van het vak of werken aan hun professionalisering. Op tweede paasdag (maandag) is de school gesloten. |
Leerlingenraad volgt training LAKS
|
Op dinsdag 6 februari hebben de leden van de leerlingenraad VMBO een training gehad van een cursusleidster van het LAKS. Verschillende vaardigheden kwamen aan bod, die met name goed te gebruiken zijn in de uitvoering van werkzaamheden voor de leerlingenraad. Zo hebben ze geoefend om vanuit verschillende perspectieven naar een stelling te kijken en moesten daarna oefenen in het overtuigen van elkaars argumenten.
De leerlingen kregen aan het einde van de training een compliment over hun goede samenwerking en communicatie: er werd goed naar elkaar geluisterd en iedereen kon zijn/haar zegje doen. In een korte nabespreking gaven alle leerlingen een positief oordeel over de training; ze hebben deze ochtend als leuk en leerzaam ervaren! |
Leerlingen kiezen nieuwe boeken
|
|
|
Tijdens de mentorlessen zijn leerlingen gevraagd om een lijstje te maken met boekentips. De leerlingen mochten een boektitel en/of schrijver opschrijven van een Nederlands boek. Het idee is dat hiermee de leerlingen direct invloed hebben op de collectie-uitbreiding van het OLC aan de Steinhagenseweg.
Wat fijn dat we van een aantal klassen de lijst al hebben ontvangen. Een deel van deze boeken zijn ook al binnen en liggen op de thematafel.
Kom dus vooral eens een kijkje nemen in het OLC!
|
|
Wijziging leerlingenstatuut
|
Het bestuur van het Minkema College heeft kort voor de voorjaarsvakantie, met instemming van de leerlinggeleding van de MR, een nieuw leerlingenstatuut vastgesteld voor de periode 2024 - 2028.
Een leerlingenstatuut is een overzicht van jouw rechten en plichten. Op onze school houden personeel en leerlingen zich aan regels. Die regels zijn gebaseerd op de regels die zijn uitgewerkt in dit leerlingenstatuut.
Een leerlingenstatuut wordt telkens vastgesteld voor een periode van vier jaar. De termijn van het vorige statuut liep af en dus heeft de schoolleiding in samenspraak met de leerlingenraad gekeken naar wenselijke wijzigingen. Het telefoonverbod dat sinds de herfstvakantie van 2023 van kracht is, heeft vanzelfsprekend een plek gekregen in het gewijzigde statuut.
We gaan ervan uit dat jij en je ouders kennisnemen van dit statuut, zodat iedereen weet welke regels we op school hanteren en wat jouw rechten en plichten zijn. Het gewijzigde statuut is opgenomen op onze website bij Documenten.
|
Telefoonvrije school: opfrismoment
|
Het Minkema College is sinds de herfstvakantie van dit schooljaar een telefoonvrije school. Hierbij wordt het principe 'thuis of in de kluis' gehanteerd.
Als school zijn we er erg trots op dat er ontzettend veel sociale interactie is te zien tijdens pauzes en tussenuren! Er wordt veel gekletst, er worden spelletjes gedaan en er wordt buiten gebruik gemaakt van bijv. de TEQ-tafel op het schoolplein van de Minkemalaan en de goaltjes en de tafeltennistafels op de Steinhagenseweg.
|
|
|
Maar we zijn ons ervan bewust dat we de afspraak van ’thuis of in de kluis’ onder de aandacht moeten blijven brengen en dat we hier met elkaar aan moeten blijven werken. Zeker in bijv. een activiteitenweek merken we dat dit geen overbodige luxe is.
Wij nodigen jouw ouders uit om ook thuis het gesprek te voeren over het effect van het ingezette beleid.
|
Schaaktoernooi op 2 april
|
|
|
Op dinsdag 2 april 2024 organiseren wij van 14.30u tot 16.00u een heus schaaktoernooi voor alle leerlingen van onze beide locaties!
De winnaar krijgt de eretitel ‘Schaakkampioen van het Minkema 2024’. Hoe meer leerlingen deelnemen, hoe spannender de competitie!
Meld je dus vooral aan en maak kans op die prachtige titel!
|
|
Thema-avond voor ouders 9 april: digitale wereld
|
Op dinsdag 9 april om 19.00 uur organiseert de ouderraad een thema-avond over de digitale wereld voor ouders van onze leerlingen van beide locaties. Wat doen jongeren precies in die digitale wereld? Wat maakt het zo verslavend en hoe ga je daarmee om als ouder? Hoe kom je in contact met je zoon/dochter en stel je regels zonder eindeloos in het ‘gevecht’ te geraken? Daarover gaat deze thema-avond. De avond vindt plaats in de aula op de Minkemalaan.
|
Na ongeveer 43 jaar werkzaam te zijn geweest in het onderwijs, waarvan ruim 20 jaar op het Minkema College, sluit onze decaan mevrouw José van der Heijden haar loopbaan met een goed gevoel op 29 februari af. Begonnen als docent binnen de richting Zorg & Welzijn heeft mevrouw Van der Heijden vervolgens haar plek gevonden bij de sectie Nederlands en van daaruit een prachtige bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van het lesprogramma en bovenal de koppeling tussen LOB en Nederlands. De LOB-week en het jaarlijkse sollicitatieproject zijn mooie uitkomsten hiervan.
We kijken terug op een hele fijne samenwerking en wensen mevrouw Van der Heijden een prettig pensioen. Haar taken worden overgenomen door Jonathan Runherd. Hij is te bereiken op dinsdag en donderdag op het decanaat. |
Omdat jouw mening en die van jouw ouder(s) voor de school belangrijk zijn, vragen wij jullie medewerking bij een onderzoek naar de tevredenheid. Het gaat om een enquête bestaande uit een beperkt aantal vragen, die door Vensters voor Verantwoording/Kwaliteitscholen.nl is georganiseerd.
Het onderzoek strekt zich uit over alle leerlingen en ouders/verzorgers van de eerste en derde klassen op het vmbo en het havo/vwo. Het resultaat van dit onderzoek kunnen wij vergelijken met dat van andere scholen en zo krijgen wij inzicht in onze sterke punten en onderdelen waar wij ons op kunnen verbeteren.
Jouw ouder(s) ontvangen binnenkort een mail met daarin de link naar het het onderzoek. De leerlingen van klas 1 en 3 vullen de enquête in tijdens een lesuur met de mentor. Op 30 april wordt het onderzoek afgesloten en is de vragenlijst niet meer bereikbaar. Wij stellen deelname aan deze enquête bijzonder op prijs. Alvast hartelijk dank! |
Dit schooljaar verandert er veel in de aanmeldprocedure voor leerlingen van groep 8. In heel Nederland kregen zij hun advies al in januari en maakten zij begin februari de doorstroomtoets (voorheen: eindtoets). Eind maart, in de landelijke aanmeldweek, melden hun leerkrachten hen aan bij de school van eerste voorkeur.
Onze wervingsactiviteiten zitten er inmiddels op. We mochten daarbij weer rekenen op heel veel hulp van leeringen. Zij stalen de show op de ouderinformatieavond, tijdens de Open Dagen & Open Lesmiddagen en bij de Open Technasiummiddag. Zij kunnen als geen ander vertellen wat voor school we zijn en hoe de sfeer is. Nu wachten we in spanning 1 april af: dan zal bekend zijn hoeveel groep 8’ers het Minkema College op nummer één hebben gezet. |
|
Nieuwsbrief, februari 2024 © Het Minkema College. Alle rechten voorbehouden. Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je leerling bent op het Minkema College of staat geregistreerd als ouder/voogd van één van onze leerlingen. Wij maken je ouders erop attent dat zij inloggegevens nodig hebben om in Magister de gegevens en resultaten van jou (en broers/zussen) te volgen. Ook het intekenen voor oudergesprekken gebeurt in deze digitale omgeving. Zonder gebruikersnaam en code kan er niet worden ingelogd in Magister. Mocht je ouder de inloggegevens kwijt zijn, vraag dan z.s.m. nieuwe aan via magister@minkema.nl. Ouders ontvangen de inloggegevens éénmaal. Hiermee kunnen zij ook het dossier inzien van een eventueel volgend kind.
Contact adres: Steinhagenseweg 3a, 3446 GP Woerden. Vragen? Neem contact met ons op. |
|
|