THEMA Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Brand een kaarsje voor onze Brabantse gesneuvelden

Tijdens de provinciale dodenherdenking in 2016 kondigden we al aan dat we een eregalerij voor Brabantse gesneuvelden zouden samenstellen. Nu is dit een feit met dank aan de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden, betrokken heemkundekringen en nabestaanden. Ruim 2.100 Brabantse militairen en verzetsstrijders zijn gevallen voor vrijheid en gerechtigheid. Nu staan ze in de nieuwe digitale eregalerij. Steek een kaarsje bij ze op. lees meer

BHIC zet ruim 4.000 foto's van bisdom 's-Hertogenbosch online

Torens en kerken bepalen het aanzien van Brabant. Overal in de stad, het dorp of in het landschap rijzen ze op. In vervlogen tijden zijn ze met bloed, zweet en tranen gebouwd voor de eredienst. En ze zijn gefotografeerd. lees meer

Nieuwe bronnen in augustus

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. Ook deze maand weer in een overzicht melding van alle bronnen die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Tot zondag 22 september kun je nog naar de expositie 'Eregalerij van Brabantse Gesneuvelden' in Het Waalres Museum. Daar wordt aan alle ruim 2.100 Brabantse militairen en verzetsplegers die sinds 1940 zijn omgekomen een gezicht gegeven en hun verhaal verteld." lees meer
 
Frank van Doorn, onderzoeksmedewerker BHIC
BHIC Nieuwsbrief

Verhalen over oorlog en bevrijding

We'll Meet Again
Toen Beers al even was bevrijd werd in het dorp een korps Schotse pijpers gelegerd. Dit exerceerde regelmatig in de Dorpsstraat. Je leerde al gauw allerlei deuntjes van de Engelsen, zoals “It’s a long way to Tipperary” en de liedjes van The Forces’ Sweetheart Vera Lynn. Eén lied mochten we niet meer zingen van moeder. (Bijdrage: Arno Gelder)
Het bombardement op Eindhoven
Het Van Arsplein in Eindhoven was daags na de bevrijding één groot feestterrein. De bewoners dansten tot diep in de nacht. Plotseling werd het feesten ruw verstoord. Toen mijn vader zware ontploffingen hoorde, nam hij ons mee: “Kom, we hebben de oorlog niet overleefd om hier te sterven door Duitse bommen.” (Bijdrage: Ger de Wind)
Verraden in de oorlog
Als veearts kon mijn oom Piet ook tijdens de oorlog op allerlei plekken komen, zonder zich verdacht te maken. Maar op een ochtend werd hij samen met een onderduiker opgepakt. Vermoedelijk verraad maakte een eind aan zijn ondergrondse activiteiten en aan zijn leven. En tante Jans? Zij moest met acht kinderen vluchten. (Bijdrage: Lena Schellekens)
De oorlog is voorbij. Lange colonnes vrachtwagens trekken kanonnen, jeeps, aanhangers met tanks. Wij zwaaien de soldaten uit: ze gaan naar huis, naar een leven zonder kanonnen en schuttersputjes. Hun gesneuvelde strijdmakkers blijven achter in de landen waar de strijd woedde. Maanden later komen ook zij terug... (Bijdrage: Ger de Wind)
Hij keerde niet terug
Martien Oppers vertrekt als oudste uit een Roois schoenmakersgezin begin januari 1948 om zijn vaderland te dienen. Hij zit bij de Oppercompagnie in Midden Java en inspecteert met een groep een brug die is geboobytrapt. Ze weten niet dat de vijand hen op de hielen zit. Dat wordt de 21-jarige Martien fataal. (Bijdrage: Willie Damen v.d. Mosselaer)
Udense melkkan voor Canadese generaal als dank voor bevrijding
Al in de Eerste Wereldoorlog vecht de jonge Canadees Henry Crerar in menig Franse veldslag. Maar hij is vooral bekend als generaal/bevelhebber van het Eerste Canadese Leger tijdens WOII. Een belangrijk strateeg voor de bevrijding van Brabant, die dit deels vanuit Uden aanstuurde.
Hoe mijn grootvader aan een Duitse razzia ontsnapte
Tijdens WOII werden in Duitsland op grote schaal burgers uit bezette gebieden tot arbeid gedwongen, de Arbeitseinsatz. Verschillende categorieën mannen werden hiervan vrijgesteld. Mijn grootvader viel niet in één van die categorieën. Lees hoe de opa van Mark Goossens wist te ontkomen aan deze verplichte arbeid.
Charlotte van Beuningen zorgt voor 'behoorlijke boterham' in Kamp Vught
Een vrijgevige persoonlijkheid, met veel humor, hyperactief, en niet vies van extra aandacht. Het is niet niets wat ze doet. Zo zorgt ze er tijdens de WOII voor dat er wekelijks 1200 voedselpakketten bij kamp Vught belanden. Met haar biljartkamer als voorraadzaal en de serre als keuken zorgt zij voor een constante stroom van boterhammen.
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Lees hier het verhaal dat Annelies zo raakte over de jonge verzetsheld Staf van der Heijden uit Hilvarenbeek die op 22-jarige leeftijd sneuvelde.

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven