Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

René vertrekt, BHIC blijft verhalen vertellen

Beste lezer,
 
Het was een strálende middag vorige week donderdag! Bij zijn afscheid als directeur van het BHIC onthulde René Bastiaanse 'In Brabant staat een huis', een site vol iconisch Brabants erfgoed uit de jaren '50, '60 en '70. Jullie kennen ze allemaal: Unox, Hero, Loda, Campina, Brabantia, Bavaria, Kwatta, Mars en nog véél meer! Wie deze voor ons onvergetelijke middag ook wil beleven, kan de livestream van het afscheid hier terugkijken.
 
 
“René vertrekt, BHIC blijft verhalen vertellen”... kopte de krant vorige week. Zo is het precies! Wij zijn voorbijgangers, verhalen gelukkig niet! Op naar een nieuw hoofdstuk, onder leiding van onze nieuwe directeur Jan Kriek.
 
 
Margot America, redactie
 
 
 

Made in Brabant: iconisch Brabants erfgoed van de jaren '50, '60 en '70!

Na de oorlog draaide de Brabantse economie al snel weer op volle toeren. In elk Brabants huis waren wel producten uit de eigen provincie te vinden. ‘In Brabant staat een huis’ schetst met gebruiksartikelen in een na-oorlogse woning een beeld van bedrijven die bepalend zijn geweest voor hoe het leven in Brabant er in de naoorlogse jaren heeft uitgezien. Bel aan op nummer 19, klik op de voorwerpen en ontdek het rijke assortiment aan Brabantse producten: van kachels tot sigaren, van conservenblikjes tot het snoepje van de week. lees meer

Onderzoek naar criminaliteit tijdens WOII van start

Dat de criminaliteit tijdens de Tweede Wereldoorlog toenam wisten we al, maar hoe dit verschijnsel in zijn werk ging en wat de wisselwerking was tussen opvattingen daarover bij zowel burgers als de betrokken gerechtelijke instanties is nog niet duidelijk en ook nooit eerder onderzocht. De Radboud Universiteit probeert in samenwerking met het BHIC meer inzicht hierin te krijgen. lees meer

Provinciale onder- scheiding Hertog Jan voor René Bastiaanse!

Bij zijn afscheid als directeur van het BHIC ontving René Bastiaanse uit handen van de Commissaris van de Koning Wim van de Donk de provinciale onderscheiding Hertog Jan. Als geen ander wist hij de Brabanders te boeien en te binden met hun geschiedenis en liet hij ze kennismaken met de tastbare geschiedenis van hun omgeving. lees meer
"In Brabant staat een huis' presenteert de bloeiende maakindustrie in Brabant in bijna 75 bedrijfs-geschiedenissen en ingedeeld in vijf belangrijke thema's. Maar deze reeks verhalen is nog lang niet compleet. Mis jij een belangrijk bedrijf waar je gewerkt hebt, of een Brabants product waar je hart sneller van gaat kloppen? Laat het ons weten. Wij vullen de site graag aan!" lees meer
 
Paul Huismans, onderzoeker Projectenbureau BHIC

Beste verhalen deze maand

Dreigbrief om ‘Joodje van Van der Donk’ te verraden
Zelden staat de foto in zo’n schril contrast met het verhaal dat er achter schuilgaat. Want we zien wel vier bruidsmeisjes van de familie Van der Donk maar het aandoenlijke bruidsjonkertje ervoor is Herman de Winter. Een ondergedoken Joods jongetje dat plotseling moet vluchten vanwege een dreigbrief.
Spelen bij de tank kost halve teen
Sinds 1978 staat er een mooie Canadese Sherman tank als oorlogsmonument in Woensdrecht. Daarvoor stond deze op de Woensdrechtse heide, een militair oefenterrein. Je mocht er eigenlijk niet komen. Als je dat wel deed; tja, dan waren de consequenties voor jezelf... (Bijdrage: Jan de Crom)
Geffenaar doodt Italiaan in Keulen
Ook in de 16e eeuw zijn er Brabanders die hun geluk zoeken in het buitenland. Zo laat Joseph Janssen Brabant tijdelijk achter zich om een leerschool te krijgen tussen de handelkooplui te Keulen. Zijn motief om weg te trekken is ‘om den handel vande coopmanschappe te moeghen leeren ende alsoo den cost te winnen’. Maar het loopt allemaal anders. (Bijdrage: Henk Beijers)
Wie kun je vertrouwen in tijden van nood? Als gevangene in Duitse kampen tijdens de Tweede Wereldoorlog speelt die vraag een belangrijke rol. Mensen die je kunt vertrouwen, kunnen je helpen. Maar blijken ze onbetrouwbaar, dan kan het verblijf juist nóg zwaarder worden. Lees het indrukwekkende verhaal over Bernard en Aleida Berndsen. (Bijdrage: Wilma van den Brink)
Weerwolven, heksen of kabouters
Ze zijn vaak de hoofdpersonen in mythes en legendes. Hoe is zo'n verhaal gegroeid of ontstaan? En hoe kun je die Brabantse verhalen op een eigentijdse manier in beeld brengen? Joost Urselmann, student aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost, ging er voor ons mee aan de slag.
De dronken – dodelijke – echtgenoot
Ze waren knap drie jaar getrouwd, de 49-jarige landbouwer Martinus Bongers en de enkele jaren jongere Petronella Maria van de Water. Ze waren kinderloos en woonden in Vlijmen. Mogelijk was het geen goed huwelijk, waarschijnlijk veroorzaakt door de drankzucht van Tinus. (Bijdrage: Klaas de Graaff)
Hardleerse inbreker van beroep
Toen hij stief op 1 augustus 1899 in Rotterdam was hij tachtig jaar. Huibert van den Assem, in 1818 in Vrijhoeve-Capelle geboren, maar het grootste deel van zijn leven in Rotterdam woonachtig geweest. Hij stond vermeld als metselaar, maar of hij dat beroep ooit heeft uitgeoefend is de vraag... (Bijdrage: Klaas de Graaff)
Armoe in Boxmeer: wonen in het lijkenhuisje
Als een echtpaar met zes kinderen begin vorige eeuw in Boxmeer dakloos wordt, krijgen ze toestemming ergens anders te gaan wonen. En wel op het kerkhof, in het lijkenhuisje. Maar dan komen er klachten. (Bijdrage: Jan Veekens)
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven