SPECIAAL VOOR DE ONDERBOUW
SPECIAAL VOOR DE BOVENBOUW
NIEUWS VOOR IEDEREEN
|
Een woord vooraf door Annemieke Tol, directeur onderwijs
Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s),
Na een mooie zomervakantie is het schooljaar weer van start gegaan. De brugklasleerlingen beginnen te wennen aan hun nieuwe omgeving en ook alle andere leerjaren hebben kennis gemaakt met hun docenten en klasgenoten.
Volgende week is op de Minkemalaan de eerste activiteitenweek. Brugklasleerlingen gaan op kamp en examenleerlingen gaan op werkweek in het buitenland. Ook voor de andere klassen worden er activiteiten georganiseerd. Een week later gaan de brugklasleerlingen van de Steinhagenseweg op kamp. Een gevarieerd aanbod dat ervaringen biedt voor bagage voor het leven!
Alle ouders zijn inmiddels uitgenodigd voor de informatieavonden die deze en komende weken plaatsvinden. Zo vindt iedereen weer zijn weg om zijn of haar route te vervolgen.
De eerste schooldagen valt me op dat leerlingen vrolijk en verheugd door de gangen lopen. En als de een lacht, lacht de ander terug. De twinkeling zie ik op vele gezichten. De verbondenheid is merkbaar!
Op het Minkema heerst een prettige sfeer. Dat belooft veel goeds voor aankomend jaar!
Mocht jij of u de eerste ervaringen van het schooljaar willen delen, dan hoor ik het graag via mail of een persoonlijke afspraak.
Een heel goed jaar gewenst! |
SPECIAAL VOOR DE ONDERBOUW
|
In september/oktober verwelkomen we graag alle ouders voor een informatieavond op school. Zij ontvangen in de week van 2 september per e-mail een uitnodiging om zich op te geven voor deze avond(en). |
Breek Academy voor leerjaar 1 & 2
|
Ook dit jaar kunnen we onze leerlingen nog extra ondersteunen met de gelden van het NPO (Nationaal Programma Onderwijs) dat na corona door de regering beschikbaar is gesteld. Als je in leerjaar 1 of 2 zit, zul je dit jaar kennismaken met de Breek Academy, die helpt bij jouw sociaal-emotionele ontwikkeling op school. De trainingen van de Breek Academy hebben twee doelen:
- het bouwen aan jouw zelfvertrouwen met de klas
- en het vergroten van jouw zelfinzicht
Verbinding, autonomie en competentie zijn de kernelementen in de bijeenkomsten en verder staan onderling veilige relaties, plezier, positiviteit en persoonlijke ontwikkeling centraal. Natuurlijk zijn jullie mentoren ook bij de trainingen aanwezig.
Spelenderwijs is er veel onderlinge interactie en actie. Je ervaart op korte termijn een veiliger leerklimaat en daardoor kun je makkelijker beter presteren. Op lange termijn zorgen de trainingen voor gelukkigere, socialere, completere en meer gemotiveerde leerlingen, mentoren en docenten. |
Minkema Discovery leerjaar 1 & 2
|
Welke modules spreken jou aan? Het is goed om je gedachten erover te laten gaan, want vanaf het tweede kwartaal volg je dit jaar in totaal drie Discovery-modules (met uitzondering van onze technasiumleerlingen).
In de week van 23 september zal elke vakdocent in de les vertellen wat je kunt verwachten bij de module van zijn of haar vak. Een week later worden jij en je ouders met een mail uitgenodigd om jouw voorkeuren aan te geven.
Tijdens de Discovery-uren verdiep je je in gemengde groepen (dus niet met je stamklas) in een bijzonder thema van een vak en train je vaardigheden als onderzoeken, samenwerken en presenteren.
|
|
|
De modules zijn door onze docenten zelf ontwikkeld. Er komt geen lesboek aan te pas en i.p.v. een toets voor een cijfer sluit je elke module met een product af. Dit kan een presentatie zijn, maar ook een ontwerp of bijvoorbeeld een film. Zo kun je je laten inspireren en je interesses verdiepen! |
Basismodules voor leerjaar 1 t/m 3
|
Zit je in de onderbouw (2 en 3 gymnasium uitgezonderd), dan heb je vanaf het tweede kwartaal één uur per week waarin je een basismodule kunt volgen. Dit is maatwerk. De keuze kan vallen op extra ondersteuning, bijvoorbeeld voor Nederlands, Engels of begrijpend lezen. Ook op sociaal-emotioneel gebied is er een divers aanbod van extra ondersteuning. Denk aan zelfbeeld en theater. Voor studievaardigheden en huiswerkaanpak bestaat er eveneens een basismodule.
|
Extra mentorles voor leerjaar 2 & 3
|
Tijdens de eerste periode krijgen de leerlingen van klas 2 en klas 3 een extra mentoruur in de week. Tijdens dit lesuur zal de focus worden gelegd op positieve groepsvorming. Om zo optimaal mogelijk te kunnen leren is het cruciaal dat je je prettig voelt in de klas. De onderlinge verstandhouding tussen klasgenoten is hierbij een belangrijk aspect, wat zeker in de eerste fase van het schooljaar veel aandacht verdient. De mentoren draaien tijdens deze lessen een lesprogramma met activiteiten die eraan bijdragen dat jullie elkaar als persoon beter gaan leren kennen. |
Cambridge English Masterclass (leerjaar 3)
|
|
|
Voorafgaand aan de ouderavond voor leerjaar 3 op 19 september geven CEM-docenten mevr. Natalie Wilcox en dhr. Stefan Gonggrijp van 18:15-18:45 een voorlichting over de selectieprocedure voor Cambridge English Masterclass.
Tijdens deze bijeenkomst is er ook de mogelijkheid om vragen te stellen over de aanmelding. Mochten jij en je ouder(s) verhinderd zijn, dan kunnen jullie eventuele vragen mailen naar s.gonggrijp@minkema.nl.
De procedure staat beschreven in onze informatiefolder die je op onze website kunt vinden. De toelatingstoets die hierin beschreven staat, zal worden afgenomen op 23 september.
|
|
Gezocht: brugklassers voor
Chatten met Bruggers
|
Heb je veel huiswerk? Zijn de docenten aardig? Wat zou je willen verbeteren op jouw school?
Inmiddels voor het vijfde jaar organiseren wij wegens groot succes Chatten met Bruggers. Leerkrachten van groep 8 kunnen voor de week van 7 t/m 11 oktober een online gesprek aanvragen met twee bruggers (één van ons vmbo en één van ons havo/vwo).
Dit jaar is het ook mogelijk om een ‘echte’ ontmoeting aan te vragen.
Een medewerker en enkele brugklasleerlingen komen dan naar de basisschool om vragen te beantwoorden en in gesprek te gaan over het leven op de middelbare school.
Zit jij in de brugklas en lijkt het jou leuk om mee te doen aan een chat of mee te gaan op basisschoolbezoek, wie weet jouw eigen basisschool? Geef je dan snel op!
|
Op het Minkema bieden we jou de mogelijkheid om deel te nemen aan activiteiten buiten het reguliere lesprogramma om. Dit kunnen interne activiteiten zijn, zoals meedoen met de debatclub, musical, olympiades, maar ook externe activiteiten als deelnemen aan masterclasses aan een universiteit of hogeschool.
Het Minkema College is een partnerschool van U-Talent. U-Talent is een initiatief van Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht. U-Talent organiseert workshops en masterclasses aan de universiteit of hogeschool waar scholieren (gratis) aan mee kunnen doen. De inschrijving voor een aantal van deze programma’s is onlangs opengezet.
|
|
|
|
Speciaal voor de bovenbouw
|
In september/oktober verwelkomen we graag alle ouders voor een informatieavond op school. Zij ontvangen in de week van 2 september per e-mail een uitnodiging om zich op te geven voor deze avond(en). |
Vanuit het examensecretariaat
|
Het programma van toetsen en afsluiten (PTA) en het examenreglement worden jaarlijks vastgesteld in de maand september. Uiterlijk op 1 oktober staan alle PTA's en het examenreglement in Magister. Daar kunnen jullie t.z.t. de documenten raadplegen. |
Op het Minkema bieden we leerlingen de mogelijkheid om deel te nemen aan activiteiten buiten het reguliere lesprogramma om. Dit kunnen interne activiteiten zijn, zoals meedoen met de debatclub, musical, olympiades, maar ook externe activiteiten als deelnemen aan masterclasses aan een universiteit of hogeschool.
Het Minkema College is een partnerschool van U-Talent. U-Talent is een initiatief van Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht. U-Talent organiseert workshops en masterclasses aan de universiteit of hogeschool waar scholieren (gratis) aan mee kunnen doen. De inschrijving voor een aantal van deze programma’s is onlangs opengezet.
|
|
|
|
Zit je in 4 havo of 4 vwo, dan ‘loop’ je dit schooljaar jouw maatschappelijke stage (MaS). Een MaS is een vorm van vrijwilligerswerk. Je doet iets goeds voor de maatschappij, zonder dat je daarvoor betaald krijgt. Je loopt je MaS bij een maatschappelijke organisatie (zoals een sportclub of een stichting). Meer informatie over de maatschappelijke stage is te vinden in de brief die je onlangs hebt ontvangen of op onze website.
Wanneer je je stage hebt afgerond, zorg er dan voor dat je alle formulieren ingevuld en ondertekend inlevert bij onze MaS-coördinator mevr. Marianne de Goeij (kamer M337), zodat zij dit in Magister kan verwerken.
Let op: de MaS is een verplicht schoolonderdeel! Begin juni 2025 hoort deze afgerond te zijn en heb je de formulieren ingeleverd, zodat de beoordeling op je eindrapport kan komen te staan. |
Profielwerkstuk examenleerlingen
|
De periode van de profielwerkstukken is weer gestart! Als examenleerling werk je in de komende maanden aan een onderzoek en een bijbehorend onderzoeksverslag.
Op woensdag 28 augustus is tijdens de PWS-werkmiddag uitgelegd wat er precies van je wordt verwacht en waar alle informatie om te starten met het profielwerkstuk te vinden is. In de komende weken werk je dus zelfstandig aan de start van het profielwerkstuk en binnenkort heb je een eerste overleg met je pws-begeleider. Jouw begeleider zal hiervoor contact opnemen met jou(w groepje).
Heb je vragen over het profielwerkstuk of loop je tegen onduidelijkheden aan? Neem dan contact op met de PWS-coördinatoren mevr. Lianne van Doorn (docent Engels) en dhr. Wouter Schaart (docent Nederlands) via pws@minkema.nl. |
Examenreizen 5 havo & 6 vwo
|
|
|
Tijdens de activiteitenweek (week 37) vinden de examenreizen plaats voor 5 havo- en 6 vwo-leerlingen die naar Londen, Berlijn, Parijs of Oostenrijk gaan. Alle reisinformatie is inmiddels gedeeld met jullie.
Tijdens jouw examenreis maak je diverse opdrachten. Als je naar Londen of Parijs gaat, presenteer je deze opdrachten tijdens een terugkomavond op school op dinsdag 24 september vanaf 19.00 uur.
Via de coördinatoren van deze reizen ontvang je alle verdere informatie. Jullie ouder(s)/verzorger(s) zijn ook van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn!
|
|
Kennismakingsactiviteiten leerjaar 4 groot succes!
|
Dit schooljaar zijn we in 4 havo en 4 vwo begonnen met een dag vol kennismakingsactiviteiten. Het was de eerste keer, maar het was meteen een succes! Met een speeddate, het maken van een filmposter, trefbal en een pubquiz leerden jullie elkaar in de stamklas goed kennen. Daarnaast hebben jullie ook je mentor van een andere kant kunnen zien. |
Aan de Minkemalaan kennen we sinds jaar en dag activiteitenweken. In de loop van een schooljaar staat het lesrooster vier weken op z’n kop. Er zijn dan excursies, projecten en andere buitenlesactiviteiten voor elk leerjaar. We trekken de buitenwereld in of we halen die de school in: zo doe je interessante en relevante ervaringen op en vul je ‘de achterkant van je diploma’.
De eerste activiteitenweek staat voor de deur: van 9 t/m 13 september zijn de brugklassers en de leerlingen van 5 havo en 6 atheneum op reis. De bruggers zijn op kamp in Leusden en de examenleerlingen verspreiden zich over Londen, Berlijn, Parijs en Oostenrijk. Zit je in 6 gymnasium, dan houd je dit hoogtepunt nog even tegoed: jullie gaan naar Rome van 8 t/m 15 november. Zit je in leerjaar 2, 3, 4 of 5 (vwo)? Voor jullie is er een belevenis in en/of om de school.
Ook zul je merken dat je lesrooster op z’n kop staat, want veel docenten zijn betrokken bij de andere activiteiten. De tweede activiteitenweek van dit schooljaar is in de week van 11 november. |
Stilteweken, lesvrije dagen en inschuifrooster
|
Stilteweek: week van 7 oktober
Soms zul je in de jaaragenda een stilteweek tegenkomen. Dit zijn de dagen vóór een toetsweek. We streven ernaar om in die weken geen bijzondere activiteiten voor leerlingen te plannen en ook geen toetsen of inlevermomenten voor grote opdrachten. Zo kan iedereen zich focussen op de toetsweek die erop volgt. De week van 7 oktober is zo’n stilteweek.
Inschuifrooster: week van 18 november
Daarnaast geldt voor sommige weken (of dagen) een inschuifrooster. De lessen duren dan niet 50, maar 40 minuten. Hierdoor hoeven er geen lessen uit te vallen en winnen we toch tijd voor het personeel om in de middag te overleggen of samen te werken. Je kunt de tijden van het inschuifrooster vinden op de website. In de week van 18 november is er zo'n inschuifrooster. Er zijn die week o.a. klas- en leerlingbesprekingen.
Lesvrije dagen: zie website
We kennen tot slot nog lesvrije dagen: de leerlingen zijn dan vrij, maar de docenten niet. Zij werken op die dagen aan persoonlijke, vak- en schoolontwikkeling.
Eerste lesvrije dag: 23 oktober
Ben je een Woerdenaar, dan is de Koeiemart voor jou een begrip. Woon je in een andere gemeente, dan is het goed om te weten dat het elk jaar op de eerste woensdag na 20 oktober in Woerden bruist van de folkloristische activiteiten en tradities als de Nacht van Woerden, een braderie, kermis en het eten van erwtensoep. Alle leerlingen van de Woerdense scholen zijn op die dag natuurlijk vrij. Dit jaar valt deze feestelijke dag op 23 oktober. Alle lesvrije dagen vind je op de website. |
PTO, PTA en toetskalenders
|
Deze eerste weken van het schooljaar zijn de vakgroepen druk bezig om de laatste puntjes op de i te zetten voor de jaarplanning. We streven ernaar om in september het PTO (Programma van Toetsing Onderbouw), het PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting bovenbouw) en de toetskalenders (voor de bovenbouwers) te publiceren in de gedeelde drive ‘Toetsrooster en PTA’. Deze is voor alle leerlingen toegankelijk. Zo heeft iedereen een overzicht van de toetsen van dit schooljaar en kun je je daar op instellen. |
Vernieuwd sportveld en multicourt
|
Sportveld Minkemalaan
Na
een grondige vernieuwing kunnen we inmiddels gebruikmaken van ons sportveld met kunstgras. Er wordt zowel binnen als buiten gesport. Binnen sporten we in een gymzaal en verwachten we dat je daar zaalsportschoenen draagt (schoenen die stabiliteit, voldoende profiel en een stevige zool bieden).
Buiten op het kunstgrasveld is het verstandig om schoenen met (kunstgras)noppen of schoenen met profiel te dragen. In ieder geval draag je niet de schoenen die je tijdens de schooldag ook aan hebt. Dit komt jouw veiligheid en hygiëne ten goede.
Multicourt Steinhagenseweg
In de zomervakantie zijn de eerste stappen gezet voor het aanleggen van het multicourt op het schoolplein. Inmiddels kun je de contouren van het court zien. We hopen op korte termijn gebruik te kunnen gaan maken van het vernieuwde schoolplein!
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
|
|
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
|
|
Twee ouders nemen in verband met het slagen van hun kinderen afscheid van de MR. Wij willen Ruud Bruggeman en Eveline Schulp hierbij hartelijk danken voor de grote inzet en betrokkenheid gedurende de afgelopen jaren.
Met dit vertrek zijn in de MR twee vacatures voor ouders ontstaan, één voor een ouder van een leerling op het havo/vwo en één voor een ouder van een leerling op het vmbo. Hiervoor zoeken wij enthousiaste ouders die via de MR een bijdrage willen leveren aan de school.
Elke ouder met een kind op het havo/vwo of vmbo mag zich kandidaat stellen voor deze vacatures. Wilt u daarbij aangeven van welke leerling(en) u ouder bent en of hij/zij op havo/vwo of vmbo zit. Wanneer meer kandidaten zich hebben aangemeld dan plaatsen beschikbaar zijn, volgen verkiezingen. Over het tijdpad van de verkiezingen, indien nodig, volgt later meer informatie.
Aanmeldingsprocedure
Kandidaten kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Wilfred van der Weijden ( w.vanderweijden@minkema.nl), voorzitter van de MR.
Tijdpad kandidaatstelling
De kandidaatstelling start per direct en sluit op donderdag 12 september. Eventuele verkiezingen zullen hierna plaatsvinden.
|
Minkema Invites: save the date!
|
Dit schooljaar komen er drie zeer inspirerende sprekers naar het Minkema College om hun unieke verhaal te doen. Zij vertellen over hun spannende - en voor velen aansprekende - werkwereld.
Onder de noemer 'Minkema Invites....' toveren we onze aula van de Minkemalaan om tot een 'College Tour-studio'.
De eerste Minkema Invites vindt plaats op woensdag 2 oktober. Zet deze datum alvast in jouw agenda. Wie er precies komt, wordt binnenkort bekendgemaakt!
|
|
|
|
Welke medewerker maakt voor jou het verschil?
|
Elke dag kom je op school allerlei onderwijsmedewerkers van het Minkema College tegen. Jouw docenten die je meer vertellen over hun vak, de conciërge die je helpt met je kluisje, de afdelingsassistent die je voorziet van een pleister, de medewerkers van de mediatheek die je een boekentip geven etc.
Allemaal proberen we jou een fijne tijd op onze school te bezorgen en je verder te helpen in jouw ontwikkeling.
Op 5 oktober is het de Dag van de Leerkracht en zetten wij al onze medewerkers graag in het zonnetje! Want: zij maken het verschil op een school!
Wie heeft voor jou het verschil gemaakt? En op welke manier? We horen het graag!
|
Let op: politie controleert streng op fatbikes en telefoon op fiets
|
De Politie Woerden gaat streng controleren op fatbikes (die niet aan wettelijke eisen voldoen) en op fietsen met je telefoon in de hand. De politie heeft aangekondigd boetes uit te delen als je in overtreding bent en fatbikes kunnen zelfs in beslag worden genomen. |
|
|
Afgelopen jaar hebben we na lange tijd weer een fantastisch Minkema Live neer kunnen zetten. Dit jaar hopen we dat weer te doen! De volgende Minkema Live vindt plaats op 4 april 2025 in de aula van de Minkemalaan.
Kun jij dansen, muziek maken, toneelspelen of heb jij een ander talent dat je graag wil delen? Je kunt je inschrijven voor de audities in december en januari.
Kunstenaars ook opgelet! Want expositie Talento zal vanaf dit schooljaar samengaan met Minkema Live!
|
Belangrijke data Minkema Live
- Inschrijven audities: december 2024 t/m 20 januari 2025
- Audities: 17-21 februari 2025
- Generale repetitie: 3 april 2025
- Minkema Live: 4 april 2025
Aan het begin van het schooljaar wordt er een poll gestuurd naar alle leerlingen om te stemmen voor het thema. Houd je mail dus in de gaten!
Gezocht: een kunstzinnige leerling die het leuk zou vinden om de poster van Minkema Live te ontwerpen. Mail je interesse naar mevr. Van Eer of mevr. Van Hecke.
|
De regering heeft in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) veel geld aan de scholen ter beschikking gesteld om de gevolgen van de coronapandemie voor de leerlingen zo veel mogelijk te beperken. Dit geld kan nog tot en met schooljaar 2024-2025 worden besteed.
Onze school gebruikt deze gelden om de leerlingen op verschillende manieren te ondersteunen, zowel op vakinhoudelijk als op sociaal-emotioneel gebied. Graag wijzen we je op het overzicht op de website. Hier vind je alle vormen van ondersteuning. Deze pagina wordt in de loop van het schooljaar steeds bijgewerkt.
Op basis van de enquêtes en evaluaties die aan het eind van het vorige schooljaar zijn gehouden, heeft de taskforce NPO een plan opgesteld voor schooljaar 2024-2025. Dit plan zal komende maand aan de MR worden voorgelegd. Een deel van de ondersteuning zal dit schooljaar doorgaan zoals de vorige jaren. Een aantal andere vormen van ondersteuning wordt afgebouwd vanwege de eindigheid van het NPO-budget. |
Ouderraad zoekt nieuwe leden
|
De ouderraad (OR) is net als de leerlingenraad (LR) en de medezeggenschapsraad (MR) een overlegorgaan binnen school. De OR is adviserend en ondersteunend zonder wettelijke bevoegdheden; die zijn voorbehouden aan de MR.
De OR functioneert als schakel tussen de ouders en de school. Door onze korte lijnen met de directie kunnen we de stem van de ouders laten horen en onderwerpen die ouders bezighouden agenderen en bespreekbaar maken. Wij proberen zo goed mogelijk te verwoorden wat er leeft onder de ouders met betrekking tot de school en/of het onderwijs in het algemeen en trachten zo de belangen van de leerlingen zo optimaal mogelijk te behartigen.
Samen met de directie willen wij bijdragen aan een veilig, prettig en inspirerend schoolklimaat, voor alle leerlingen. Wij komen ongeveer vijf keer per jaar bij elkaar. |
|
|
Gezocht: nieuwe leden
We hebben voor de zomer afscheid genomen van enkele leden. We zijn dan ook op zoek naar nieuwe leden met een voorkeur voor ouders die (een) kind(eren) hebben op de locatie Steinhagenseweg. Ben je enthousiast geworden en heb je interesse om aan te sluiten, dan kun je contact opnemen met ons via het mailadres ouderraad@minkema.nl.
|
|
Kennismakingsactiviteiten groep 8
|
Terwijl de nieuwe bruggers pas net gestart zijn op onze school, zijn de voorbereidingen voor de nieuwe kennismakingsactiviteiten voor groep 8-leerlingen alweer in volle gang. We vinden het belangrijk dat leerlingen hun eerste fysieke kennismaking met de middelbare scholen samen met hun ouders hebben, vandaar dat we eerst Open Dagen organiseren en daaropvolgend Open Lesmiddagen. Op de website kun je zien wanneer leerlingen van groep 8 (en 7) samen met hun ouders
kennis kunnen maken met het Minkema College.
|
|
Nieuwsbrief, september 2024 © Het Minkema College. Alle rechten voorbehouden. Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je leerling bent op het Minkema College of staat geregistreerd als ouder/voogd van één van onze leerlingen. Wij maken je ouders erop attent dat zij inloggegevens nodig hebben om in Magister de gegevens en resultaten van jou (en broers/zussen) te volgen. Ook het intekenen voor oudergesprekken gebeurt in deze digitale omgeving. Zonder gebruikersnaam en code kan er niet worden ingelogd in Magister. Mocht je ouder de inloggegevens kwijt zijn, vraag dan z.s.m. nieuwe aan via magister@minkema.nl. Ouders ontvangen de inloggegevens éénmaal. Hiermee kunnen zij ook het dossier inzien van een eventueel volgend kind.
Contact adres: Minkemalaan 1, 3446 GL Woerden. Vragen? Neem contact met ons op. |
|
|