Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Eeuwenoude archief Abdij van Berne nu online

De Abdij van Berne in Heeswijk kent een lange geschiedenis. De wortels van dit norbertijnenconvent liggen echter in het gehucht Bern ten noordoosten van Heusden. In 1134 kwamen er de eerste norbertijnen aan. De geestelijke en materiële activiteiten van de abdij hebben veel sporen nagelaten in archieven en handschriften. Tot voor kort waren ze enkel te raadplegen in de abdij zelf, maar nu zijn ze digitaal in te zien. lees meer

Hoera, je kan binnenkort nóg meer met ons chatten!

Vanaf 17 juni is de mogelijkheid om met ons te chatten flink uitgebreid. Op dinsdag en donderdag zijn we zelfs al vanaf 10.00 uur 's ochtends bereikbaar. Na 1 juli komt daar ook nog de woensdagochtend bij. lees meer

Nieuwe bronnen mei

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. Ook deze maand weer in een overzicht melding van alle bronnen die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer

Tip van Jan Sanders!

"In het oude archief van de Abdij van Berne zitten veel bijzondere documenten. Neem bijvoorbeeld een perkamenten blad dat gebruikt werd als versteviging van een boekband, met een religieuze tekst, vermoedelijk geschreven in de negende eeuw, dus lang voor de stichting van de abdij zelf. Zoiets heeft een hoge zeldzaamheid." lees meer
 
Jan Sanders, archivaris BHIC
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Ik ga niet meer! Nooit meer!
Geen haar op het hoofd van de jonge Margriet van Stratum om nog een jaar naar het internaat in Dongen te gaan. Inmiddels blikt ze wat genuanceerder terug. "Ik heb daar geleerd dat je - om te bereiken wat je wilt - naast dromen ook kennis nodig hebt." En dat is haar gelukt. 
Who pays the ferryman (tussen Den Bosch en Den Dungen)
De Kleine Heekel zorgde in 1788 weer eens voor problemen. De heilige van die naam zou zich misschien in zijn graf omdraaien als hij het allemaal had kunnen voorzien, waarbij oude afspraken van onheugelijke tijden niet meer werden nagekomen. (Bijdrage: Jan Toirkens)
Veghelse auto mist juiste afslag
Het is een plaatje om te zien, vestigt daarbij verschillende records op het circuit in Zandvoort en is het pronkstuk op de RAI vanaf 1957. En toch weet de Bambino, de auto van Veghelse makelij, het uiteindelijk niet te redden.
"Als achttienjarige reed ik op een zaterdagavond naar café De Falie. Er waren vier mensen aan het jensen en aan een tafeltje zaten twee mannen met elkaar te praten. Ik ging aan het buffet staan en bestelde een pilsje. Het was rustig, maar dat duurde niet lang." (Bijdrage: Martien van Dooren)
Genealogische schatkamer gaat open
Was jouw voorouder een patiënt in het krankzinnigensgesticht Coudewater in Rosmalen? Grote kans dat je nu veel meer over deze persoon te weten komt. Onderzoekster Marita van Bussel is er in geslaagd om bijna 240 patiënten uit de periode 1870-1885 te identificeren. Een schát aan informatie als een van je voorouders hier werd opgenomen.
Een verdwenen Zadkine
Ooit hing er boven de ingang van de Tomado-fabriek in Etten-Leur een beeldhouwwerk van de wereldberoemde kunstenaar Ossip Zadkine. Nu staat de fabriek er nog, maar het kunstwerk is verdwenen. De ontknoping staat te lezen in het weekblad De Gazet van 27 januari 1988. (Bijdrage: Cor Kerstens)
Kussende meisjes in de kerk
Als misdienaar had ik te maken met de rituelen in de kerk. Eén daarvan was de verering van een relikwie. Het was begin vijftiger jaren en kussen bij een ontmoeting, van familie bijvoorbeeld, was ons totaal onbekend. Mijn familie vond dat een beetje 'werelds'. Maar nu zag ik die meisjes in de kerk, ik zat er zelfs met mijn neus bovenop. (Bijdrage: Jan Witlox)
Kerf altijd je initialen in het hout van de molen
Als jochie kerft Toon Pijpers zijn initialen in het houtwerk van de molen van Mill. De molen gaat jaren later tegen de grond, maar het binnenwerk krijgt een tweede leven in de molen van het Zeeuwse Sluis. Als Toon jaren later deze molen bezoekt, knippert hij met zijn ogen: TP, zijn initialen!
 
   Onze Hilde is dankzij jullie
   Jonge Archivaris van het Jaar!

   In een filmpje kun je zien
   waarom ze heeft gewonnen.
   Klik hier om te kijken!

Tweet van de maand

 
Wil je je net als Hay Kranen verbazen
over de pareltjes in onze fotocollectie?
Klik dan snel hier!

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven