Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Koersen op karakter 🚴

Stoempend over slingerende weggetjes tussen weilanden door, soms met de smokkelwaar nog onder je shirt: Brabant is de provincie waar het wielrennen in de haarvaten van de historie zit. Onze provincie is ook al jarenlang een kweekvijver voor talentvolle renners, denk aan Wim van Est, Wout Wagtmans, Jeroen Blijlevens - en ál die anderen.
 
Over een maand is onze Citadel startlocatie van de tweede etappe van La Vuelta Holanda en staat alles hier in het teken van wielrennen. Met onze nieuwste site 'Koersen op karakter' krijg je alvast de kans om te roderen, voordat het echte werk in augustus begint. Dat niet alleen, we gaan ook op vakantie met schrijver en presentator Wim Daniëls! Hij dook in de geschiedenis van vakantie in Nederland en haalt ook zijn eigen vakantieherinneringen op in onze nieuwste podcastaflevering. Marilou vertelt je hieronder meer.
 
Margot America, redactie
 

Hier lag een wielerbaan...

Van de 160 oude wielerbanen in Nederland lag de helft in Brabant. Journalist en onderzoeker Robert van Willigenburg is bijna forensisch te werk gegaan om alle oude banen terug te vinden. Kijk eens of er in jouw woonplaats ook een baan heeft gelegen. lees meer

Nieuwe bronnen juni

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Tijdens het gesprek met schrijver Wim Daniëls over zijn eerste vakantie achterop de brommer bij een van zijn vrienden, blijkt opeens dat het over mijn huidige buurman gaat. Vermakelijk gesprek via bhic.nl/podcast (en als je onze enquete invult, maak je kans op een gesigneerd boek van Wim Daniëls!)" lees meer  
 
Marilou Nillesen, host van de podcast

Beste verhalen deze maand

Heeft de inzet van vliegtuigen zin?
In het tijdschrift 'Avia' werd in 1911 uitvoerig stilgestaan bij de eerste legermanoeuvres, waarin als experiment ook vliegtuigen werden ingezet. Hun basis hadden de vliegers op vliegkamp De Pettelaar. De regering heeft lang de mogelijkheden van de luchtvaart voor het leger niet ingezien.
'Waarschuwen wij onze kinderen, vooral onze jongere meisjes, nooit zich te laten meetronen naar afgelegen plaatsen buiten of binnen de kom der gemeente, door mannen, die zij niet goed kennen, al zouden het ook inwoners van Boxmeer zijn.' (Bijdrage: Geurt Franzen)
Met zaag en vijl uit de gevangenis proberen te ontsnappen
Zachtjes om niet te veel geluid te maken, maar uren aan één stuk probeert de Tilburgse werkman Nicolaas Kremers in 1918 de spijlen uit zijn cel door te zagen. Met een zaag en een vijl probeert hij zo uit de Bredase gevangenis te ontsnappen. Maar hoe kwam hij aan het gereedschap?
Ballerina te paard
Ilonka Karoly, een hogeschoolrijdster maakte al op jonge leeftijd furore bij Circus van Bever. Dit circus had tijdens en na de Tweede Wereldoorlog een winterkwartier in Breda. (Bijdrage: Jan van Vliet)
Katholieke vrouw? Stem lijst 50!
Honderd jaar geleden, op 5 juli 1922, vond het eerste echte 'feest van de democratie' in Nederland plaats. Die dag werd een nieuwe Tweede Kamer gekozen, voor het eerst met algemeen kiesrecht. Ook voor Nederlandse vrouwen.
Massatoerisme is een relatief recent verschijnsel, dat zo vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw aan zijn opmars begon. Vóór die tijd was toerisme alleen weggelegd voor de 'happy few'. Wie die welgestelden waren? Daar kunnen we wel iets over zeggen, omdat er voor een aantal badplaatsen lijsten van badgasten bewaard zijn gebleven.
Het is de zoveelste mishandeling op de toiletten van de Koninklijke Militaire Academie in Breda die de jonge cadet Mestingh teveel wordt, of neemt hij zelf vergif in? De tragische uitkomst blijft hetzelfde: Aleid Mestingh overlijdt in korte tijd, 17 jaar oud
 
"Mijn tante Dini overleed in februari op 89-jarige leeftijd, haar echtgenoot in 2016. Het paar was kinderloos. Ik erfde hun fotoboeken. Die bleken een goudmijn, als je interesse hebt in de historie van stad en land." (Bijdrage: Aart van Bockel)
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven