De Tuin van Sjef Nieuwsbrief
December 2018
 
 
Beste
 
2018 is voor ons een mooi jaar geweest. In de tuin is veel gebeurd, er zijn leuke en goedbezochte activiteiten geweest en veel mensen hebben actief meegeholpen om de Tuin van Sjef tot een succes te maken. 
 
Dankbaar zijn we voor de vele schenkingen die we dit jaar uit diverse geledingen kregen. Zo waren er obligatiehouders die zowel rentes als delen van hun obligatie schonken of zelfs de hele lening teruggaven.
 
We wensen iedereen die de Tuin van Sjef een goed hart toedraagt een heel mooi en 2019. We maken ons op voor een nieuw seizoen met weer veel activiteiten. Hou daarvoor onze website (www.detuinvansjef.nl) in de gaten.
 
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief
 
 

 
 
 
Schoonmaak voorlaatste vijver
De laatste vijver voor de grote vijver heeft een grondige schoonmaakbeurt gehad. De bagger die in ongeveer 30 jaar is ontstaan, is verwijderd. Er kwam een erg mooie rand van dakpannen tevoorschijn, waardoor het bijna zonde was om het water er weer in te laten lopen. Nu is de hele waterloop schoon en zijn alle verbindingen zichtbaar. Het plan is om het water vanaf boven aan te voeren via een klein pompje. Dat is weer een mooie klus voor het voorjaar. 
 
 
 
 
Najaarsactiviteiten
De begunstigersdag die we in september hebben georganiseerd, is heel goed bezocht. De bezoekers genoten van het mooie weer, de rondleidingen en de gesprekken met elkaar. Verder was er in die maand een tuindag en hebben diverse (tuin)groepen een rondleiding gekregen.
Eind augustus hield Marianne nog een succesvolle terugkomdag voor Botanisch tekenen. In oktober en november zijn er mooie presentatie’s geweest over paddestoelen en onderwaternatuur. En als afsluiting is er in december een wintermiddag met muziek en verhalen georganiseerd, die zowaar plaats vond op de eerste dag met sneeuw.

 
 
 
Geplande activiteiten
Voor aankomend seizoen zijn er weer een aantal activiteiten gepland:
  • 10 februari: een presentatie over Mens en Natuur van Walter Jansen
  • 24 februari: Bluessem speelt de blues met Jan Prins
  • 10 maart: een presentatie van Ronald de Boer over amfibieën, reptielen en het leven in het water
  • 31 maart: deelname Muziek aan huis
  • Begin april: presentatie over biodiversiteit
Hou onze website (www.detuinvansjef.nl) in de gaten voor meer informatie.
 
 
 
Botanische bibliotheek
Binnenkort wordt onze bezoekersruimte verrijkt met de botanische bibliotheek van Henk Eggelte. Hij is de auteur van de Veldgids Nederlandse Flora en het Botanisch Woordenboek en was actief lid van KNNV Arnhem. De Veldgids, voor het eerst uitgegeven in 2000, heeft een heel andere opzet van de determinatiesleutels dan gebruikelijk. De Tuin van Sjef werd regelmatig door Henk gebruikt om determinatieroutes te testen. 
 
Henk is in 2014 overleden. Toen hij ziek werd, is de Stichting Eggeltes Veldgids opgericht als belangenbehartiger voor de herdrukken, het auteursrecht en contacten met de uitgever. 
De grote verzameling botanische boeken (zo'n zeven meter met vooral veel naslagwerken), in beheer bij de Stichting, wordt overgebracht naar de Tuin van Sjef. Ze zijn daar te raadplegen door bezoekers maar worden niet uitgeleend. Een waardevolle aanvulling voor onze bibliotheek waar we heel blij mee zijn!
 
Machteld Klees (Voorzitter Stichting Eggeltes Veldgids)
email: eggeltesveldgids@gmail.com
 
 

 
Vrijwilliger in de schijnwerpers: Marijke van Belle
Sinds de crowdfundingacties help ik, Marijke van Belle, als gastvrouw mee bij de tuindagen en zorg dan voor koffie en thee enz. Ik ben graag in de Tuin, een oase in deze villawijk. En wat mij altijd verbaast, is de diversiteit aan bezoekers, waaronder vaak bekenden van vroeger.
 
Ik ken Sjef al vanaf ongeveer 1968 via mijn man Bas, die met hem bevriend was. Sjef woonde toen op de Paasberg/Geitenkamp waar zijn feesten nogal bekend waren. We hebben gezamenlijke wandelingen gemaakt op de hei in Beekhuizen waar toen ook Joo van Limbeek liep met zijn schaapskudde. Ik herinner me goed dat Sjef steeds langs het pad dook om ons een plantje of beestje te laten zien. Daarna hebben we elkaar jaren niet meer gezien, maar vanaf ongeveer 2006 kwamen we af en toe bij Sjef en Truus op bezoek. Bij één van die bezoekjes kreeg ik Sjefs oude Heukels Flora.

De opzet en het behoud van de tuin gaan mij aan het hart en ik wil daar graag iets aan bijdragen. Ik hou van wilde en heemplanten en vind het leuk om de enorme diversiteit van deze tuin door de seizoenen heen mee te maken en er van te leren. En ik ontmoet er altijd veel lieve en fijne mensen.
 
 
 
 
Aangeboden: werk- en vergaderplek in een oase
Ben je op zoek naar een niet alledaagse plek voor werk of overleg? Waar je inspiratie kunt opdoen in een natuur- en cultuurrijke omgeving? Waar je ongestoord kunt vergaderen of schrijven? Dan kun je terecht in onze huiskamer. Tegen een geringe vergoeding die geheel ten goede komt aan behoud en beheer van de Tuin.
Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op via info@detuinvansjef.nl.
 
 
 
Overig nieuws
Voor meer informatie zie onze website:
Dit is een link naar de website...
 
Hou ook onze facebookpagina in de gaten:
 
 
 
De Tuin van Sjef - Boulevard 33b - 6881 HP Velp      info@detuinvansjef.nl