Plant actie Maart: Gratiola viscidula (klik op de foto)
2,95 2,36
Product actie Maart: Aqua Medic T Controller Twin, Digitale meet-en regelapparatuur
(Klik op de foto) Nu 10% korting
 
Wij voeren al een tijd het merk Terta
en deze gaan wij steeds meer uitbreiden. (klik op de foto)
Daytime LED verlichting is het neusje van de zalm.
De bekende ECO LED is vervangen door de ONEX
met veel mogelijkheden. (klik op de foto)
 
Wist u dat wij ook een Sale categorie hebben? Klik op de foto voor meer info. Wist u dat wij ook een uitverkoop categorie hebben? Klik op de foto voor meer info.
 
Deze maand hebben wij het over:

Baardalgen of Penseelalgen (BBA)
BBA is een van de meest problematische algen waar mensen tegenaan lopen omdat niet veel aquariumbewoners het eten. Zoals de naam zegt, groeit het in zeer dikke, bossige bosjes die meestal zwart of grijs van kleur zijn (maar soms roodachtig of bruinachtig). Deze alg groeit graag op drijfhout, aquariumdecor en planten, en als er niets aan wordt gedaan, kan het een aquarium in één tot twee jaar volledig overspoelen. Helaas zijn er veel verschillende problemen die kunnen bijdragen aan de groei van BBA, dus er is niet één eenvoudige manier om het te behandelen. Het uiterlijk van deze algen is niet echt mooi, en u kunt proberen om het te verdelgen met Siamese algeneters. Baardalg ontstaat vaak wanneer er duidelijk te weinig CO2 aanwezig is in het aquariumwater. Vaak zien we deze alg ook op plaatsen waar veel stroming is zoals vlak bij de filteruitstroom. Baardalg hecht is ook graag op langzaam groeiende planten zoals Anubias soorten. Stofvuil blijft gemakkelijk in de haartjes hangen. Ook door te veel voeren werkt de algenontwikkeling in de hand. Zeker wanneer dat gepaard gaat met weinig waterwissels of een vervuild filter. De belangrijkste maatregelen tegen baardalgen is een juiste hoeveelheid CO2 in het aquariumwater, zorg voor een goede watercirculatie en waterwisselingen. Ook moet het licht zoals eerder hierboven omschreven in balans zijn met de voedingstoffen. Soms helpt het om gebruik te maken van vloeibare koolstof om deze direct op de BBA te spuiten. Maar wees daar altijd voorzichtig mee want Vallisneria’s  zijn gevoelig voor vloeibare koolstof. Baardalgen zijn hele taaie algen die zich niet gemakkelijk laten verwijderen. Het kan wel een aantal weken duren voor u resultaat te zien krijgt.

Wintertijd en aquariumplanten:

De wintertijd is weer voorbij en dat gaan wij ook al zien aan de planten in de kwekerij. In de wintertijd gaan sommige planten zoals Echinodorussen liggen op de potjes en blijven daardoor kleiner. Op zich totaal niet erg, want de plant gaat in uw aquarium vanzelf groeien en groter worden. Maar de zon uren zijn alweer langer en de zon wordt langzaam warmer en dat is zeer goed nieuws voor de kwekerij. 

Stengelplanten:

Stengelplanten zoals b.v. Alternanthera, Hygrophila, Bacopa etc., zijn planten die uit verschillende
stengeltjes bestaan. Vanuit de stengel zal de plant zijn wortels verder gaan vormen en laten groeien. Deze stengels plaatsen wij in het aquarium, maar let op de plant mag niet te diep in de grond. Wanneer de stengelplanten te groot zijn geworden, kunt u deze via de onderkant afknippen op maat. U leest het goed, u gooit de wortels en een stuk stengel weg. U plaatst de stengelplant weer terug op zijn plaats in de grond. De eigenschap van een plant is, dat deze opnieuw wortels gaat aanmaken. Dit kost de plant best wel wat energie en deze haalt de plant uit de onderste bladeren, die dan vaak gelig gaan worden. Niet erg, deze vewijdert u gewoon. De plant gaat weer lekker groeien en als de plant weer te groot wordt gaat u exact weer hetzelfde doen.

Tips en ideeën zijn altijd welkom. Stuur een email naar info@aquaplantsonline.nl Tot volgende maand.
 
Klik hier om deze email in uw browser te lezen
 
Aquaplantsonline, Aalsmeerderweg 283-9, 1432CN Aalsmeer, info@aquaplantsonline.nl, 0297-712 013, www.aquaplantsonline.nl