Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Welkom één miljoenste webbezoeker!   

De website van het BHIC, ‘Het Geheugen van Brabant’ (www.bhic.nl), verwelkomde deze week de één miljoenste bezoeker. Vorig jaar waren dat er in totaal 827.509, dat is nu dus al een stijging van 20 % in vergelijking met vorig jaar en ten opzichte van 2008 zelfs een verdubbeling. Een bewijs dat het BHIC erin slaagt om de lokale geschiedenis digitaal bij de Brabanders te brengen. lees meer

Het BHIC viert ook Kerst en Oud en Nieuw 

Eigenlijk staan we het hele jaar door wel voor je klaar, op de studiezalen en digitaal. Maar tegen het einde van het jaar gaan ook wij bij de kerstboom zitten en genieten. lees meer

Nóg makkelijker zoeken naar personen in archief Raad van Brabant

Met de toevoeging van 1.160 namen van personen die voorkomen in de procesdossiers van criminele zaken is dit archief nu nóg beter toegankelijk. lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Acht ongeopende pakjes liggen nog voor je klaar!
We krijgen veel enthousiaste reacties op onze adventskalender. De uiteenlopende verhalen blijken veel herinneringen los te maken bij de lezers en zijn soms zelfs goed voor ’n glimlach op de vroege ochtend.
Het monster uit de wildernis
Sommigen in Velp en Reek meenden dat ze idioot was. Anderen vonden haar kwaadaardig. Misschien zat ze ook wel achter de branden die de twee dorpen de laatste tijd teisterden… (bijdrage: Geurt Franzen)
Sursum Corda in Leur
Toen mejuffrouw Alida van der Poest Clement in 1912 overleed, liet zij haar woning in Leur na aan de Hervormde Kerk. Er was echter één beperking: zij mocht het huis altijd voor 2000 gulden per jaar huren… (bijdrage: Cor Kerstens)
Herrie in de herberg
7 oktober 1793. Vier vrienden zitten heerlijk ontspannen een biertje te drinken in een Graafse herberg. Dit gezellig samenzijn werd plotseling ruw verstoord door twee soldaten, waarbij flessen, vuisten en zelfs sabels door de heren niet werden geschuwd.
Ida Lion
Het leven van het joods meisje Ida Lion kenmerkte zich door vele tragedies, zoals het faillissement van haar vader, haar plaatsing in een weeshuis, het bombardement op Rotterdam en uiteindelijk haar deportatie naar Auschwitz. Het onderzoek naar haar roept ook andere vragen op. (bijdrage: Frank de Jong)
De rijdende rechter van 1834
Op maandag 22 december 1834 kreeg de Vrederechter in Boxmeer, Hendrik Sander van Hien, een aardig geschil te behandelen. Het ‘boefje’ dat voor hem stond, was de smid uit Sint Anthonis. (bijdrage: Geurt Franzen)
De heilige Benedictus van Teeffelen
Onze vrijwilligers komen regelmatig interessante vondsten tegen. Een van hen vond een opmerkelijke akte over Benedictus van Teeffelen, die werd begraven in de kerk van Sint Benedictus te Teeffelen. Toeval of niet?
Een moord en de zoektocht naar een schat…
Van kleermaker Gerard Hulsman was bekend dat hij wel een paar centen had. Toen Theo Hoesen op een zondagochtend langs zijn stulpje liep, zag hij dat er twee ruiten kapot waren. Binnen trof hij het koude lijk aan. (bijdrage: Geurt Franzen)

BHIC Nieuwsbrief

 
Wil jij onze adventskalender ook zien (en nog 'n paar pakjes uitpakken)? Klik dan op de pijl. lees meer

Vragen over Vroeger?
Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen
Volg ons in de online media
Volg ons in de online media
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen