NostalZine december 2019
8ste jaargang, nr. 2
Inleiding
Beste lezer,
 
Het is alweer even geleden, maar hier zijn we dan met de laatste nieuwsbrief van dit jaar. We zijn er ons van bewust dat we dit jaar niet altijd even goed hebben kunnen communiceren over onze activiteiten, zeker voor zij die ons niet volgen op Facebook. We gaan er alles aan doen omdat in 2020 beter te doen.
 
Er is in 2019 alleszins heel wat werk verzet binnen onze vereniging, de verschillende werkgroepen hebben niet stil gezeten. Binnen de werkgroep Techniek werd er naarstig gewerkt om onze TransCity 355131 tegen de zomer af te krijgen. Ondertussen werd er ook onverminderd voort gedaan aan de restauratie van onze Van Hool-Cummins 4481. De bus heeft, weliswaar in zeer onafgewerkte versie, opnieuw haar eerste meters op eigen kracht gereden. We zoeken nog fondsen voor de verdere afwerking van de buitenkant en het interieur. Vooral de kost van het opnieuw (met spuittechniek) aanbrengen van de rode NMVB-livrei zal een grote hap uit het budget betekenen. Je kan jouw steentje bijdragen door een gift te doen op onze projectrekening bij Herita. Giften vanaf 40 euro op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar. Lees er meer over de  website van Open Monumenten.
 
De werkgroep Evenementen zette weer een aantal evenementen op de agenda van de voorbije maanden, waar van je enkele verslagjes terug zal vinden verderop in de nieuwsbrief.
Ondertussen werd ook de tijdelijke werkgroep Rally opnieuw leven ingeblazen. De eerste afspraken rond de planning voor onze NostalBusRally 2020 werden intussen gemaakt met de gaststeden, hotels en cateraars. Zeer binnenkort starten we met het aanschrijven van potentiële deelnemers. Liefhebbers duiden best alvast het weekend van 21, 22 en 23 augustus met stip aan in hun agenda. Met vertrek in Oudenaarde, een stop in Ieper en een slotevenement in Brugge belooft het weer een boeiend weekend te worden. We verwachten ook een aantal internationale gasten, dus langskomen zal zeker de moeite lonen.
 
We wensen iedereen alvast een prettige eindejaarsperiode en hopen ook volgend jaar op jullie sympathie voor onze vereniging. Onze leden kunnen hun lidgeld vernieuwen door het storten van 20,00 euro op ons rekeningnummer IBAN BE67 0688 9123 2387. Het proefproject van het gemeenschappelijk lidmaatschap HaRoBa – Depot145 – NostalBus werd na een eerste evaluatie voorlopig on hold gezet, waardoor het voor 2020 enkel mogelijk is om bij de verenigingen apart het lidmaatschap te vernieuwen. Wie meer te weten wil komen over lidmaatschap bij NostalBus kan ook terecht op onze website.
 
Onze leden noteren best ook al de datum van zaterdag 1 februari, waarop we onze jaarlijkse nieuwjaarsactiviteit met aansluitend -diner organiseren. Een persoonlijke uitnodiging met meer praktische info volgt nog per mail.
 
Graag tot binnenkort!
 
uw NostalZineredactie
 
AGENDA 2020
 
zaterdag 1 februari
Nieuwjaarsactiviteit voor leden (Gent)
persoonlijke uitnodiging volgt
 
zondag 8 maart
Afscheid aan de newA308 (Brugge)
 
vrijdag 10 april
Dia Nostalgia (onder voorbehoud)
 
weekend 20 t.e.m. 22 maart
Driedaagse Duitsland (busevenement Netphen)
 
zaterdag 16 mei
Meer info volgt
 
weekend 21 t.e.m. 23 augustus
 
 
Onze agenda wordt voorgesteld en toegelicht op onze nieuwjaarsactiviteit voor leden. Alle details verneemt u in het volgende NostalZine.
 
 
Houd ook onze Facebookpagina in de gaten! We posten er regelmatig updates en nieuwe evenementen.
 
Recentelijk waren er in Luik filmopnames voor een reclamespot van Jupiler. Niemand minder dan Jean-Marie Pfaff had de eer om achter het stuur van onze A120P 106118 te kruipen, en te poseren met een van onze gemotiveerde chauffeurs, Wim De Smet. Het spotje zal binnenkort te zien zijn op tv.
 
Verslag werkgroep Techniek
 Aangezien er tijdens de zomermaanden uitzonderlijk geen NostalZine is verschenen, zijn wij u nog een hele reeks updates verschuldigd.
 
Het voorjaar van 2019 was wellicht het drukste tot nu toe voor onze technische ploeg. Op drie verschillende locaties werkten onze equipes aan evenveel bussen. Berendrecht, dat reeds een vijftal jaar een vaste waarde is binnen onze Werkgroep Techniek, ontfermde zich verder over het lopende restauratie project. Bij de Waalse collega’s van Classibus passeerde onze 2274 de revue en ook in de regio Gent werd een nieuw project opgestart. Aan de hand van dit NostalZine kom je alles te weten over het voorbije jaar.
 
Gent
 
Onze Jonckheere TransCity 355131 legt, in vergelijking met onze andere bussen, op jaarbasis veelal het meeste kilometers af. De combinatie van de vele zitplaatsen met zijn typische jaren ’70 uitstraling zorgt ervoor dat de bus bij onze klanten erg populair is. Toch merkten we op dat deze wagen stilaan te lijden kreeg onder de tand des tijds. Aan de buitenkant was de schildering erg dof geworden en ook enkele kleine schadegevalletjes maakten het geheel steeds minder aantrekkelijk. Ook vanbinnen was de tijd rijp voor een verdere opfrissing. Zo vervingen we de zetelovertrekken reeds geruime tijd geleden en ook de vloerluiken van het motorcompartiment ondergingen al een revisie. Doch, de vloerbekleding zag er na een dertigtal jaar dienst erg afgeleefd uit. Tevens ‘vloekte’ de grijze kleur een beetje met de rest van het interieur. Hierdoor werd besloten om de bus aan een grootse metamorfose te onderwerpen. Tijdens de eerste zes maanden van het jaar zou de volledige kast, delen van het chassis én het volledige interieur opgeknapt worden. De meest opmerkelijke ingrepen waren een frisse schildering en het aanbrengen van een nieuwe vloerbekleding.


Onze Jonckheere TransCity tijdens de tussentijdse revisie.

Begin januari vatten we de vloerwerken aan. Op voorhand was wel al gebleken dat er meer zou moeten gebeuren dan enkel de vinylbekleding vervangen. Delen van de onderliggende draagstructuur waren immers al flink aangetast door roestvorming. Ten einde de slechte stukken te lokaliseren, werden er stapsgewijs een aantal delen vloer opgebroken.
 
Blootleggen van slechte delen nabij de achteras.
 
Behandelen met een roestomvormer en geschikte lak was hier niet aan de orde. Grote delen van het frame waren immers al volledig weggeroest. Zorgvuldig verwijderden we de slechte stukken en vervaardigden we nieuwe, op maat gemaakte delen.
 
Uitslijpen van het frame, replica fabriceren en inlassen.
 
Het eindresultaat, nadien werd er nog een extra zwarte coating aangebracht.
 
Terloops werd ook de toestand van het chassis nabij de achteras even opgemeten. Ervaring leert ons dat dit een kritiek punt is bij alle bussen. Toegegeven, het oerdegelijke Volvo B10R chassis stelde ons hier toch even teleur. Ter hoogte van de pneumatische ophanging was het roestproces reeds goed op weg. Dit had slechts een kwestie van tijd geweest vooraleer er zich gaten in de draagbalken zouden vormen. Om perfect werk te leveren, zou in principe deze gehele structuur vervangen moeten worden. Echter, uit onderzoek bleek dat de delen nog voldoende stevigheid boden en een goede behandeling dit proces nog wel een tijdje kon rekken. Overigens was het voor ons momenteel ook niet mogelijk om de bus verder te strippen. Samen met het feit dat de wagen slechts sporadisch rijdt, leek ons dit de beste oplossing.
 
Blootleggen van de te behandelen delen.
 
Zorgvuldig opschuren van de delen om vervolgens vier lagen roestomvormer aan te brengen.
 
Vervolgens een dubbele laag roestwerende verf en tot slot een zwarte eindcoating.
 
Het chassis mag nu wel een behandeling gekregen hebben, we zijn er ons van bewust dat dit de komende jaren nauwkeuring opgevolgd moet worden. Het roestproces kunnen we vertragen maar nooit volledig stoppen. Mogelijks dienen deze delen over een tiental jaar te worden vervangen.
Na bovenstaande ingreep was de tijd rijp om een nieuwe houten ondervloer aan te brengen. Alvorens de vloerbekleding te plaatsen, werden de verschillende multiplex platen effen gemaakt.
 
Vereffenen van de ondervloer.
 
Op maat snijden van de vloerbekleding en lijmen.
 
Aangezien de vloerluiken een aantal jaar geleden reeds gereviseerd werden, was het hier slechts een kwestie van de nieuwe bekleding aan te brengen. Deze werden te Berendrecht onder handen genomen.


Jarno lijmt zorgvuldig de nieuwe delen waardoor we uiteindelijk een prachtig resultaat bekomen.
 
De verwarmingselementen zijn rechtstreeks op de koperen leidingen gesoldeerd. Gemakkelijkheid halve besloten we om deze niet te demonteren. Het strookje tussen element en wandbekleding werd in de beige kleur geschilderd. Ook de zijwanden zelf ondergingen een grondige poetsbeurt.
 
Maikel verft en Karel poetst.
 
Terwijl de afwerking achteraan volop bezig was, begonnen we vooraan met het demonteren van de zitbanken. Ook het plaatwerk dat dient ter bescherming van de leidingen, kreeg een frisse beige kleur.


 
Lijmen van verdere vloerdelen, demonteren van het voorste gedeelte en schilderen van beschermkappen.

Het was even wachten tot de ergste winterprik voorbij was alvorens we begonnen aan de carrosserie. Net als bij de vloer werden ook hier stelselmatig delen beplating verwijderd om de onderliggende structuur grondig te analyseren. Het was te verwachten dat er hier en daar laswerk aan te pas zou komen.
 
Voorbereiden van de laswerken.
 
Nieuwe delen reeds ingelast.
 
De bus had op bepaalde punten last van insijpelend water bij hevige regen. Om dit in de toekomst te verhelpen werden alle ramen opnieuw afgekit. Ook op deze plaatsen was te verwachten dat er wat laswerk moest gebeuren.
 
Slechte delen zorgvuldig uitslijpen en op maat gemaakte pasdelen inlassen.
 
Alvorens de beplating terug te plaatsen werd er nieuwe tussenwand isolatie aangebracht. Origineel was dit een soort rockwol. Dit materiaal heeft helaas de slechte eigenschap om vocht vast te houden, wat roestvorming bevordert. Wij verkozen harde dakisolatie boven het originele materiaal.
 
Ralf brengt banketbakkersroom aan om de platen tegen de bus te lijmen.
 
We keren even terug naar het interieur. Inmiddels situeerden de werken zich ter hoogte van het platform aan de achterdeur. Hier bleek de houten ondervloer zijn beste tijd gehad te hebben. Het frame was gelukkig wel nog in tact, doch een grondige behandeling kan nooit kwaad.
 
 
Verwijderen van de oude ondervloer, roestomvormer aanbrengen en aflakken.
 
Ook op de podesten werd de oude vloerbekleding verwijderd, de ondervloer strak gezet en uiteindelijk de nieuwe linoleum aangebracht.
 
Nieuwe linoleum op de podest en het platform.
 
Even later werden ook de rechter podest en de verticale wanden bekleed.
 
 
Nog een stukje horror werd ontdekt ter hoogte van de wielboog aan de rechterzijde van de achteras. Ook hier konden we niet anders dan ingrijpen. Tevens werd ook een draagbalk, die we van bovenaf niet konden bereiken, aangepakt en monteerden we een nieuwe schutplaat.
 
Draagbalk en wielboog achterwiel rechts.
 
Ook de deurbak vertoonde gaatjes.
Geen gaatjes meer.
 
Logischerwijs krijgt de structuur in de nabijheid van de assen het zwaar te verduren. Ook bij onze TransCity was dat niet anders. Na de achteras was nu de voorkant aan de beurt. Al snel werd duidelijk dat deze zeker niet moest onderdoen qua roestvorming. Gelukkig bleek het hier voornamelijk om schutbeplating te gaan, de primaire chassisdelen waren nog in perfecte staat. Het dragend frame voor de vloer moest wel gedeeltelijk opgelast worden.
Ook hier moesten de slechte delen eraan geloven. Zij werden uitgeslepen en vervangen door op maat gemaakte, nieuwe beplating.
 
Verwijderen van slechte delen, inlassen van replica’s en aflakken tegen roestvorming.
 
Als afwerking werden zowel het gangpad als de verticale wanden bekleed.
 

Bekleding met vinyl en linoleum.
 
In de wielkast rechts vooraan merkten we op dat er een gedeelte van het schutbord ontbrak. Mogelijks werd dit destijds verwijderd omdat het zich in slechte staat bevond. Echter, het niet vervangen van dit deel was nefast voor de bescherming van het chassis en had nu het laswerk tot gevolg. We twijfelden dan ook geen moment om hier terug een schutbord te plaatsen.
 

Inlassen van een nieuwe schutplaat ter bescherming van de achterliggende structuur.
 
Aan het front van de bus was er geruime tijd geleden schade gereden. Dit schadegeval omvatte een deuk in de bumper en een verwrongen sleepoog. Ook deze euvels werden verholpen.
 
Uitdeuken van de bumper en oplassen van de steun voor het sleepoog.
 
Hoog tijd om nog eens naar de buitenkant van de bus te kijken. De carrosserie onderging na diverse herstellingswerken, een volledig nieuwe schildering. Aangezien wij de middelen niet hebben om de bus professioneel te laten lakken, werd deze met de hand geschilderd. Een heus karwei maar het resultaat moet zeker niet onderdoen.
 

Een goede voorbereiding is de helft van een mooi eindresultaat.
 

Schuren, afplakken, schilderen en aanbrengen van de lichten en emblemen.
 
We schonken ook aandacht aan bepaalde kleine details. Zo kon de bestemmingaanduider aan de zijkant een opknapbeurt gebruiken.
 

Opknappen van de bestemmingaanduider.
 

Nog enkele kleine afwerkingen.
 
Niet enkel cosmetische ingrepen waren nodig; de aandrijflijn was immers ook aan een grote onderhoudsbeurt toe. Alle smeermiddelen en filters werden vernieuwd en er volgde een algemene inspectie. Ook moest er een olieleiding van de versnellingsbak vervangen worden en werden er nieuwe thermostaten geplaatst. Het volledige koelcircuit onderging een spoeling en werd voorzien van vers koelwater.
 
Vervangen van de olieleiding tussen versnellingsbak en oliekoeler.
 
Het demonteren van onderdelen bij een voertuig van dergelijke leeftijd is nooit zonder risico’s. Roestvorming en ouderdom kunnen er al eens voor zorgen dat bouten en moeren zodanig vast gaan zitten dat deze niet loskomen of, in het ergste geval, gewoon afbreken. Dit laatste overkwam ons bij het demonteren van het thermostaathuis. Eén van de vijf bouten brak af. Gelukkig slaagden we erin om het resterende gedeelte van de bout te verwijderen en nieuwe schroefdraad in het gat te tappen.
 

Opschuren van het thermostaathuis en nieuwe schroefdraad tappen na de breuk.
 

Montage van de nieuwe thermostaten, 3x 90 graden (motor) en 1x 60 graden (verwarming).
 
Begin dit jaar meldden enkele chauffeurs ons een gebrek aan de handrem van de 262132, Van Hool A120. Bij het lossingsbevel duurde het steevast een vijftiental seconden alvorens de remmen effectief volledig losten. Het duurde even vooraleer we de precieze oorzaak konden achterhalen maar het gerichte speurwerk van onze techniekers wist het probleem uiteindelijk toch te lokaliseren. Een pneumatische verdeelklep werkte niet meer naar behoren. Mogelijks was deze door vervuiling en slijtage gedeeltelijk vast komen te zitten waardoor er telkens een drukval in het debiet ontstond bij het lossen van de handrem. Het risico bestond dat de klep op een bepaald moment helemaal niet meer zou werken, met alle gevolgen van dien. Vervangen door een nieuw exemplaar was hier de enige optie.
 
 
Villers-Le-Bouillet

Zoals reeds vele jaren het geval is, werken we nog steeds nauw samen met onze collega’s van Classibus. Beurtelings hebben zij één van onze voertuigen in hun beheer. Gedurende de periodes van uitwisseling, ontfermen zij zich ook over de technische toestand van het voertuig. Onze Van Hool A120IC – 2274, kampte met wat roestvorming aan het front. Onze Waalse vrienden onderschepten haar aan een grondige neuscorrectie en leverden wederom uitstekend werk.
 

Onze 2274 – Charlotte – tijdens de werkzaamheden.
 
Een gekende kwaal bij de gehele A120 familie is het schutbord vooraan de bus. Vooral bij regenweer krijgt deze flank het hard te verduren, wat roestvorming met zich meebrengt. Naast onze 270139, werd dit kwaal nu ook bij deze bus aangepakt.
De slechte delen werden verwijderd en vervangen door nieuw plaatwerk.
 
Herstellen van de schutplaat.
 
Bij demontage van een gedeelte van het front werd ook duidelijk dat het kader van de deuropening eveneens wat aandacht kon gebruiken. Een verticaal profiel werd inpassant vervangen. Ok de voorbumper genoot van een opknapbeurt.
 

Vervangen van de deurstijl.
 
Tot slot kreeg de bus nog een grote onderhoudsbeurt en werden er vier nieuwe banden op de achteras gemonteerd.
Wederom wensen wij de vrijwilligers van Classibus te bedankt voor hun gewaardeerde inzet.
 
 
Berendrecht
 
Ook in de stelplaats te Antwerpen-Noord zaten onze vrijwilligers niet stil. Naar goede gewoonte eiste onze Van Hool AU124 het meeste aandacht op. Zo kunnen we wel stellen dat deze bus het voorbije half jaar een enorme vooruitgang geboekt heeft. Nu de ‘onderhuidse’ werken zo goed als afgerond zijn, kan de wederopbouw langzamerhand beginnen. We geven u graag volgend overzichtje mee.
 

De Van Hool AU124 tijdens de restauratie.
 
Het volledige remsysteem werd ontmanteld en de moeizame zoektocht naar nieuwe onderdelen vatte aan. Gelukkig slaagden we erin om de juiste wisselstukken alsnog te bekomen.
 

Gedemonteerd remwerk en nieuwe trommels met remschoenen.

De pneumatische kring werd eveneens grondig geïnspecteerd. Vele van de originele stalen leidingen dienden te worden vervangen. Ook het hoofdreservoir kreeg een behandeling tegen roest en enkele pneumatische ventielen werden vernieuwd.
 

Op maat maken van nieuwe pneumatische leidingen.
 
Marc bereidt het hoofdreservoir voor alvorens de behandeling met roestomvormer plaatsheeft.
 
Ook de wielkasten vooraan werden aangepakt. Deze zijn, samen met de podesten in de bus, vervaardigd uit staal. Slechte delen werden volledig vervangen, andere stukken plaatselijk opgelapt. Het geheel werd nadien eveneens goed behandeld met verschillende coatings.
 

Anthony maakt het nieuwe plaatwerk zorgvuldig op maat.
 

Oplassen van de wielkast en podest.
 

Opschuren van de rechterwielkast alvorens behandeling met roestwerende verf.
 

Idem voor de linkerzijde.
 

Oplassen van wielboog en wielkast rechts vooraan.

De isolatie tussen de buiten beplating en de binnenwand bestond oorspronkelijk uit rockwol. Net als bij onze TransCity, besloten we ook hier om dit materiaal te vervangen door harde dakisolatie daar dit geen vocht vasthoudt.
 

Op maat snijden en montage van het isolatiemateriaal.
 
Hoewel de wederopbouw van het interieur nog niet meteen aan de orde is, zijn we toch alvast begonnen met het opfrissen van bepaalde elementen. De zetelframes en palen zullen allemaal een nieuwe schildering ondergaan in de originele kleuren volgen het lastenboek van de Buurtspoorwegen.



Opschuren en lakken van de zetelframes.
 
Daar deze bus aan het einde van zijn vorige carrière dienst deed als werkbus bij de TEC Charleroi, onderging ze destijds een aantal verbouwingen. Eén daarvan was het dichtlassen van de achterdeur ten einde een volwaardige keuken te kunnen installeren in de bus. Een groot waterreservoir werd in de ‘deurbak’ van de achterdeur geïnstalleerd. Om deze reden moest de enkeltredige trap wijken. Wij maakten aan de hand van enkele foto’s hiervan een replica.
 
Vervaardigen van een replica van de achterdeurtrede.
 
De ‘deurbak’ zelf werd door ons verwijderd bij de werken aan het chassis daar deze in zeer slechte staat verkeerde. Ook hier moest dus een nieuw frame gecreëerd worden. Bij de afwerking zal dit de draagstructuur van de onderste trede, uitgevoerd in traanplaat, worden.



Vervaardigen van een nieuwe ‘deurbak’.

Uitbundig getest en goed bevonden.
 
De volgende stap in het restauratieproces was het op maat zagen van de houten ondervloer. Net zoals bij de originele uitvoering, gebruikten we ook nu terug waterbestendige multiplex. Alvorens de definitieve montage, zal er nog een brandwerende isolatielaag tussen het chassis en de panelen geplaatst worden. Ook het lucht- en koelwatercircuit zal nog voor een laatste maal grondig geïnspecteerd worden.


Pasklaar maken van de houten ondervloer.
 
Aan de achterkant van de bus rest ons momenteel nog wat laswerk. Bepaalde delen beplating werden hier uitgeslepen daar zij door schadegevalletjes vervangen moesten worden. Ook werd er tijdens de ombouw tot werkbus een extra opening gemaakt ten behoefte van watervoorziening aan de wastafels in de bus. Nieuw plaatwerk werd zorgvuldig op maat gemaakt en ingelast. De afwerking zal met fijnplamuur gebeuren.
 

De gewezen opening voor de watervoorziening.
 

Inlassen van nieuw plaatwerk.
 
Ook in de tweede helft van 2019 werd er nog tal van werk verzet aan onze Van Hool AU124. Aan de achteras werd een laatste deeltje van het chassis afgewerkt. Aangezien de originele rubberen stootblokken niet meer leverbaar waren, moesten we hier opzoek naar een andere creatieve oplossing.
 
Montage van de nieuwe stootrubbers.
 
Onder bepaalde delen van de vloer bevindt zich eveneens isolatie. Ook deze werd terug aangebracht alvorens de vloerplaat definitief vast te zetten.
 

Montage van vloerisolatie.
 
Andere afwerkingen volgenden elkaar eveneens op. De polyester wielkasten achteraan werden definitief vastgezet. De afwerking hier is cruciaal daar het belangrijk is om opspattend water buiten te houden. Ook de voor- en achterdeuren werden inmiddels aangepakt. Deze ondergingen diverse ingrepen ter verfraaiing.
 
Montage van de wielkasten en verfraaiing van de deuren.
 
De grootste ingreep van de voorbije maanden was ongetwijfeld de montage van de beplating aan de buitenzijde. Elk deel werd zorgvuldig op maat geslepen; dit bevat uiteraard ook de uitsparingen voor bijvoorbeeld de wielbogen. Alvorens de platen gemonteerd konden worden, kregen zij langs de achterzijde een aantal lagen verf. Dit voorkomt roestvorming van binnenuit door condensvorming.
 

Schilderen van de achterzijden.
 
Na het schilder en slijpwerk, volgde de montage.

Op maat slijpen van de beplating en definitieve montage.
 
Hoewel het interieur grotendeels voor rekening van de afwerkingsfase zal vallen, werden hier toch reeds een aantal ingrepen verricht. De vloerplaten zijn inmiddels gedeeltelijk gemonteerd en ook de zijwanden werden op maat gezaagd. Bepaalde van deze platen waren, gezien de vroegere verbouwing tot werkbus, niet meer te redden. Nieuw materiaal werd aangekocht en deze zullen achteraf in dezelfde kleur geverfd worden al de rest van de beplating. Tevens werd ook een beschadigd dakpaneel reeds verwijderd.
 

Op maat zagen van de binnenwanden.
 
Tot slot werd ook de snuit van onze 4481 aangepakt. Het laatste las- en schilderwerk werd hier verricht alvorens de polyester neus te monteren. Ook de raamsponning, die in 2018 reeds volledig werd opgelast, werkten we verder af. Ook hier is de afwerking cruciaal daar waterinsijpeling absoluut uit den boze is. Tevens lieten wij ook nieuwe raamrubbers maken waardoor de voorruit nu klaar is voor montage. Hiervoor zullen we beroep doen op een professioneel bedrijf gezien de complexiteit ervan.
 

De juiste boog bekomen door afwerking met polyester.



Montage van de polyester neus.
 
Onze stelplaats te Berendrecht fungeert ook als onderhoudspost voor een aantal bussen van META die bij ons in beheer zijn. Het spreekt voor zich dat ook zij regelmatig de revue van onze techniekers passeren. Bus 2356, Van Hool A600, bleek na een laatste inspectie maar moeizaam op regimedruk te komen. Nader onderzoek wees uit dat één van de luchtketels lek was. Deze werd vervangen door een ander exemplaar.
 

Vervangen van defecte luchtketel.

Dezelfde bus kreeg op de technische controle een opmerking over de werking van het alarmsignaal, gekoppeld aan de STOP drukknoppen in de bus. Na het nodige speurwerk bleek een printplaat in het dashboard defect te zijn. Ook hier hadden we gelukkig een reserve exemplaar van in stock. Bijkomend bleek ook de noodopening van de achterdeur, langs de buitenzijde, niet te werken. De betreffende kraan was door de jaren heen zodanig vast gaan zitten dat bedienen niet meer mogelijk was. Het monteren van een gelijkaardig type verhielp het probleem. Tevens werden ook de juiste aanwijzingsstickers voorzien.
 

Montage van nieuwe kraan en ontwerp van de bijhorende sticker.
 
Tot slot werd er ook een lekkage aan het uitlaatsysteem verholpen.
 
Om tijdens de wintermaanden het rijden aangenaam te maken, is een goed werkende verwarmingsinstallatie van groot belang. Elke bus is hiervoor uitgerust met een Webasto verwarmingsketel. Dit toestel helpt zowel de motor op bedrijfstemperatuur te brengen tijdens de koude dagen, alsook het interieur te verwarmen. Een groot algemeen nazicht hiervan werd door een erkende installateur uitgevoerd voor META bussen 2356, 5840 en 101. In het najaar zullen deze stelselmatig terug worden ingebouwd.
 
Bus 2750, de oudste uit onze vloot, vertoonde reeds geruime tijd een lekkage van brandstof ter hoogte van de diesel-injectiepomp. Helaas bleek het mankement zich intern te situeren en dus niet door ons te verhelpen. De pomp werd inmiddels gereviseerd en zal weldra terug gemonteerd worden.
 
 
Heb je een vraag voor de Werkgroep Techniek of wens je meer informatie te bekomen? Neem dan gerust contact met ons op via techniek@nostalbus.be. Wij organiseren op regelmatige basis werkdagen waar helpende handen meer dan welkom zijn.
 
Verslag werkgroep Evenementen
Het hoogtepunt van dit jaar op activiteitenvlak was toch wel onze deelname aan het Beer and Buses-event op het Isle of Wight in oktober.
 
Niet minder dan 21 leden stonden op vrijdagochtend om 8u aan het station Gent Sint-Pieters paraat om onze tocht richting Engeland aan te vangen. Met twee ferrytochten en een dikke 450 km achter de kiezen, arriveerden we ongeveer 10 uur later op het eiland. Bus 39 deed ondanks het intensieve weekend een uitstekende job en liet ons gelukkiglijk niet in de steek, dankzij de goede zorgen van de werkgroep Techniek.
 
Een sfeerfoto van zaterdagmorgen, toen we onderweg waren van onze hotels in Sandown naar Newport Quay, de startplaats van de meeste lijnen.
 
Het Isle of Wight staat bekend om haar prachtige kliffen en natuur. Het eiland wordt ook opgevrolijkt door een aantal voor ov-adepten geïnteresseerde zaken. Het heeft een museumspoorlijn met inzet van historische stoomtreinen. Daarnaast is er ook een regulier aanbod aan treinen (op de lijn Ryde - Shanklin), verzekerd met oude Londense metrostellen, én een hovercraft die de verbinding met het Engelse 'vasteland' maakt. Er is ook een voortreffelijk regulier busaanbod. Een aanrader dus om te gaan bezoeken.
 
De op onze trip aanwezige leden, ter hoogte van de wachtzone aan de ferry van Dover.
 
Ons programma op zondag was gevuld met de lokale bezienswaardigheden. Op zaterdag namen we met onze bus zelf actief deel aan het event. Een woordje uitleg is hier wel op zijn plaats. Het bewaren van historische bussen is in Engeland een veel groter gebeuren dan bij ons in België. Het kadert voor een groot deel ook in de charitycultuur die sterk heerst in het Verenigd Koninkrijk. Naast heel wat grote oldtimerbusevents verspreid over Engeland, wordt sinds een aantal jaar ook het Isle of Wight Beer and Buses-event georganiseerd. Het concept is redelijk eenvoudig: er wordt een heel lijnennet voorzien dat verschillende pubs en belangrijke trekpleisters met elkaar verbindt. Deze lijnen zijn gratis in gebruik voor alle reizigers en worden volledig uitgevoerd met historische bussen. Er is een uitgekiende dienstregeling die je terugvindt in de programmagids die verkocht wordt. Zo kan je ook achterhalen waar jouw favoriete bus dienst doet. De pendels rijden op zaterdag van 10u tot 18u, op zondag tot 16u.
 
Met onze oranje Belgische bus vielen we op en kregen we zeer veel leuke reacties van collega-buseigenaars, maar ook zeker van bezoekers. We konden een aantal interessante contacten leggen en we zorgden ervoor dat de naam NostalBus ook over het kanaal een stuk meer naamsbekendheid kreeg.
 
Onze bus tussen een aantal Engelse oudgedienden in een van de 'layover bays' te Newport Quay.
 
Wij deden op zaterdag dus dienst op de gele lijn X. Gezien onze deuren aan de verkeerde kant stonden, reden wij op de sneldienst tussen Newport Quay (het centrale verzamelpunt van de meeste buslijnen) en het Bus Museum in Ryde.
 
Het routeplan met de door bij benadering 100 oldtimerbussen uitgebate lijnen.
 
Naast mooie landschappen staat het Isle of Wight ook bekend om het weer. Het heeft, op zondagnamiddag na, het hele weekend geregend. Dat kon de sfeer echter niet verpesten. Iedereen beleefde een gezellig weekend en het was de ideale gelegenheid om elkaar wat beter te leren kennen. Omdat dit alles zo goed verlopen is, werd beslist om in 2020 ook een buitenlands busevenement in ons programma te steken. Van 20 tot 22 maart trekken we dan ook naar Duitsland. Meer informatie verneem je binnenkort via de gekende kanalen.
 
Onze bus tussen een aantal andere terugkerende bussen, op de dag na het event, wachtend op de ferry naar Portsmouth.
 
 
Onze Van Hool A120 262132 was tijdens een Halloweenevent in Oeselgem het decor van een angstaanjagende tocht.
 
Op 24 augustus hielden we onze jaarlijkse NostalBBQ. De sfeer was als vanouds weer top, het eten was lekker en de weergoden waren ons goed gezind. Volgend jaar vindt onze barbecue plaats in de schoot van de rally, en zal deze dus op vrijdgavond 21 augustus doorgaan in Oudenaarde.
 
Op 7 april namen we in Limburg afscheid van twee types Transit 2000.
 
Technische bijdrage - de achterbrug
Rubriek TRANSMISSIE:
 
De achterbrug of differentieel onder de loupe. 
De grote achterasknobbel bij vrachtwagens en landbouwvoertuigen, het valt altijd erg op, iets minder echter bij bussen want ver ondergebouwd: de achterbrug of gemeenzaam de “pont” genoemd. Het is de laatste trap van de krachtsoverbrenging van de motor naar de wielen, via het pignon- en kroonwiel en het differentieel dat de beide steekassen aandrijft.
Drie taken krijgt dit tandwielstelsel:
 het het brengt de snelheid van de cardanas terug tot die welke voor de wielen wordt verlaagd;
-          - het stelt het binnenste wiel in staat langzamer te draaien dan het buitenste wanneer het voertuig een bocht maakt;
-          - en het brengt (bij onze bussen) de kracht onder een rechte hoek via de beide steekassen over naar de wielen.
 
De reductie
Het vliegwiel van onze bussen draait soms met topsnelheden van 2200 omw/min. Dergelijke snelheden moeten drastisch worden verlaagd alvorens de kracht wordt overgebracht naar de wielen die bij 90km/u slechts 422 omw/min zullen draaien. Je kan dit zelf narekenen door de omtrek van een wiel binnen een afgelegde afstand om te rekenen. Een buswiel is de som van: 11” (die afmeting van banddikte tel je uiteraard tweemaal) plus de velg van 22,5”. Een inch is 2,54cm. De middellijn is dus 113cm, de omtrek 355cm. Bij 90km/u leg je per minuut 1500 meter af.
Eerder in de krachtgroep is er de versnellingsbak die ervoor zorgt dat de motor met aanvaardbare toerentalgrenzen het koppel optimaal kan houden, lees: de cardanas zal in dezelfde snelheidcurve blijven, los van de afgelegde wegsnelheid. In volgende artikels wil ik graag dieper ingaan over de versnellingsbak en alles wat er mee te maken heeft. Het is bijzonder boeiende materie, geloof me.
Reductie van versnellingsbak en achterbrug samen zorgen voor een gecombineerde reductie van de aandrijfwielomwenteling. Concreet betekent bovenstaande dat bus 101 (met “kleine” achterbrug) die in eerste versnelling vertrekt zijn toerental met de totale factor 25:1 gereduceerd ziet, terwijl onze “cruiser” 2274 dit doet aan 16:1. Dus als de vierde versnelling een 1:1 overbrenging doorgeeft, rest enkel nog de reductie van de achterbrug. Die vertraging wordt verkregen door een tandwielpaar: het pignon- en het kroonwiel. Het pignonwiel op de cardanas drijft een groter tandwiel, het kroonwiel, aan.
De snelheidsvertraging is afhankelijk van het aantal tanden op beide tandwielen. Bij een kroonwiel met 40 en een pignonwiel met 10 tanden spreekt men van een 4:1-brug. En die verhouding kan sterk variëren weten we ondertussen. Stadsbussen kregen een “kleine” brug: tot 6:1 met als resultaat krachtig aanzetten maar lage topsnelheid. Een achterbrug met 4:1-verhouding mag voor een bus als “groot” worden gezien. De bus zal slomer optrekken maar bij hoge snelheid merkelijk minder toeren maken.

De differentieel- en de hoekfunctie

  
Met het kroonwiel draait ook het differentieel rond, een tandwielstelsel, dat een verschil in snelheid tussen de aangedreven wielen mogelijk maakt wanneer de bus door een bocht rijdt.
Het pignon- en het kroonwiel brengen ook de kracht over onder een hoek van 90°, nodig omdat onze liggende 6 cyl. busmotoren in lengterichting zijn geplaats: de krukas staat dus 90° op de steekassen. Dit wordt mogelijk gemaakt omdat het conisch geconstrueerde tandwielen zijn. Er zijn drie soorten tandwielen hiervoor:
-          rechte tanden, weinig nog gebruikt behalve voor de achteruitversnelling van een auto, (neiging om door akoestische resonantie te gaan “zingen”, dus ook goed te horen bij achteruitrijden personenwagens),
-          spiraalvormig, (grijpt gelijkmatig in, dus geen resonantiegeluid),
-          hypoïd-spiraalvormig (heeft andere hartlijnen). Die laatste gebruikt men om de cardanas bij personenwagens met achterwielaandrijving zo diep mogelijk te plaatsen en zo de storende binnentunnel achterwege te kunnen laten, maar ook om een lage busvloer te garanderen.
 
De werking van het differentieel

 
Wanneer een bus een bocht maakt, leggen de binnenste wielen een kortere weg af dan de buitenste. Het buitenste wiel neemt door de middelpuntvliedende kracht
meer asdrukgewicht op, het binnenste wiel verliest dit asdrukgewicht evenredig. Mochten beide wielen vast op de door het kroonwiel aangedreven as zijn bevestigd, dan zouden ze met dezelfde snelheid moeten draaien en zou het binnenste wiel gaan doorslippen.
 

 
Dit wordt voorkomen door de as in twee halve steekassen te scheiden. Iedere as wordt afzonderlijk aangedreven en wel zo, dat als het binnenste wiel langzamer gaat draaien, het buitenste wiel evenveel sneller gaat lopen, zodat het kroonwiel met de gemiddelde snelheid van beide wielen draait.
 
 
Slipbeperkend differentieel
Het nadeel van een differentieel is dat het ene wiel dat op een glad wegdek geen grip kan krijgen, door kan draaien met de dubbele snelheid van het kroonwiel, terwijl het andere wiel stil blijft staan; want het differentieel verdeelt altijd het koppel gelijkmatig over beide wielen.
Wanneer een wiel doordraait en geen werk verricht, zal ook het andere wiel geen werk verrichten. Aan deze moeilijkheden wordt bij sommige bruggen met groot vermogen tegemoet gekomen door een slipbeperkend differentieel, waarbij zelfblokkerende- of wrijvingsmechanismen worden gebruikt. Deze wrijvingsweerstand is te gering om de differentieelwerking uit te schakelen wanneer de wagen een bocht maakt; maar hij neemt sterk toe wanneer een groter koppel op het differentieel wordt uitgeoefend – bijvoorbeeld, bij vol gas in een lage versnelling.
Dan is er ook nog het sperdifferentieel, met volledige doorslipprotectie, maar dit vind je bij 4x4 terreinwagens. Hiermee wordt alle differentieelwerking (tijdelijk) buiten werking gezet. In- en uitschakelbaar dus, door middel van een extra pookje meestal, of door een manipulatie op de steekas zelf, want als deze functie op gewone droge wegen wordt gebruikt loopt het voertuig bij het nemen van scherpere bochten ernstige schade op. Of road zal het binnenste wiel bij een bocht dus dezelfde snelheid aannemen als het buitenste en doorslippen, zonder krachtverlies evenwel.
Voertuigen met vierwielaandrijving hebben tussen voor- en achteras een extra differentieel om alle verschillen tussen beide assen op te heffen. Het al dan niet inschakelen hiervan bepaalt of enkel voor achterwielpropulsie of vierwieltractie wordt gekozen. In old skool jeeps heb je hiervoor een extra pookje naast de versnellingspook en de “kleine boite”-pook. Die laatste is een voorschakelkast met extra reductie van de beschikbare versnellingen. Drie pookjes zijn zo bij die voertuigen een vertrouwd fenomeen.
 
Nog even dit
Een achterbrug heeft een autonome smering met achterbrugolie. Ook dit apparaat moet regelmatig op oliepeil worden gechecked, ook de olie zelf gaat niet eeuwig mee. Bij het verversen moet goed naar metaaldeeltjes worden gespeurd; het zou een indicatie van ernstige slijtage kunnen zijn. Een bonkende achterbrug bij aanzetten spreekt ook boekdelen. Het is eveneens absoluut te vermijden om met onze bussen met grote aanzetkracht heel korte bochten te nemen. De achterbrug kan dat wel aan, maar echt gezond is het niet, het wordt door VanHool-specialisten zelfs sterk  afgeraden. Als er “op een zakdoek” moet worden gekeerd, laat de bus best rustig “kruipen”. Ter motivatie? Een inruil-revisiemodel kost 5.000 EUR, een nieuwe 10.000. Los van het werk zelf.
Tot de volgende editie waarbij ik het graag over de versnellingsbak zal hebben.
 
Wist je dit…?
George Westinghouse is een bekende naam in de wereld van treinliefhebbers. Juist! Na het uitvinden (op 19 jarige leeftijd) van zijn roterende stoommachine en zijn “wagonterugplaatser” (om ontspoorde wagons terug op de rails te plaatsen) zag zijn luchtdrukrem voor treinen het licht. Maar veel minder bekend is dat we aan hem een tiental jaren later onze elektriciteit uit het stopcontact kennen. Hij ontwikkelde “wisselspanning” als tegenhanger van Edison’s “gelijkspanning”. Edison kennen we ook van de gloeilamp. Wie won? Door de verkoop van de patenten op zijn uitvinding wist hij het toen heersende monopolie van General Electric te breken. Mede hierdoor won Westinghouse de strijd op Edison. Toch was Edison niet de gehele verliezer. Kijk maar naar alle spoorwegspanningen binnen Europa, mooi verdeeld en ieder houdt koppig vol. De wisselspanning kon men via heel hoge spanningen (tot boven 300kV) zonder teveel verlies op langere afstanden overbrengen zonder al te dikke kabels te gebruiken. Wisselspanningen konden ook vlot via een transformator worden verhoogd of verlaagd. Wisselspanning naar gelijkspanning omvormen ging eenvoudig via 4 diodes en wat electrolitische condensators. Ook aansturen van wisselstroommotoren via frequentiesturing en/of hakkers gaf grote mogelijkheden. Westinghouse stond tevens aan de wieg van de…elektrische stoel, dit even terzijde.
Gelijkspanning, onze batterijen bijvoorbeeld, en in de transportsector zelden hoger dan enkele duizend volt, kon met niet met transformators wijzigen, wel met spanningdelers verlagen. Erg hoge spanningen in gelijkstroom vroegen, om transportverlies te verkleinen, veel te dikke kabels. Omvormen naar wisselspanning kan nu op electronische wijze, maar vroeger was dat niet zo evident.
Edison’s gloeilamp daarentegen had wel een bijzondere eigenschap: die werkte even goed of wissel- als op gelijkspanning. En daar…brandt de lamp!
 
Wist je dit…?
Over lampen gesproken… Gloeilampen moesten nog niet zo lang geleden expliciet uit de rekken verdwijnen wegens slecht voor de ecologische voetafdruk. Blijkt dat de huistemperatuur sinds de opkomst van de spaarlampen met anderhalf graden Celsius is gezakt. Bijstoken kost meer aan het milieu dan een paar oude lampen inschroeven. Men gaat in Duitsland gloeilampen nu opnieuw als “warmtelampen” toelaten. Beter voor de portemonnee?
 
Wist je dit…?
Over geld gesproken… Geld maakt niet gelukkig, blijkt. Stel, je hebt 1.000.000 EUR op je rekening en je wint er 100.000 bij. Je geluk zal veel kleiner zijn dan de grootte van je frustratie en ontgoocheling bij het verlies van 100.000 EUR, blijkt nu na grondig psychiatrisch onderzoek. Alsof we dat zelf nog niet wisten…
Er is het waar gebeurd verhaal van de miljardair die 2 miljard bijeengeharkt had, maar door pech één miljard verloor, en prompt onder een afstormende en wellicht al noodremmende trein sprong. Wat ons weer bij Westinghouse zou kunnen brengen. En zo kan in deze rubriek alles herbeginnen.
Auteur:  Jan Huylebroeck
 
Al gehoord van fund raising?
Sinds december 2011 is NostalBus lid van Herita. Ons lidmaatschap bij Herita maakt het mogelijk om fiscaal aftrekbare giften te ontvangen die kunnen worden aangewend voor onze werking.
 
Via de zogenaamde projectrekening kunnen schenkers een bijdrage leveren om de toekomst van ons roerend erfgoed veilig te stellen.
 
Begin 2018 werd onze oude projectrekening afgesloten en werden de fondsen overgedragen naar onze nieuwe projectrekening, die toegespitst is op de restauratie van onze Van Hool - Cummins. Deze wijziging kadert in de nieuwe manier van werken van Herita die toespitst op concrete projecten die beperkt zijn in tijd.
 
Het volledige verhaal achter de projectrekening kan je terugvinden op de website van Herita.
 
Wat het voor de schenker interessant maakt is het feit dat giften vanaf 40 euro op jaarbasis fiscaal aftrekbaar zijn. Het jaar volgend op uw schenking(en), bezorgt Herita u een attest dat bij de aangifte van de personenbelasting moet worden gevoegd. Op die manier krijgt u 45 procent van het bedrag van de schenking(en) terug via de personenbelasting!
 
Voor de restauratie en herstelling van de 270139, 355131 en 968140 werden reeds enkele niet geringe sommen opgehaald. Wij danken dan ook alle gulle schenkers tot nog toe en hopen ook voor de Cummins 4481 de nodige fondsen te kunnen werven... In totaliteit zijn we de komende jaren nog op zoek naar zeker 7.500 euro om de restauratie tot een goed einde te brengen. Twijfel dus niet en steun ons, jouw bijdrage maakt zeker een verschil!
 
Giften zijn welkom met medeling "gift NostalBus" op rekening IBAN BE37 7450 4520 7628 (BIC KREDBEBB).
 
Meer informatie is beschikbaar op onze website.
 
Wij hopen alvast op uw steun!
 
Lid worden van NostalBus?
Onze vereniging interesseert je? Je wil ons financieel of materieel steunen of gewoon af en toe een handje meehelpen? Dan heten wij je graag welkom als lid van onze vzw!
 
Lid worden kan snel en gemakkelijk via onze website, waar ook alle informatie terug te vinden is. Hierbij geven we nog een kort overzicht.
 
Het lidgeld bedraagt 20 euro, over te maken op rekening IBAN BE67 0688 9123 2387 (BIC GKCCBEBB). Wat krijg je daarvoor terug?
- je wordt op de hoogte gehouden van onze externe én interne activiteiten
- je kan een handje toesteken op werkdagen of bij onze administratie
- je krijgt korting op tal van activiteiten (rondritten, ledenactiviteiten, ...)
- indien je rijbewijs het toelaat, kan je je af en toe uitleven met een van onze historische bussen, wij zijn steeds op zoek naar vrijwillige chauffeurs
- ...
 
Wie lid wordt na augustus, krijgt het daaropvolgende jaar er automatisch gratis bovenop!
 
Voor meer informatie kan je ons contacteren op info@nostalbus.be!
 
NostalBus is aangesloten bij Herita.
 
Via onze projectrekening bij Herita kunnen er fiscaal aftrekbare giften worden geschonken om de werking van NostalBus te ondersteunen.
 
 
 
Redactie M.K. - B.V. - J.H.