Nieuwsbrief februari 2017
  
 
Instemmingsrecht: lobby van Balans heeft succes! 
 
Na een intensieve lobby van Balans en de Nederlandse Vereniging voor Autisme heeft op 7 februari ook de Eerste Kamer ingestemd met het instemmingsrecht voor ouders. Dit betekent dat ouders van leerlingen die extra zorg nodig hebben op school mogen meepraten en meebeslissen over de zorg voor hun kind. Instemmingsrecht voor ouders is nu goed geregeld in de wet.  Lees meer
 
 
Dyslexiehulpmiddelen: staatssecretaris gaat met Balans in gesprek
 
Balans stuurde op 6 februari een brief met een uitgebreid rapport Dyslexie hulpmiddelen behoren als onderwijsvoorziening in de WOOS! aan staatssecretaris Sander Dekker (OCW) en de leden van de Vaste Kamercommissie voor OCW. Hiermee deed Balans een oproep om mogelijk te maken dat álle leerlingen met dyslexie toegang hebben tot technische hulpmiddelen.
Naar aanleiding van de brief heeft de staatssecretaris – in een overleg op 22 februari met de Vaste Kamercommissie Onderwijs – laten weten met Balans over vergoeding te willen praten.
 
 
Balans Magazine: veel over ouderbetrokkenheid
 
Het themakatern van de nieuwe Balans Magazine gaat over ‘ouderbetrokkenheid’.
Een betrokken ouder is voor een kind van levensbelang. Niet alleen in de opvoeding maar ook als schakel in het contact met school, instanties en zorgverleners. Een goede samenwerking tussen ouders en alle andere betrokkenen, is onmisbaar voor het welbevinden van een opgroeiend kind. Daarom in dit nummer speciale aandacht voor ouderbetrokkenheid. Met onder meer:
  • Ouderbetrokkenheid 3.0, hoe werkt dat?
  • Betrokken ouders zijn onmisbaar, ook voor pubers
  • Ervaren moeder Kati weet dat ouders niet altijd serieus worden genomen
  • Zeven politici over het instemmingsrecht voor ouders
  • Tips voor school én ouders voor een betere communicatie
 
En verder:
 
Veel hoogsensitieve kinderen krijgen niet de hulp die ze verdienen. Esther Bergsma schreef er een boek over: ‘Als deze kinderen de juiste zorg krijgen, bloeien ze als geen ander.’
‘Tienminutengesprekken zijn niet meer van deze tijd,’ zegt Peter de Vries, deskundige op het gebied van ouderbetrokkenheid en dyslexie.
ADHD en depressie gaan vaak samen. Onderzoeker Arunima Roy van de Rijksuniversiteit Groningen:
‘Vroegtijdig ingrijpen bij depressieve klachten is heel belangrijk.’
'In vertrouwen': De moeilijke weg van een moeder om de diagnose van haar kind te accepteren en uiteindelijk de moeder te worden die ze wilde zijn.
 
 
En zoals altijd:
  • De thuiszitterproblematiek, met dit keer Neona (10) die weer vier ochtenden naar school gaat!
  • De Oudercolumn, over Floris met complex autisme.
  • De rubriek 'Bij ons thuis' over Karen en Henk die veel opofferden om hun zoons de juiste zorg te kunnen bieden: ‘Ik ben gaan accepteren dat ik niet alles kan sturen.’
  • Politieke column door Jasper van Dijk van de SP.
  • Columns door onderwijsjuriste Katinka Slump, kinderpsychiater Mori van den Bergh en docent en gedragsspecialist Anton Horeweg.
En omdat Balans dertig jaar bestaat, een lid van het eerste uur aan het woord. Dit keer Gerda Hartveld: ‘Balans slikt niet alles voor zoete koek.’
 
LID WORDEN?
 
Bent u lid van Balans, dan hebt u Balans Magazine 2 vorige week ontvangen.
Nog geen lid? Meld u aan via de button op Balansdigitaal.nl en ontvang het inspirerende magazine, dat naast verdiepende artikelen zeker ook handvatten biedt binnen uw gezin en werk!
 
 
In BalansKIDS
 
Leden van Balans en de NVA kunnen bij hun Balans Magazine voor maar € 18,00 ook BalansKIDS ontvangen. Dit leuke en informatieve tijdschrift voor kinderen met ontwikkelingsproblematiek, hun broertjes, zusjes en vrienden, is leuk om te lezen.
Met puzzels, leuke weetjes, informatieve quizzen en interviews met kinderen en deskundigen over bijvoorbeeld dyslexie, ADHD, autisme, DCD, ADD en dyscalculie.
 
BalansKIDS nr. 2, februari 2017
 
In de nieuwste BalansKIDS vertelt Tirza over haar ADHD. Zelf kent ze helemaal geen meisjes met ADHD. En dat vindt ze jammer.
Verder veel over 'bang zijn'. Faalangst bijvoorbeeld.
In deze BalansKIDS veel tips over wat je kunt doen als je het hebt.
 
Leon Biezeman is de doorzetter deze keer. Hij heeft dyslexie en heeft een boek geschreven met tips voor kinderen met dyslexie. In BalansKIDS vertelt hij over zichzelf en zijn boek. Verder een leuke strip, moppen, prijsvraag en nog veel meer.
 
Lid worden van BalansKIDS kan heel eenvoudig via de website. Of stuur een mail naar info@balansdigitaal.nl.
 

Programma BalansAcademy

Bent u ouder van een kind met een leer- of gedragsstoornis? Loopt u tegen problemen aan of wilt u zich verdiepen in een bepaald onderwerp? BalansAcademy biedt diverse activiteiten aan voor ouders en verzorgers van kinderen met een leer- en/of gedragsstoornis. Ook leerkrachten/IB’ers en zorgprofessionals kunnen hun kennis en vaardigheden uitbreiden met de scholingsactiviteiten van BalansAcademy.
Dit is het cursusaanbod voor de komende maand:
Meer informatie over BalansAcademy op Balansacademy.nl


Activiteit in de regio: lezing Anton Horeweg
 
Als u Balans Magazine leest, kent u waarschijnlijk de zeer lezenswaardige columns van gedragsspecialist Anton Horeweg.
De kerngroep Den Bosch van Balans heeft hem uitgenodigd voor een lezing op 16 maart in Rosmalen. Hij spreekt daar over ‘executieve functies en onderwijs’. Voor ouders een unieke kans om ‘vanuit de klas’ te horen wat hun kind meemaakt – en ook interessant voor leerkrachten.
 
Kijk voor informatie en aanmelding op de website van BalansAcademy 
 
Andere regio-activiteiten in maart staan in het teken van thema’s zoals DCD, 'Buurtteams: hoe werkt de zorg voor u?' en ‘Met autisme naar het voortgezet onderwijs’. Kijk voor informatie op Balansdigitaal.nl of achterin Balans Magazine.
 

   Volg Balans op Facebook en Twitter
Landelijke Oudervereniging Balans, www.balansdigitaal.nl