De Tuin van Sjef Nieuwsbrief
Augustus 2024
 
 
Beste
 
We zitten midden in de zomerperiode met gelukkig een groot aantal heerlijke dagen. Omdat er voldoende regen blijft vallen, blijft alles overdadig groeien en blijft het mooi groen. In de tuin blijven de activiteiten gewoon doorgaan. Er wordt door Alfons hard gewerkt aan de schuur en op woensdagochtend blijven we de woekeraars in toom houden. Ook blijven er groepen komen. 
 
Op 4 oktober bestaat de stichting 25 jaar. Dat gaan we vieren met een tentoonstelling. Meer informatie hierover vind je in deze nieuwsbrief. Ook hebben we 22 september weer een Tuindag. Dan is de tuin in herfsttooi te zien. Het is zeker de moeite waard om dan eens te komen kijken. 
 
We wensen je veel leesplezier en een fijne (na)zomer!
 
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief
 
 

 
 
 
De beheergroep in actie
Zoals overal groeit en bloeit alles hier overdadig. Het blijft ook telkens een verrassing welke planten gedijen en welke planten het een seizoen minder doen. Dit jaar floreren sommige soorten vanwege de vele regen en doen andere het daarom beduidend minder. Zo zijn Kattenstaart en Teunisbloem voorbeelden van planten die het heel goed doen dit jaar, maar was Groot hoefblad na de bloei al heel snel volledig opgevreten door de slakken. En volgend jaar zullen waarschijnlijk weer andere soorten gedijen of het minder goed doen.

Enkele vrijwilligers hebben onder leiding van Cor een lijst opgesteld met plantensoorten die we graag in de tuin zouden willen hebben, maar nu niet aanwezig zijn. Een aantal planten van deze lijst hebben we inmiddels gekregen of gekocht. Maar net als alle andere tuinliefhebbers hebben wij ook hier last van slakken. Sommige van de nieuw geplantte planten, zoals de meestal door slakken niet zo geliefde Stinkende ballote, zijn daarom tot de grond toe opgegeten. Gelukkig zijn andere soorten zoals Borstelkrans en Kantig hertshooi (zie foto) wel aangeslagen. Sommige planten gaan we pas in het najaar uitplanten. Dat is eigenlijk de beste tijd om nieuwe planten uit te zetten. 
 
 
 
 
 
 
Nieuwe ramen in de schuur
Iedere woensdagochtend is Alfons druk bezig met het opknappen van de schuur. Nu de lekkage is verholpen, kunnen muren en vloer worden aangepakt. Inmiddels zitten de door Ron gemaakte ramen erin. 
De muren worden geïsoleerd en er komt electriciteit en verwarming. Als het in dit tempo doorgaat, hebben we binnen niet al te lange tijd een eigen ruimte met verwarming voor de woensdagochtendvrijwillers en na verloop van tijd ook een ruimte waar lezingen en cursussen gegeven kunnen worden.
 
 
 
 
 
Activiteiten in de tuin
Veel mensen hebben dit jaar om uiteenlopende redenen onze tuin bezocht. In maart bezocht een groep hoveniers in spé onder leiding van Rick Jansen de tuin in het kader van lessen plantenkennis. Er is een volgeboekte cursus 'Ontwerp je eigen tuin' gegeven, waarbij tien mensen in vijf avonden informatie kregen om een groen ontwerp te kunnen maken voor hun eigen tuin. En ook voor de workshop botanisch tekenen, die eveneens snel vol zat, was de ruimte een geschikte plek. 
Uiteraard zijn er weer rondleidingen geweest. De groepen die op bezoek kwamen waren zeer divers, variërend van een wandelgroep tot een tuingroep, (oud)studenten van Larenstein en leden van de KNNV Wageningen. Ook de tuindagen in mei en juni werden goed bezocht. 
Ook voor een vergadering van het Oasenetwerk en een determineeravond van een KNNV groep werd de ruimte gehuurd. 
 
 
 
 
Vrijwilliger in de schijnwerpers: Andrea Pijnappels
Via mijn vorige baan kwam ik voor het eerst bij de Tuin van Sjef terecht. Ik was namelijk werkzaam bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland, de vrijwilligersgroep is hierbij aangesloten en zodoende kwam ik daar op bezoek. Ik trof Truus en het was een inspirerende ontmoeting. Met het bekijken van de kunst van Sjef en een rondleiding door de tuin vloog de middag voorbij. Vervolgens kreeg ik via, via de vraag of vrijwilligen daar niet ook iets voor mij zou zijn en inmiddels kan ik de tuin niet meer wegdenken uit mijn systeem.
Ik heb een grote passie voor de biologie en ben gefascineerd door alles wat groeit en bloeit, met in het bijzonder planten. Mijn hart kan ik dus ophalen bij de Tuin van Sjef. Naast het bekijken van de planten, vind ik het ook altijd prachtig om insecten te bekijken. Ik ben graag in de tuin bezig en heb hier inmiddels ook mijn werk van gemaakt.
Sinds kort heb ik samen met Jocelyn een ecologisch tuinbedrijf. Hierbij doen we het onderhoud van tuinen, maken we ontwerpen, geven we advies en we hebben een kleine kwekerij waar we inheemse vaste planten opkweken! Mocht je dit interessant lijken, kijk dan vooral even op onze website: www.ja-ecotuinbedrijf.nl.
Ik hoop nog een lange tijd inspiratie op te kunnen doen in de tuin en zou iedereen adviseren om op een tuindag eens een bezoek te brengen!
 
 
 
 
Jubileumtentoonstelling; 25 jaar Stichting De Tuin van Sjef
Op dierendag, 4 oktober 2024, is het 25 jaar geleden dat Stichting De Tuin van Sjef is opgericht. De stichting is in het leven geroepen om Sjef van der Molen, de schepper van de tuin, te ontlasten. Hij kon zich zo beter concentreren op de tuin zonder te worden afgeleid door overleggen met de gemeente (toen de eigenaar van de tuin), het waterschap (de eigenaar van de beek die langs de tuin stroomt) en andere instanties. De stichting bood ook de mogelijkheid om donaties te verwerven en materialen voor het beheer van de tuin aan te schaffen.
Sinds eind 2016, ruim 2 jaar na het overlijden van Sjef, is de stichting eigenaar van de tuin en het bijbehorende woonhuis.
 
Een jubileum is er om te vieren. Dat doen we in de vorm van een speciale tentoonstelling met kunstwerken van Sjef. Op deze tentoonstelling hangen onder andere tekeningen die in particulier bezit zijn en dus verder niet kunnen worden bezichtigd.
De jubileumtentoonstelling wordt zondag 8 september 2024 om 14 uur geopend door burgemeester Carol van Eert en wethouder cultuur & natuur Paul Hofman van de gemeente Rheden. Daarna is deze nog tot en met 3 november 2024 op zondagen te bezichtigen.

Voor het bezoeken van de tentoonstelling is aanmelden via de site www.detuinvansjef.nl verplicht. We werken met tijdsloten om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijk komen kijken.
 
 
 
 
 
Op Plant in the picture: Akkerdoornzaad 
Akkerdoornzaad of Zeeuws doornzaad (Torilis arvensis) is een rode lijst soort die wettelijk beschermd is maar het in de tuin erg goed doet. Je vindt deze kalk minnende, witte schermbloemige op Mont Marcel (1). Marcel heeft de soort ook, vanuit zijn eigen tuin, hier geïntroduceerd. De plant was al voor 1500 in ons land te vinden. We noemen dat dan een archeofyt. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid- Europa is de soort met transport van graanzaden meegelift. Hij is nog wel te vinden in Zeeland en Zuid-Limburg maar daarbuiten slechts bekend van zeven vindplaatsen ergo heel zeldzaam. Van de drie soorten doornzaden (heggen en knopig) is dit de meest zeldzame. Een soort om te koesteren. Kijken we naar de wetenschappelijke naam dan komt Torilis van torulus, het verkleinwoord van torus (gezwel), naar de gezwollen stengelknopen (2). Arvensis betekent op akkers groeiend.
 
De eenjarige planten hebben een rechtopstaande, geribde stengel die bezet is met teruggeslagen, stijve haren (3). Dat maakt, dat de plant een beetje ruw aanvoelt. Die stengel is vaak al vanaf de voet wijd vertakt.
De bladeren staan verspreid aan de stengels en zijn dubbel- of enkel geveerd. De bovenste bladeren zijn drietallig (4). En de deelblaadjes zijn lancetvormig, veerspletig of grof gezaagd. Ook deze voelen door de beharing ruw aan.
De lang gesteelde schermen bestaan uit 3 tot 8 ruwe stralen. Direct onder de klein bloemige schermpjes vind je een veelbladig omwindseltje van lijnvormige blaadjes (5). Onder het totale scherm vind je geen of een éénbladig omwindsel en dat is o. a . een mooi onderscheid met Heggendoornzaad die er veel op lijkt maar een veelbladig omwindsel heeft.  
De bloemen hebben priemvormige kelktanden en vijf witte, soms roze, kroonbladen. Van deze laatste zijn er drie stralend, dat wil zeggen dat de kroonbladeren die aan de buitenrand zitten van een samengesteld scherm groter zijn dan de kroonbladen aan de binnenkant (6). Deze moeten namelijk insecten lokken. Het insect hier is een zweefvlieg genaamd puntbijvlieg (7).
Na bestuiving en bevruchting vormt zich een splitvrucht. De beide helften van de langwerpige vrucht, zijn bezet met flinke stekels die aan hun eind haakvormig zijn omgebogen (8).Dat is een hulp bij de zaadverspreiding.
Heb je hier in de buurt van deze plant gewerkt, dan neem je zeker enkele zaden mee aan je kleding en verspreid ze op die manier door de tuin of in je wasmachine.
Zoals de naam al doet vermoeden hoort het eigenlijk thuis op de akker maar daar hebben we het nog nooit gezien. Dit jaar staat het voor het eerst langs de rand dus we komen dichterbij. Misschien volgend jaar op de akker. We zijn benieuwd.
 
Cor van Hoften
 
 
 
 
 
1
2
3
            
4                         5                                         6                                 7                                               8
 
Overig nieuws
Volg de ontwikkelingen in de tuin op onze website:
 

Hou ook onze facebookpagina in de gaten:
 
 
 
 

 
 
 
De Tuin van Sjef - Boulevard 33b - 6881 HP Velp      info@detuinvansjef.nl