Innehåll
 
- Bang for the bucks
- Ny öppen utbildning
- Inervjuad i GP
- Muskelsymmetri
- Dagen efter soppa 

Om Personbästa AB
 

Personbästa AB startades 2009 och drivs av Jan Tern. Målet är att utveckla företag, lag och individer, genom föreläsningar, böcker, utbildningar och fystester. 
 
Jan är rankad som en av de fem bästa föreläsarna inom hälsa/stress av tidningen Konferensvärlden.

 
Klicka på bilderna för att se några roliga videoklipp
 
 
I sitt rätta element, eller?
 
 
Härligt med vintersporter, oftast i allaFALL.
 
Citat 
 
 
Not everything that you face can be changed. But nothing can be changed until you face it.

James Baldwin
The bang for the bucks
 
 
"That´s where we had the bang for the bucks, Jan". Om min amerikanska kund Rodney pratat svenska hade han säkert sagt Valuta för pengarna. Vi hade en projektbudget på 1,2 miljoner kronor och målet var att spara in 5 miljoner på minskad datalagring. Gissa om Rodney var nöjd när vi bara använde 700000 kr och sparade in 8 miljoner. The bang for the bucks fick genom att inte hantera alla likadant! Till personer med enormt mycket lagring, skickade vi Storage busters som satt med personen och tog bort dubbletter och hjälpte användaren att rensa datorn. Visst var kostnaden stor för detta, MEN vinsten var så mycket större.
 
Alltför ofta tycker jag att vi letar efter "one size fits all" lösningar, när istället "Right size for me" skulle vara mycket effektivare.. Om vi exempelvis tar personer med hög sjukfrånvaro är jag säker på att dessa pengar skulle kunna sparas in många gånger om genom att se till just den personens behov och därefter hjälpa personen att komma tillbaka på rätt spår oavsett om det handlar om att få hjälp av en personlig tränare, coach, psykolog eller något annan.
 
Ledarutbildning: Minska sjukkostnader och skapa en bättre arbetsmiljö
 
 
Den 23 februari har jag premiär för en ny öppen utbildning. Den är för duktiga ledare som vill utvecklas och bli ännu bättre. Ledare som tycker att de anställda är företagets viktigaste resurs och som vill visa det i både ord och handling. Under utbildningen lär du dig se tecken på ohälsa innan det är för sent men höga kostnader och lång frånvaro som resultat. Visste du att snittkostnaden för en person som drabbas av utmattningssyndrom uppskattas till 400 000 kronor?
 
Du får också många tips på vad som skapar en riktigt bra arbetsmiljö. Er arbetsmiljö behöver inte vara dålig, men det är inte detsamma som att den är riktigt bra. Vad skulle det vara värt och hur skulle ditt arbete förenklas när mer tid kan läggas på att utveckla er organisation istället för att lägga tid på exempelvis rehabplaner och konflikter. Läs mer om utbildningen på denna länk >>
 
Självklart är det en kurs som kan göras företagsspecifik för din/er arbetsplats. Kontakta mig vid intresse på jan.tern@personbasta.se eller 0768-147080.
 
Intervjuad i Göteborgs-Posten
 
Jag blev intervjuad av Göteborgs-Posten strax innan nyår. Fokus var på hur du ökar chanserna att hålla ditt nyårslöfte inom hälsoområdet.

 
Om du vill få några tips kan du läsa intervjun här >>
 
 
 
Stärk svagare muskler 
 
 
Obalans i dina muskler leder ofta till både dålig hållning och funktion. De flesta av oss är starka i främre delen av kroppen vilket kan bland annat kan leda till framåtlutande axlar. För att uppnå balans är det bättre att stärka de svagare musklerna än att göra de starka svagare. Klicka på bilden för att köra igång videon.
 

Dagen efter soppa
 
 
Nej, soppan tar inte bort baksmälla. Namnet fick den bara efter att den var som godast dagen efter tillagning. Jag gjorde den inför en kommande kostföreläsning. Jag ville göra en lätt soppa som vem som helst kan göra och som inspiration tittade jag på våra tombolarecept i min bok MATematikerna. 
 
2,5 dl purjolök
2,5 dl röda linser
5 st morötter
1 burk kokosmjölk
curry, salt och peppar
1 grönsaksbuljongtärning 
8 dl vatten
 
Skölj och skär purjolök i 5 mm breda bitar (använd gärna blasten), skala och skär morötterna i slantar som är 5-7 mm i tjocklek. Hetta därefter upp en större kastrull och häll i curryn i den tomma kastrullen. Efter en halv minut häller du i smör och lägger i purjolöken och rör runt. Efter ytterligare en minut har du i lite mer curry och smör tillsammans med alla morötterna. Kör några minuter innan du häller i linserna och blandar runt allt ett par gånger. Häll i kokosmjölken och blanda tills det är jämnt fördelat, då har du i vattnet och buljongtärningen och låter allt koka på mellanvärme i tio minuter.
 
Är du intresserad av boken MATematikerna hittar du den på både Adlibris och Bokus.
 
Skapa en bra dag,
 
Jan Tern
 
Vi hörs om en månad i nästa månads nyhetsbrev.
 
Vill du kontakta mig når du mig på något av följande: Tel:0768-147080 eller
Personbästa Förlag & Event AB 
www.personbasta.se