Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

2,5 miljoen Brabanders!

Gisteren vierde de provincie Noord-Brabant een historische mijlpaal: 2,5 miljoen inwoners. Er is een kans dat deze 2,5 miljoenste inwoner een nieuwkomer is. Daarom starten we deze week met het verhaal van het Molukse meisje dat in 1956 de 1000ste baby was die in het Molukse woonoord Lunetten in Vught werd geboren. lees meer

Snuffelen in de brieven van Van Agt...

Het archief van de Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, tussen 1970 – 1986, is misschien wel het best toegankelijke archief van Brabant. lees meer

Van nostalgie naar nu… in Zeeland  

Houd je van mooie verhalen, wil je even terug in de tijd en herinneringen ophalen over hoe het vroeger was in Zeeland (Landerd)? Het BHIC organiseert samen met de KBO Zeeland een gezellige, historisch getinte middag. Kom je ook? lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Knokken in de kroeg
Het begon allemaal gemoedelijk met 'een kanne Bier' en twee flessen wijn in herberg 'De Drie Sterren' in Escharen. Al snel werden vuisten, glasscherven en zelfs pistolen niet geschuwd in de 'Esterse' gelagkamer. 
 “Zoet Hart van Maria, wees mijn heil”
Allemaal hadden zij hun parochie ergens in Noordoost-Brabant, deze pastoors die overleden zijn tussen 1859 en 1940. Wat een mooi tijdsbeeld en een bijzondere inkijk in de levens van deze zielenherders. 
Zwerver afgeslacht in schuur in Vianen
Midden in de nacht maakt Berendina Mackowiak die andere zwerver, Dirk van Dijk, wakker. 'Nu is het tijd', zegt ze. Hij neemt de ijzeren staak en slaat de derde slaper in de hut hard op diens hoofd… (bijdrage: Geurt Franzen)  
Kasteel te koop?
Op 30 april 1940 verkochten de erfgenamen van Theodoor van Gulick Kasteel Henkenshage bij Sint-Oedenrode voor fl. 35.000,- gulden. Maar dan had je ook wat. (bijdrage: Willie Damen van de Mosselaer)  
Harde klappen voor de schoolmeester
Het zal er niet zachtzinnig aan toe zijn gegaan: schoolmeester Pieter Franken verliest zelfs zijn oog bij het handgemeen met Francois van den Boomen. Maar Van den Boomen heeft zo zijn redenen om de Lieropse schoolmeester naar het leven te staan... (bijdrage: Henk Beijers) 
Kapelaan achter de tralies
Veel heeft kapelaan Arnoldus Moors niet op zijn kerfstok, maar daar denken de Franse bezetters in Nederland anders over. Hij overlijdt in 1826 op 43-jarige leeftijd in Lith en heeft dan al menig cel van binnen gezien. Ook onze eigen Citadel! 
Galopperende paarden in Hakendover
“Om de sfeer te proeven mocht ik met Pasen in 1973 met vader deelnemen aan de paardenprocessie in België. Een gebeurtenis die je mee móet maken…,” aldus Rini de Groot.
Drie nonnen in een klooster
Even na Kerst 1854 reed een huifkar naar Oerle. “Dicht tegen elkaar zaten daarin drie Zusters van Liefde. Noch de koude, noch het ongemak van de lange rit kon het blij verlangen der nonnen naar haar nieuw tehuis temperen.” (bijdrage: A. Meulendijks)

BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
 
Wil je de historische tijdlijn bekijken? Kijk dan hier lees meer

Vragen over Vroeger?
Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen
Volg ons in de online media
Volg ons in de online media
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen