INHOUD
 
* Nieuwsbrief Juli/Augustus 2023
* Melasma
* Laatste nieuws 
 
Nieuwsbrief Juli/Augustus 2023
 
Beste lezer,
 
Deze zomer is warmer dan ooit en om problemen te voorkomen moet u de hitte op de warmste momenten van de dag dan ook vermijden en uw ritme aanpassen. Geen zware inspanning en niet in de zon gaan zitten tussen 11 en 17.00 uur. Daarnaast moet u minimaal 2-2,5 liter per dag drinken.

In deze nieuwsbrief informeren wij u over melasma, een huidaandoening die vaak voorkomt en verergert in de zon.
 
Vriendelijke groet,
Bernadette Veeger
 
 
 
 
Wat is melasma?

Het is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door onregelmatige licht tot donkerbruine vlekken. Het veroorzaakt geen jeuk, prikkend gevoel en is goedaardig. Het komt veel meer bij vrouwen dan bij mannen voor.
Het manifesteert zich voornamelijk op het gezicht, op een symmetrische manier rond het voorhoofd, het kaakgebied en kan zich zelfs uitbreiden naar de nek.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van melasma?

1. Genetische aanleg: In bepaalde families komt melasma vaker voor en mensen met een donkere huid hebben meer klachten dan mensen met een lichte huid.
2. Zonnebaden
Melasma ontstaat meestal in de zomer, omdat de bekende UVA-stralen de activiteit verhogen van de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van het pigment dat onze huid haar kleur geeft. Deze cellen worden melanocyten genoemd.
3. Zwangerschap
Zwangere vrouwen hebben vaak melasma en dit wordt wordt "chloasma gravidarum" of "zwangerschapsmasker" genoemd. Tijdens de zwangerschap zijn er zeer sterke hormonale veranderingen, waaronder oestrogeen en progesteron die toenemen vanaf de achtste week. Hoewel melasma wordt waargenomen bij een groot percentage zwangere vrouwen (50 tot 70%) vanaf de tweede helft van de zwangerschap (wat samenvalt met de toename van beide hormonen), verdwijnt het gewoonlijk vanzelf na de bevalling. Soms is het blijvend en is medische behandeling nodig.
4. Anticonceptiva
Anticonceptiva bevatten verschillende vormen van oestrogeen en progesteron en daarom kunnen ze als bijwerking melasma veroorzaken.

Preventie
Om melasma te voorkomen is het belangrijkste de blootstelling aan UVA-stralen te verminderen. U moet de zon op uw gezicht/hals vermijden en zonnebrandcrèmes te gebruiken met een hoge beschermingsfactor. Ook is het gebruik van een hoed of pet aanbevolen.

Hoe wordt melasma behandeld?
Er zijn verschillende melasmabehandelingen zoals depigmentatie, laser, gepulseerd licht of chemische exfolianten.

Depigmenterende middelen verminderen de activiteit van melanocyten. Er zijn verschillende soorten, zoals hydrochinon (dat het meest effectief is gebleken), tretinoïne, azelaïnezuur, retinols, adapaleen of ascorbinezuur.
Laserbehandelingen genereren een afname van melanocyten en dus van het pigment.
Gepulseerd licht kan worden gebruikt voor mensen bij wie melasma niet alleen oppervlakkig is, maar ook dieper ligt.
Chemische exfolianten zijn een andere optie, maar het gebruik ervan is exclusief voor mensen met een bleke huid, omdat het bij mensen met een donkere huid een "rebound-effect" kan hebben en huidirritatie en acne kan veroorzaken.

Bij twijfel is het goed om uw arts te raadplegen.
 
 
Laatste nieuws
  • Onze specialisten zullen beschikbaar zijn voor afspraken op de volgende datums:
    • Dr. Pedro Chinchurreta, cardioloog: donderdag 10/08 en 14/09.
    • Dr. Vicente Aneri Más, dermatoloog: woensdag 30/09.
    • Dr. Victor Aguilar, gastro-enteroloog: donderdag 24/08 en 21/09.
    • Janet van Dam, medische thermografie: van 7 tot 18/09.
  • Voor meer informatie of om een afspraak te maken kunt u ons contacteren op 952 532 065 of info@centromarysalud.com.
Centro Mar Y Salud, paseo marítimo 4, El Morche, www.centromarysalud.com