Bekijk deze nieuwsbrief online Nieuwsbrief - 14/07/2022
Fijne vakantie!

Inhoud nieuwsbrief
 
Een woord vooraf door Arjan van der Wart, directeur onderwijs
Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s),
 
Welkom op het Minkema College!
 
Hierbij ontvang je het Minkema Nieuws. Dit is onze nieuwsbrief voor leerlingen en ouders waarin wij jullie regelmatig informeren over ons onderwijs, bijzondere activiteiten en praktische zaken. Deze nieuwsbrief ontvang je elke 6 weken. Dit nummer is een speciale editie in verband met de zomervakantie!
 
Deze vakantie is begonnen en die heb je echt verdiend. Afgelopen jaar was wederom uitzonderlijk, niet alleen vanwege corona, maar ook vanwege andere onrust in de wereld, zoals de oorlog in Oekraïne en - dichter bij huis - de stikstofcrisis en de boerenprotesten. Dit alles is onze leerlingen absoluut niet ontgaan en ik kan me voorstellen dat ook jou dit soms bezighoudt.
 
Wat ik bij onze leerlingen heb gezien, is dat zij allemaal een bijdrage hebben geleverd aan de mini-samenleving die we - als school - met elkaar zijn. Daarbij gaat het dan niet alleen om cijfers en resultaten, maar ook om levensvaardigheden. Het gaat om ontdekken wie de ander is en wie jij zelf bent en wilt zijn.
 
We hebben tijdens de coronapandemie gemerkt hoe belangrijk het is om er ook voor elkaar te zijn. We hebben gezien dat het in het leven gaat om verbinding maken. Dat is lang niet altijd makkelijk. Juist als het tegenzit, zijn we geneigd om vooral goed voor onszelf te zorgen. Dat is eigenlijk best logisch. Maar minstens zo belangrijk is het om je af te vragen, wat je kunt betekenen voor de ander. Mens ben je tenslotte niet alleen.
 
Met dit voorwoord eindigt mijn reis bij het Minkema College. In augustus maak ik een start bij een andere school. Mijn opvolger Annemieke Kalshoven-Tol stelt zich in deze nieuwsbrief graag aan jullie voor. Ik kijk terug op een mooie periode, waarin we als school een belangrijke ontwikkeling hebben ingezet. We zijn op de goede weg.
 
Als directeur Onderwijs mocht ik een bijdrage leveren aan ons strategisch beleidsplan. Niet voor niets kreeg dit plan de titel “Bagage voor het leven”. De ondertitel van ons plan is “Het gaat niet om de bestemming, maar ook om de reis ernaartoe”. Deze uitspraak wordt door sommigen aan Boeddha en door anderen aan Confucius of Lao Tzu toegeschreven. Hij komt in verschillende variaties terug in boeken, (pop)muziek en films. Ik geloof in deze uitspraak. Uiteindelijk leer je het meeste van wat je onderweg meemaakt. Dat is wat mij drijft, waar ik enthousiast van word.
 
Ik wens je een mooie reis bij het Minkema!
 
Nieuwe directeur onderwijs
Nieuwe directeur onderwijs: Annemieke Kalshoven-Tol
 
Met ingang van 1 oktober 2022 heeft het Minkema College een nieuwe directeur onderwijs. Annemieke Kalshoven-Tol neem het stokje over van Arjan van der Wart, die een overstap maakt naar het Krimpenerwaard College, waar hij als rector-bestuurder aan de slag gaat.
 
Met Annemieke Kalshoven-Tol haalt het Minkema College een ambitieuze en betrokken directeur in huis die er verantwoordelijk voor wordt om het onderwijs van het Minkema College verder te ontwikkelen en de plannen van de school verder ten uitvoer te brengen.
 
Annemieke Kalshoven-Tol: “Ik zie het als een prachtige kans en mooie uitdaging om te werken op het Minkema College. Ik kan niet wachten om de school verder te leren kennen. Het Minkema College is met veel mooie ontwikkelingen bezig en ik kijk ernaar uit om daaraan een bijdrage te mogen leveren.” 
 
Sinds een aantal jaren werkt het Minkema College met een organisatiemodel waarbij er een duidelijke scheiding is tussen onderwijs en bedrijfsvoering. De directeur onderwijs kan zich volledig richten op de kwaliteit van het onderwijs met als doel om alle leerlingen van beide locaties zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomst. De directeur onderwijs wordt bijgestaan door een directeur bedrijfsvoering die zich bezighoudt met alle facilitaire, logistieke en organisatorische facetten van het onderwijs.
 
Wij kijken uit naar de komst van Annemieke en zijn van mening dat we in haar een zeer geschikte directeur hebben gevonden om de ambities van het Minkema College in goede banen te leiden.
 
Schoolgids 2022-2023
Veel praktische informatie vinden jij en je ouders in de schoolgids. Hierin kunnen jullie uitgebreid lezen over de uitgangspunten van de school, het onderwijs, de schoolregels, contactpersonen etc. De schoolgids is online beschikbaar op de website.
 
 
Website en Magister
Daarnaast verwijzen wij jou en je ouders graag naar de schoolwebsite www.minkema.nl, waar een schat aan informatie te vinden is. Op de homepage kun je via een inlog in Magister komen, waar jullie jouw resultaten kunnen volgen.
 
 
Je ouders ontvangen aan het begin van het schooljaar inloggegevens voor Magister. Deze sturen we op naar ‘adres 1’, het adres dat bij ons bekend is als jouw hoofdadres.
 
Heb je al (een) broer(s) en/of zus(sen) op het Minkema College? Dan kunnen jouw ouders de bekende inloggegevens blijven gebruiken. Ze hebben daarmee nl. ook toegang tot jouw gegevens. Mochten je ouders elk over een eigen inlogcode willen beschikken, dan kunnen zij een tweede code aanvragen bij magister@minkema.nl.
 
 
Bereikbaarheid in de zomer
Van woensdag 12 juli tot en met woensdag 17 augustus is de school gesloten. Uitsluitend voor noodgevallen is onze vakantietelefoon bereikbaar: 0348-484100. Wij kunnen echter alleen ingaan op daadwerkelijke noodgevallen van persoonlijke aard. Wij vragen dan ook vriendelijk maar dringend dit telefoonnummer uitsluitend in zo’n situatie te gebruiken.
 
Vragen en opmerkingen over bijvoorbeeld roosters en klassenindelingen kunnen tegen het einde van de zomervakantie aan de betrokken coördinator leerlingzaken gesteld worden. Vanaf donderdag 18 augustus zijn zij zowel telefonisch als per mail weer bereikbaar en zullen ze dit soort berichten beantwoorden.
 
Voor vragen kunnen jij en je ouders ook kijken bij de FAQ Nieuw Schooljaar. FAQ Nieuw schooljaar.
 
Lestijden
Op het Minkema College hebben we een 70 minutenrooster voor alle leerjaren.
 
Lestijden basis/kader
1e uur    (startmoment)
2e uur  09.30 - 10.40 uur
pauze  10.40 - 11.00 uur
3e uur  11.00 - 12.10 uur
4e uur  12.10 - 13.20 uur *
pauze  13.20 - 13.45 uur
5e uur  13.45 - 14.55 uur 
6e uur  14.55 - 16.05 uur
* LET OP: Voor leerjaar 3: op de dag dat je de hele dag keuzevakken hebt, begint de pauze na het 4e uur eerder.
 
kader/mavo & mavo/havo
1e uur    08.20 - 09.30 uur  
pauze  09.30 - 09.50 uur
2e uur  09.50 - 11.00 uur
3e uur  11.00 - 12.10 uur
pauze  12.10 - 12.35 uur
4e uur  12.35 - 13.45 uur
5e uur  13.45 - 14.55 uur
pauze  14.55 - 15.05 uur
6e uur  15.05 - 16.15 uur
 
Organisatie: wie is wie?
Het Minkema College heeft afdelingsleiders die zich hoofdzakelijk richten op de inhoud en organisatie van het onderwijs. Zij krijgen ondersteuning waar het gaat om leerlingzaken. Hieronder zie je de indeling voor schooljaar 2022-2023.
 
Opleiding Afdelingsleider Ondersteuning
 
mavo/havo
 
mevr. Heleen van  Esch
mevr. Joyce Emons
(leerlingcoördinator)
 
mevr. Pauline Breukel &
dhr. Michael Cammans
(pedagogisch medewerker)
 
basis/kader,    kader/mavo
 
dhr. Ruben Boerma
dhr. Dennis Nagel  (leerlingcoördinator)
 
mevr. llona Merlijn
(pedagogisch medewerker)
 
Kuario-app
Op het Minkema College werken we met de KUARIO-app. Met deze app betaal je bij de printers en in de kantine.
 
Betalen zonder contant geld
Met KUARIO kun je dus betalen zonder contant geld. Dit zorgt er niet alleen voor dat transacties sneller kunnen worden uitgevoerd, maar het verhoogt ook de veiligheid en maakt betalingen inzichtelijk.
 
Opwaarderen via jouw account
Jij of je ouders kan/kunnen via KUARIO je saldo opwaarderen en zien wat er met het tegoed, wat alleen op school te gebruiken is, gekocht is. Je maakt een account via de KUARIO-app of kuario.com.
 
In de video zie je hoe je via de PC een account en een wallet kunt aanmaken en het saldo opwaardeert.
 
 
WIS Collect voor vrijwillige ouderbijdrage
De ouderbijdragen werden tot en met het huidige schooljaar telkens geïnd door de distributeur van de leermiddelen. De afgelopen jaren hebben we ervaren dat hier nadelen aan zijn verbonden. Daarom heeft het Minkema College besloten om zelf de inning van de ouderbijdragen te verzorgen. Daarbij maken we gebruik van de software van WIS Collect.
 
De vrijwillige ouderbijdrage wordt via WIS Collect aan het begin van het schooljaar geïnd. Hiervoor ontvangen ouders/verzorgers via WIS Collect een e-mail. Via deze e-mail kan rechtstreeks met iDEAL de vrijwillige ouderbijdrage worden betaald.
 
Je bepaalt zelf óf, hoeveel, wanneer en hoe je betaalt. Zo kun je in één keer betalen, maar ook in termijnen. Voor de werkweken/reizen wordt een aparte e-mail verstuurd met daarbij een betaalverzoek.
 
Boeken volgend schooljaar
Wat moet je doen om volgend schooljaar met de goede boeken in de klas te zitten? We hebben even alles helder voor je op een rijtje gezet!

Lees verder
 
LET OP: Bestellingen die vóór 22 juli zijn geplaatst, worden vóór de eerste schooldag op het woonadres geleverd.
 
 
 
SteinSuccesPlan
We starten het schooljaar met het SteinSuccesPlan (SSP). Hierin beschrijven we doelen voor jou, school en je ouders. Hiermee blijven we met elkaar in verbinding. In een SteinSuccesPlan komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:
 • Wat vond ik van de afgelopen weken op de Stein? 
 • Waar ga ik deze periode hard aan werken? 
 • Wat wil ik in periode twee bereiken? 
 • Hoe ga ik dit aanpakken? 
 • Wat heb ik nodig om mijn doel(en) te bereiken? 
 • Wie heb ik nodig om mijn doel(en) te bereiken? 
 • Wat zijn mijn sterke en wat zijn mijn minder sterke punten (schoolvakken, gedrag, huiswerk)? 
 • Wat ga ik doen om mijn minder sterke punten te verbeteren? 
 • Wie of wat kan mij daar bij helpen? 
Tijdens de startgesprekken op 29 en 30 augustus (middag) zal de mentor het door hem/haar opgestelde SteinSuccesPlan (SSP) met jou opstellen en doornemen.
 
Tijdens de ouderavond op 20 en 22 september zal het SSP met jou en je ouder(s) worden besproken (middag en avond). Omdat wij veel waarde hechten aan oudercontact, is deelname aan dit oudergesprek op Stein verplicht.
 
Tenminste twee keer in het schooljaar verwacht de mentor jou met jouw ouder(s) op school. De uitnodiging hiervoor krijgen je ouders per mail via Magister. Daarnaast neemt de mentor nog twee keer per jaar telefonisch contact met jouw ouder(s) op, medio november en medio april. Het SteinSuccesPlan kun je terugvinden in Magister bij de logboekitems.
 
Chromebooks
Op woensdag 24 augustus zal The Rent Company de bestelde chromebooks op naam uitreiken aan de nieuwe brugklassers en zij-instromers. Heb je geen chromebook besteld bij The Rent Company, neem dan op 24 augustus je eigen device mee naar school. Je hebt deze eerste lesdag ook een mentorles en in die les zul je je chromebook in gebruik nemen door o.a. een persoonlijk wachtwoord aan te maken.
 
Wendagen
De leerlingen van klas 1 starten na de vakantie op dinsdag 23 augustus met een bijeenkomst met hun klas en mentor (8.20 - 10.00 uur).
 
Deze eerste week van het nieuwe schooljaar 23 tot en met 26 augustus staat verder voor de brugklasleerlingen volledig in het teken van elkaar leren kennen. Tijdens deze 'wendagen' maken de leerlingen kennis met hun klas, hun mentor en het Minkema College als geheel. 
 
Aan het eind van de week sluiten we om ca 12.15 uur af met een BBQ. Over het wenweek programma wordt u in de laatste week van de zomervakantie per brief geïnformeerd.
 
Boodschappenlijstje
Voor alle klassen geldt een standaardpakket dat leerlingen dienen aan te schaffen:
 • een aantal schriften: 10 schriften met lijntjes, 3 schriften met centimeterverdeling
 • etui met: pen, potlood HB, gum, puntenslijper passer, liniaal, geodriehoek, lijmstift, schaar, rolletje plakband, kleurpotloden (6 kleuren) 
 • Voor het vak tekenen is nodig: zachte kleurpotloden, HB potlood, puntenslijper, gum 
 • Voor wiskunde: geodriehoek, passer, ruitjesschrift (1 bij 1 cm) of multopapier A4 met multomap (1 cm papier), rekenmachine (casio fx-82 ms). 
 • Als je wilt, mag je ook een papieren agenda gebruiken (niet verplicht).
 
Ouderavond: 25 augustus
Naast de gesprekken tussen mentor en jou en je ouders over o.a. het SteinSuccesPlan zijn er ouderinformatieavonden aan het begin van het schooljaar. De eerste ouderinformatieavond voor de brugklas is op donderdag 25 augustus. Aansluitend is er een info-bijeenkomst over dyslexie.
 
Voorafgaand aan de ouderavond willen we met alle ouders en leerlingen gezamenlijk een hapje eten op school. Na de vakantie ontvangen je ouders hierover nadere informatie.
 
Geen telefoons in de klas
 
Op het Minkema College gebruiken we telefoonkoffers of -tassen. Tijdens de lessen bergen alle leerlingen hun mobieltje daarin op, onder toezicht van de docent. Je blijft natuurlijk wel zelf wel verantwoordelijk voor je eigen mobieltje. Ook mag je je mobiel tijdens de lessen in je eigen kluisje bewaren. Tijdens de eerste week op school (wenweek) zal je mentor je nog meer uitleg geven over het mobielgebruik op school.
 
Hiermee willen we ervoor zorgen dat je jouw aandacht beter bij de lessen kunt houden en minder afgeleid wordt. 
 
 
Samenstelling klassen
De leerlingen van de brugklassen hebben al bericht gehad over hun plaatsing in een klas. Bij het samenstellen van de klassen houden we rekening met het niveau van instroom, woonplaats, basisschool van herkomst en de groepssamenstelling. We kunnen leerlingen dus niet zonder meer plaatsen bij (al) hun vrienden of vriendinnen. Eerder ingediende wensen zijn al waar mogelijk gehonoreerd. Wijziging van klas is daarom niet mogelijk!
 
AVG-privacymodule in Magister
Wij laten jou en je ouders met beeldmateriaal (foto’s en video’s) graag zien waar we mee bezig zijn. Opnames worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld tijdens feestelijke gebeurtenissen (zoals de diploma-uitreiking en het gala), sportactiviteiten, excursies (werkweken in binnen- en buitenland), schoolreizen en in lessen. Ook maken wij elk schooljaar klassenfoto's.
 
We gaan uiteraard zorgvuldig om met deze foto’s en video’s. Vanuit de privacywetgeving zijn we verplicht om toestemming te vragen aan de ouders voor het gebruik van beeldmateriaal van leerlingen als zij jonger zijn dan 16 jaar. Leerlingen van 16 jaar en ouder mogen zelf toestemming geven.
 
Toestemming kenbaar maken in Magister
Nieuwe ouders (die nog geen kind op het Minkema College hebben) krijgen eind augustus de inloggegevens toegestuurd voor Magister. Het verzoek is om zo spoedig mogelijk toestemming kenbaar te maken.
 
Magister biedt een module waarin ouders zelf de toestemming kunnen doorgeven en wijzigen. Zodra er wordt ingelogd in Magister, worden ouders verwezen naar deze module.
 
Schoolpleinen
De leerlingenraad heeft aangegeven graag te zien dat de schoolpleinen van onze beide locaties worden aangepast, zodat het een fijnere plek wordt om de pauzes door te brengen. Wij snappen deze wens goed. Samen met collega's, leerlingen en ouders zijn we dan ook al enige tijd bezig met een plan om hier verandering in te brengen.
 
 
Zo hebben o.a. de technasium-leerlingen voor een O&O-opdracht meegedacht over de inrichting en het meubilair. Voor het plein aan de Minkemalaan betekent dit het volgende: er komt een multi-court, een teqball-tafel en meer zitgelegenheid. Om je alvast een idee te geven, zie je hierbij een schets van het ontwerp.
 
Bij onze locatie aan de Steinhagenseweg willen we graag in dezelfde look and feel dergelijke aanpassingen doen aan het schoolplein. Het plein is echter, in tegenstelling tot de Minkemalaan, eigendom van de gemeente en daardoor heeft besluitvorming een wat langere looptijd. Maar we zijn positief gestemd.
 
Kennismaking nieuwe bruggers
 
Op woensdagmiddag 22 juni hebben we bijna 200 nieuwe aangemelde brugklasleerlingen welkom geheten op onze locatie Steinhagenseweg. Zij hebben met hun nieuwe klas en hun mentor kennisgemaakt. Een spannend moment voor iedereen! De tijd op de basisschool zit erop en een nieuwe stap wordt gezet: de stap naar de middelbare school. 
 
Het programma van de middag was gericht op kennismaken met elkaar en de school en natuurlijk kregen de leerlingen informatie over wat hun allemaal te wachten staat na de vakantie. Alle leerlingen hebben een informatieboekje mee naar huis gekregen met achterin een boodschappenlijstje. Overige informatie is op 23 juni naar alle ouders gemaild: boeken bestellen, de ouderbijdrage & voorzieningen, het aanschaffen van een chromebook, Google & privacy en Scheepstra’s rekenmachine.
 
We hopen dat alle leerlingen een bijzonder mooie tijd op onze school tegemoet gaan!
 
Diploma-uitreiking
Op 5 juli kregen de geslaagde vmbo-leerlingen van het Minkema College hun welverdiende diploma uitgereikt. De leerlingen werden eerst allemaal ontvangen in de kantine, daarna gingen ze per klas uiteen. De rode loper lag uit en de entree was mooi versierd.
 
Namens de ouderraad waren er corsages die de leerlingen konden opspelden. Op de tafels in de ruimte waar de diplomering plaatsvond, stonden mooie pakketjes met daarin wat lekkers en het fotojaarboek. We vonden het heel fijn en belangrijk om de leerlingen persoonlijk toe te spreken en op school hun diploma te laten ondertekenen. 
 
 
We kijken er met een goed gevoel op terug en zijn trots op deze lichting, zeker ook omdat ze allemaal geslaagd zijn. Wat een feest!
 
Examenresultaten
Alle vmbo-leerlingen zijn geslaagd (100% voor zowel basis, kader als mavo). Op het havo is 93% van de leerlingen geslaagd, 98% op het atheneum en 97% op het gymnasium.
 
Eduroam wifi
Met ingang van het schooljaar 2022-2023 maakt het Minkema College gebruik van Eduroam. Eduroam (education roaming) maakt het voor leerlingen, studenten, onderzoekers en medewerkers mogelijk om op een veilige manier gebruik te maken van het draadloze netwerk van hun onderwijs- of onderzoeksinstelling. Zij kunnen daarnaast met hun eigen inloggegevens probleemloos gebruik maken van het Eduroam-netwerk bij andere onderwijs- of onderzoeksinstellingen wereldwijd.
 
 
Om in te loggen op het Eduroam-netwerk kunnen de volgende instellingen gebruikt worden.
 • EAP-methode moet op PEAP staan 
 • Phase 2-verificatie op Mschapv2 
 • Het veld anonieme identiteit leeg laten 
 • Gebruikersnaam is leerlingnummer@net.minkema.nl 
 • Certificaat niet controleren/valideren. 
Mocht je er niet uitkomen, kom dan na de vakantie even langs bij de Helpdesk.
 
Google
Een jaar geleden heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vastgesteld dat het gebruik van Google op scholen niet voldoet aan de privacywetgeving. SIVON (dat is één van de partijen die namens het onderwijs aan tafel zat) heeft vervolgens goede afspraken gemaakt met Google over aanpassingen, waardoor Google op school verantwoord gebruikt kan worden. Naast deze afspraken is het noodzakelijk dat scholen zelf ook enkele wijzigingen in de instellingen van Google doorvoeren om Google verantwoord te kunnen blijven gebruiken. Er is een aantal aanpassingen die scholen verplicht hebben moeten doorvoeren. Lees verder.
 
Terugblik Minkema Boulevard
Na 2 jaar afwezigheid van Minkema Boulevard hebben onze leerlingen vol enthousiasme weer een show op het podium neergezet. Na een generale repetitie voor hun docenten werd de show ‘s avonds voor ouders, grootouders, vrienden en bekenden opgevoerd voor een volle zaal.
 
We zagen veel trotse gezichten in de zaal. Er werd een goede en mooie show neergezet waarin nieuwe talenten zijn ontdekt. De artiesten hopen komend schooljaar weer met een nieuwe en grootse show op het podium te kunnen staan.
 
 
 
Vacatures: LO-docent en medewerker servicepunt
Ook voor komend schooljaar zijn we erin geslaagd om bijna alle openstaande vacatures te vervullen. We zoeken nog één docent LO en een medewerker voor het servicepunt. Mocht je in jouw netwerk iemand kennen die interesse heeft in deze functie, wil je dit dan bij ons kenbaar maken?
 
De vacatures zijn te vinden op Meesterbaan.
 
 
23/08: Eerste schooldag

De volledige nieuwe jaaragenda staat op de website.
 
Nieuwsbrief, juli 2022 © Het Minkema College. Alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je leerling bent op het Minkema College of staat geregistreerd als ouder/voogd van één van onze leerlingen. 

Wij maken je ouders erop attent dat zij inloggegevens nodig hebben om in Magister de gegevens en resultaten van jou (en broers/zussen) te volgen. Ook het intekenen voor oudergesprekken gebeurt in deze digitale omgeving. Zonder gebruikersnaam en code kan er niet worden ingelogd in Magister. Mocht je ouder de inloggegevens kwijt zijn, vraag dan z.s.m. nieuwe aan via magister@minkema.nl. Ouders ontvangen de inloggegevens éénmaal. Hiermee kunnen zij ook het dossier inzien van een eventueel volgend kind.

Contact adres: Steinhagenseweg 3a, 3446 GP Woerden.
Vragen? Neem contact met ons op.