Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

BHIC handhaaft digitale dienstverlening, maar studiezalen sluiten vanwege coronavirus 

Met ingang van dinsdag 17 maart sluiten onze studiezalen voor publiek. Ook telefonische dienstverlening is vanaf dan niet meer mogelijk. Dienstverlening via chat, e-mail, forum en sociale media blijft doorgaan. We breiden de chatservice bovendien uit, door ook te chatten op maandag- en vrijdagmorgen. De scannen-op-verzoek-service blijft doorgaan. Deze aanpassingen in onze dienstverlening blijven tot nader order van kracht. Houd onze website in de gaten voor nieuws. lees meer

Goei volk gezocht! 

In de gevangenisregisters kom je allerlei mensen tegen: van dieven tot mishandelaars. Iedereen die in een Brabantse gevangenis heeft gezeten staat erin. Misschien ook wel een van jouw voorouders? Ben je gefascineerd door misdaad en straf? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken. lees meer

Nieuwe bronnen februari 

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. Ook deze maand weer in een overzicht melding van alle bronnen die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
“Vele jaren lag dit boekwerk op zolder bij een bewaarder van de Bredase Koepelgevangenis, daarna enige tijd op die van historicus Richard Hoving. Afgelopen week hebben wij dit bijzondere afgedwaalde archief in ontvangst mogen nemen: een historisch waardevol register met maar liefst 665 veroordeelde oorlogsmisdadigers die na WOII in de koepelgevangenis van Breda zaten (waaronder de Drie van Breda).’’ lees meer
 
Jan Sanders, archivaris BHIC 
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Oorlogsbuit
"De slag om Arnhem. Ik zie die vliegtuigen met zweefvliegers erachter nog heel laag over komen, de piloten zag je zitten. Maar we hadden eerst een kwartier met zijn allen in de kelder gezeten voor we wisten wat er gaande was. Het geluid was als van een zwerm bijen, maar dan vele malen harder."(Bijdrage: Gerard Veltman)
Het handschrift is onberispelijk, de handtekening zwierig. Maar deze Vincent is niet de wereldberoemde schilder, maar zijn peetoom. Onderzoeker Zjon van de Laar stuitte op een aantal brieven van deze kunsthandelaar die zich in 1871 druk maakt over grondaankopen in Princenhage.
Beroepsinbreker
Tot aan zijn trouwen had hij in Vrijhoeve-Capelle gewoond, dus was de streek hem goed bekend. Dat bleek wel toen hij op 12 februari 1867 voor het gerechtshof in Den Bosch terechtstond. Voor maar liefst negen inbraken en diefstallen kreeg de 48-jarige Huibert van den Assem de uitzonderlijk hoge straf van tien jaar opgelegd. (Bijdrage: Klaas de Graaff)
Met zijn vriend “Het Velleke” liep Hoevenaars, alias het “Hufke”, naar Antoon Gijsberts ofwel “Toontje Pof”. Ze vroegen aan Toontje die schilder was, om vier stokken gelijk een bezemsteel wit te schilderen. Het “Hufke” had een idee hoe ze zonder te werken toch een flinke buit binnen konden halen. (Bijdrage: Martien van Dooren)
Genealogie in een spannend geschiedenisboek
Een smeltkroes van onder meer Zwitserse, Duitse, Deense, Britse, Waalse, Franse en Nederlandse families, gecompleteerd met vleugjes Boheems- en 'zigeunerbloed'. Zo omschrijft Bernard Krijbolder zijn wortels. Na diepgravend onderzoek stuit hij op een lijn waarmee de Franse geschiedenis moeiteloos door zijn genealogie stroomt, maar ook op ‘onfrisse zaken’ in het Bossche stadhuis.
Hongerige spijzen
"Het was op een zondagmorgen na de laatste Mis dat ik met mijn vader naar Kamp Vught zou gaan. Ik had een broodzakje om mijn hals met 10 losse sneden brood  om uit te delen aan de gevangenen en een pakje voor mijn Oom Fons. We hoopten maar dat hij het dan ook zou krijgen. Soms komt de oorlog ook in een kinderleven dichtbij." Gerard Veltman deelt zijn herinneringen.
Bijzonder Amerikaans bezoek bij herdenking Operation Market Garden
"Het begon met het verhaal van mijn moeder, die in 1943 een Amerikaan zag neerkomen achter hun boerderij in Eerde. Haar leven lang vroeg zij zich af wat er met hem was gebeurd en of hij veilig was teruggekeerd. Daarmee was mijn interesse gewekt wat, nu 75 jaar later, leidt tot een spectaculair en bijna ongelooflijk verhaal." (Bijdrage: Cor Vervoort)
Er staat een paard in de… keuken?
Het lijkt een goede openingszin voor een carnavalskraker, maar komt uit een archiefstuk uit 1704. “Louwereijns verklaart dat hij gezien heeft dat Bruijs Dirck Goossens met zijn paard de keuken in kwam rijden.” Iedereen schrok van Bruijs en het paard, en men vreesde gewond te raken. Lees mee in het Oud Rechterlijk Archief Oss wat er gaande is.
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven