Bekijk deze nieuwsbrief online Nieuwsbrief - 18/07/2024
Fijne vakantie!

Inhoud nieuwsbrief
BELANGRIJKE DATA VOOR KOMEND SCHOOLJAAR
PRAKTISCHE INFORMATIE
GOED OM TE WETEN
WIST JE DAT?
 
Een woord vooraf door Annemieke Kalshoven-Tol, directeur onderwijs
Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s),
 
Welkom op het Minkema College!
 
Hierbij ontvang je het Minkema Nieuws. Dit is onze nieuwsbrief voor leerlingen en ouders waarin wij jullie regelmatig informeren over ons onderwijs, bijzondere activiteiten en praktische zaken. Deze nieuwsbrief ontvang je elke 6 weken. Dit nummer is een speciale editie in verband met de zomervakantie!
 
Het schooljaar is voorbij en de heerlijke zomer met al die vrije weken is begonnen. Een tijd waarin je het afgelopen jaar afsluit en voorzichtig vooruitkijkt naar het nieuwe schooljaar. Een tussentijd waarin je wellicht op vakantie gaat maar in ieder geval toekomt aan andere ervaringen buiten de school. Onze medewerkers wensen jou met een filmpje een heel fijne zomer!
 
De afgelopen weken stonden op het Minkema in het teken van de toetsweken, de eindexamenuitslagen en de diploma-uitreikingen. Ook dit schooljaar zijn we erg tevreden met de behaalde resultaten. We doen het ‘gewone’ ongewoon goed! We hebben bovengemiddelde resultaten in vergelijking met omliggende scholen. Ook komend schooljaar belooft weer een mooi jaar te worden met vernieuwde modules op het havo & vwo en een nieuw profiel op het vmbo. Ook hanteren we gescheiden pauzes op beide locaties zodat er genoeg plek en rust is voor iedereen om te zitten en met je vrienden te kletsen of buiten te voetballen, tafeltennissen etc. 
 
Ik wens je een mooie zomer en zie je graag eind augustus! 
 
 
Belangrijke data voor komend schooljaar
Boeken bestellen:graag vóór 22 juli
Wat moet je doen om volgend schooljaar met de goede boeken in de klas te zitten? We hebben even alles helder voor je op een rijtje gezet!

Lees verder
 
LET OP: Bestellingen die vóór 22 juli zijn geplaatst, worden vóór de eerste schooldag geleverd.
 
 
 
Wendagen 27 t/m 30 augustus
De leerlingen van leerjaar 1 starten na de vakantie op dinsdag 27 augustus met een bijeenkomst met hun klas en mentor. Hierover ontvang je voor de start van het schooljaar nog een brief.
 
Deze eerste week van het nieuwe schooljaar (27 tot en met 30 augustus) staat verder voor de brugklasleerlingen volledig in het teken van elkaar leren kennen. Tijdens deze 'wendagen' maken de leerlingen kennis met hun klas, hun mentor en het Minkema College als geheel.
 
Aan het eind van de week sluiten we om ca. 12.30 uur af met een BBQ. Over het wenweek programma wordt u in de laatste week van de zomervakantie per brief geïnformeerd.
 
Chromebooks op 28 augustus
Op woensdag 28 augustus krijg je uit handen van The Rent Company (TRC) jouw bestelde chromebook op naam uitgereikt. Heb je geen chromebook besteld bij TRC, neem dan op 28 augustus je eigen device mee naar school. Je hebt deze middag een introductieles met je mentor waarin je je chromebook in gebruik neemt door o.a. een persoonlijk wachtwoord te maken.
 
Schoolfotograaf op 3 september
Op 3 september gaan alle nieuwe brugklassers van het vmbo persoonlijk èn met klas & mentor op de foto. Trek je leukste outfit aan en SMILE!
 
Ouderavond: 3 september
Voordat de gesprekken tussen mentor en jou en je ouders over o.a. het SteinSuccesPlan plaatsvinden (zie hieronder), is er een ouderinformatieavond aan het begin van het schooljaar. Deze ouderinformatieavond is op dinsdag 3 september.
 
Aansluitend is er een info-bijeenkomst over dyslexie. Na afloop van de ouderavond willen we met alle ouders gezamenlijk een drankje nuttigen in de kantine. Na de vakantie ontvangen je ouders hierover nadere informatie.
 
Brugklaskamp: 16 t/m 18 september
 
Het kamp voor leerjaar 1 vindt plaats in de 4e week van het schooljaar. Van maandag 16 t/m woensdag 18 september gaan we naar de Paasheuvelgroep in Vierhouten.
 
Tijdens dit brugklaskamp maak je spelenderwijs kennis met de mentoren, deelnemende docenten en natuurlijk je klasgenoten!
 
In de mentorles krijg je alle benodigde informatie over deze bijzondere week. De mentor bespreekt alles uitvoerig met jou en je klasgenoten.
 
Bespreken SteinSuccesPlan op
24 en 26 september
In het brugjaar werken we vooral aan een goede start, we willen je goed leren kennen. Dat doen we aan de hand van gegevens van de basisschool en gesprekken met jou en je ouders. Tijdens de eerste mentorgespreksuren bespreekt de mentor met jou wat jouw doelen voor dat schooljaar zijn. Met die doelen stellen we jouw SteinSuccesplan (SSP) op.
 
In een SteinSuccesPlan komen bijvoorbeeld de volgende onderwerpen aan bod:
  • Wat vond ik van de wenweek op de Stein? 
  •  Waar ga ik deze periode hard aan werken? 
  • Wat zijn mijn sterke punten en wat zijn mijn minder sterke punten (schoolvakken, gedrag, huiswerk)? 
  • Wat ga ik doen om mijn minder sterke punten te verbeteren? 
  • Wie of wat kan mij daar bij helpen? 
Tijdens de ouderavond op 24 en 26 september zal het SSP met jou en je ouder(s) worden besproken (middag en avond). Omdat wij veel waarde hechten aan oudercontact, is deelname aan dit oudergesprek op Stein verplicht.
 
Tenminste twee keer in het schooljaar verwacht de mentor jou met jouw ouder(s) op school. De uitnodiging hiervoor krijgen je ouders per mail via Magister. Daarnaast neemt de mentor als het nodig is telefonisch contact met jouw ouder(s) op, medio november en medio april. Het SteinSuccesPlan kun je terugvinden in Magister bij de logboekitems.
 
Praktische informatie
Bereikbaarheid school in de zomer
Van woensdag 17 juli tot en met woensdag 21 augustus is de school gesloten. Uitsluitend voor noodgevallen is onze vakantietelefoon bereikbaar: 0348-484100. Wij zullen alleen ingaan op daadwerkelijke noodgevallen van persoonlijke aard. Andere berichten die om een antwoord vragen nemen we pas na 21 augustus in behandeling. Wij dringen er dan ook vriendelijk op aan om dit telefoonnummer alleen in geval van nood te gebruiken.
 
Vragen en opmerkingen over bijvoorbeeld roosters en klassenindelingen kunnen tegen het einde van de zomervakantie aan de coördinator van jouw leerjaar gesteld worden. Vanaf donderdag 22 augustus zijn zij zowel telefonisch als per mail weer bereikbaar en zullen ze dit soort berichten beantwoorden.
 
Voor vragen kunnen jij en je ouders ook kijken bij de FAQ Nieuw Schooljaar.
 
Schoolgids 2024-2025 & Magister
Veel praktische informatie vinden jij en je ouders in de schoolgids. Hierin kunnen jullie uitgebreid lezen over de uitgangspunten van de school, het onderwijs, de schoolregels, contactpersonen etc. De schoolgids kun je online inzien op de website.

 
Website
Daarnaast wijzen wij jou en je ouders graag op de schoolwebsite www.minkema.nl, waar een schat aan informatie te vinden is. Op de homepage kun je via een inlog in Magister komen, waar jullie jouw resultaten kunnen volgen.
 
Magister
Je ouders ontvangen aan het begin van het schooljaar inloggegevens voor Magister. Deze sturen we op naar ‘adres 1’, het adres dat bij ons bekend is als jouw hoofdadres. Zelf leer jij in een van de eerste mentorlessen van het schooljaar hoe je een account kunt maken op Magister en hoe de app precies werkt.
 
Heb je al (een) broer(s) en/of zus(sen) op het Minkema College? Dan kunnen jouw ouders de bekende inloggegevens blijven gebruiken. Ze hebben daarmee namelijk ook toegang tot jouw gegevens. Mochten je ouders elk over een eigen inlogcode willen beschikken, dan kunnen zij een tweede code aanvragen bij magister@minkema.nl.
 
Wijzigingen aanbrengen in Magister
Jouw ouders kunnen in de app-omgeving van Magister hun mailadres en telefoonnummer aanpassen. Via "mijn gegevens>wijzig" komt het mailadres en telefoonnummer in beeld om aan te passen. Klik bij je gegevens niet op 'Beheer account', want dan verlaat je de app. Kies rechtsboven (in het blauwe gedeelte) voor 'Wijzig'.
 
 
Lestijden
Op het Minkema College hebben we een 50 minutenrooster voor alle leerjaren. Om ervoor te zorgen dat iedereen een rustige pauze kan hebben en er voldoende ruimte is, hebben we verschillende lestijden voor basis & kader en voor mavo & mavo/havo.
Het lesrooster voor basis & kader

1e uur    08.20 - 09.10 uur  
2e uur  09.10 - 10.00 uur
3e uur  10.00 - 10.50 uur
pauze  10.50 - 11.10 uur
4e uur  11.10 - 12.00 uur
5e uur  12.00 - 12.50 uur
pauze  12.50 - 13.15 uur
6e uur  13.15 - 14.05 uur 
7e uur  14.05 - 14.55 uur
pauze  14.55 - 15.05 uur
8e uur  15.05 - 15.55 uur
9e uur*  15.55 - 16.30 uur
 
 
Het lesrooster voor mavo & mavo/havo
1e uur    08.20 - 09.10 uur  
2e uur  09.10 - 10.00 uur
pauze  10.00 - 10.20 uur
3e uur  10.20 - 11.10 uur
4e uur  11.10 - 12.00 uur
pauze  12.00 - 12.25 uur
5e uur  12.25 - 13.15 uur
6e uur  13.15 - 14.05 uur 
pauze  14.05 - 14.15 uur
7e uur  14.15 - 15.05 uur
8e uur  15.05 - 15.55 uur
9e uur*  15.55 - 16.30 uur
* Het 9e uur is voor bijv. mentorgesprekken
 
Organisatie: wie is wie?
Het Minkema College heeft afdelingsleiders die zich hoofdzakelijk richten op de inhoud en organisatie van het onderwijs. Zij krijgen ondersteuning van leerlingcoördinatoren waar het gaat om leerlingzaken. Hieronder zie je de indeling voor schooljaar 2024-2025.
 
Opleiding Afdelingsleider
 
basis, kader, mavo en mavo/havo 
leerjaar 1 
 
 
 mevr. Marieke Coumans
*werkzaam en bereikbaar vanaf 1 november
 
 
mavo/havo leerjaar 2 t/m 4 en
mavo leerjaar 3 en 4
 
 mevr. Heleen van Esch
 
 
basis/kader leerjaar 2 t/m 4 en
kader/mavo leerjaar 2
 
 dhr. Ruben Boerma
 
 
De leerlingcoördinatoren vmbo, mavo/havo zijn:
  • leerjaar 1 t/m 4 basis en kader: dhr. Dennis Nagel en mevr. Brigitte Piëst 
  • leerjaar 1 t/m 4 mavo en mavo/havo: mevr. Joyce Emons en mevr. Maleene Wilson
De pedagogisch medewerkers zijn:
  • basis/kader: mevr. Ilona Merlijn
  • mavo & mavo/havo: dhr. Michael Cammans
 
Boodschappenlijstje
 
Voor alle brugklassen geldt een standaardpakket dat wij leerlingen adviseren aan te schaffen:
  • Enkele schriften of een collegeblok
  • Etui met in ieder geval: geodriehoek, pen, HB potlood, gum en puntenslijper 
  • Overige etui-onderdelen: passer, liniaal, lijmstift, schaar, rolletje plakband, kleurpotloden (6 kleuren) 
  • Voor tekenen: zachte kleurpotloden, HB potlood, puntenslijper, gum 
  • Voor wiskunde: geodriehoek, passer, 2 ruitjesschriften (1 bij 1 cm), rekenmachine (casio fx-82 ms) 
  • Een papieren agenda
 
Vakanties en lesvrije dagen
De vakanties en lesvrije dagen voor komend schooljaar kun je terugvinden op de website. Daar staan inmiddels óók al de vakanties van het schooljaar 2025-2026.
 
 
WIS Collect voor vrijwillige ouderbijdrage
De vrijwillige ouderbijdrage gebruiken we voor diensten en activiteiten die de overheid niet vergoedt, zoals de organisatie rondom thema-ouderavonden, culturele en extra sportactiviteiten, (buitenlandse) werkweken, schoolfeesten, introductieactiviteiten, het gebruik van (les-)materialen et cetera.
 
 
De ouderbijdrage is niet verplicht. Jouw ouder(s)/verzorger(s) kunnen ervoor kiezen (een deel van) de ouderbijdrage niet te betalen. Dit heeft geen invloed op toelating, onderwijs, examens of deelname aan activiteiten.
 
De vrijwillige ouderbijdrage wordt via WIS Collect aan het begin van het schooljaar geïnd. Hiervoor ontvangen je ouder(s)/verzorger(s) via WIS Collect een mail, waarmee ze de rekening rechtstreeks met o.a. iDEAL betalen. Je bepaalt zelf òf, hoeveel, wanneer en hoe je betaalt. Zo kun je in één keer betalen, maar in termijnen kan ook.
 
De vrijwillige ouderbijdrage voor de werkweken havo/vwo wordt aan het eind van het schooljaar geïnd. Voor het vmbo gebeurt dit meestal rond maart/april.
 
AVG-privacymodule in Magister
Wij laten jou en je ouders met beeldmateriaal (foto’s en video’s) graag zien wat jullie onder schooltijd meemaken. Opnames worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld tijdens feestelijke gebeurtenissen (zoals de diploma-uitreiking en het gala), sportactiviteiten, excursies (werkweken in binnen- en buitenland), schoolreizen en in lessen. Ook maken wij elk schooljaar klassenfoto's.
 
We gaan uiteraard zorgvuldig om met deze foto’s en video’s. Vanuit de privacywetgeving zijn we verplicht om toestemming te vragen aan de ouders voor het gebruik van beeldmateriaal van onze leerlingen als zij jonger zijn dan 16 jaar. Leerlingen van 16 jaar en ouder mogen zelf toestemming geven.
 
Toestemming kenbaar maken in Magister
Nieuwe ouders (die nog geen kind op het Minkema College hebben) krijgen eind augustus de inloggegevens toegestuurd voor Magister. Het verzoek is om zo spoedig mogelijk jouw toestemming kenbaar te maken. Magister biedt een module waarin jouw ouders zelf de toestemming kunnen doorgeven en wijzigen. Zodra er wordt ingelogd in Magister, worden jouw ouders verwezen naar deze module.
 
Kuario-app voor printen
Op het Minkema College werken we met de KUARIO-app voor het uploaden van printtegoed. Hiermee kun je vanaf thuis tegoed op je account zetten dat je kunt gebruiken om te printen op school. Bekijk de printinstructie.
 
Opwaarderen via jouw account
Jij of je ouders kan/kunnen via KUARIO je saldo opwaarderen en zien wat er met het tegoed, wat alleen op school te gebruiken is, gekocht is. Je maakt een account via de KUARIO-app of kuario.com.
 
In de video zie je hoe je via de PC een account en een wallet kunt aanmaken en het saldo opwaardeert. Gebruik voor het aanmaken van je account je mailadres van het Minkema College (dit is je leerlingnummer@minkemacollege.nl)
 

 
 
Eduroam wifi
Het Minkema College maakt voor de wifi gebruik van Eduroam. Eduroam (education roaming) maakt het voor leerlingen, studenten, onderzoekers en medewerkers mogelijk om op een veilige manier gebruik te maken van het draadloze netwerk van hun onderwijs- of onderzoeksinstelling. Zij kunnen daarnaast met hun eigen inloggegevens probleemloos gebruikmaken van het Eduroam-netwerk bij andere onderwijs- of onderzoeksinstellingen wereldwijd.
 
Om in te loggen op het Eduroam-netwerk kunnen de volgende instellingen gebruikt worden.
  • EAP-methode moet op PEAP staan 
  • Phase 2-verificatie op Mschapv2 
  • Het veld anonieme identiteit leeg laten 
  • Gebruikersnaam is leerlingnummer@net.minkema.nl 
  • Certificaat niet controleren/valideren. 
 
Goed om te weten
Samenstelling klassen
De leerlingen van de nieuwe 1e klassen hebben al bericht gehad over hun plaatsing. Bij het samenstellen van de klassen houden we rekening met het niveau van instroom, woonplaats, basisschool van herkomst en de groepssamenstelling. We kunnen leerlingen dus niet zomaar plaatsen bij (al) hun vrienden of vriendinnen. Wijziging van klas is daarom niet mogelijk.
 
Schoolplein krijgt multicourt
Het schoolplein aan de Steinhagenseweg is nu nog een wat grote lege ruimte. In samenspraak met de gemeente gaan we echter aan de slag voor een groener interactief schoolplein! Er komt een sportcourt op het plein en diverse zitmogelijkheden. We hopen na de zomer zo snel mogelijk gebruik te kunnen maken van dit vernieuwde schoolplein.
 
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
 
 
Wist je dat?
Minkema College = telefoonvrij!
Sinds 1 januari 2024 geldt een dringend advies vanuit de overheid, om mobiele telefoons niet meer toe te staan op scholen. Het Minkema College is hier vorig schooljaar op vooruitgelopen en heeft het beleid van de telefoonvrije school al in oktober 2023 ingevoerd en sindsdien zijn wij een telefoonvrije school.
 
Wat betekent dit precies?
Telefoonvrij betekent op het Minkema College dat als je jouw telefoon mee naar school neemt, je de telefoon tijdens de gehele schooldag (van 08:20 - 16.30) in jouw kluisje hebt liggen. Je laat je telefoon dus thuis óf in je kluis.
 
 
Telefoonvrij geldt ook tijdens pauzes en tussenuren. Bij buitenschoolse activiteiten is de telefoon enkel toegestaan wanneer dit expliciet is vermeld door de begeleiders. Het beleid van de telefoonvrije school geldt voor de gehele school, inclusief het schoolplein, de sportvelden en de fietsenstalling.
 
Pingpong, tafelvoetbal en nog meer!
Het afgelopen schooljaar hebben we werk gemaakt van het bedenken en aanbieden van alternatieven voor de telefoon. Zo zijn er spelletjes beschikbaar in het gebouw, hebben we tafelvoetbaltafels in de aula, staan er op het schoolplein pingpongtafels en een TEQ-tafel en kun je voetbaldoeltjes lenen bij de conciërges. Uiteraard staat het je vrij om zelf spelletjes mee naar school te nemen, zolang deze geen overlast veroorzaken voor anderen.
 
Uitzonderingen
Voor sommige lesactiviteiten is het gebruik van de telefoon nodig. Je krijgt dan tijdelijk een ontheffing van de maatregel. Dit wordt zichtbaar gemaakt met een keycord, die je dan van de docent ontvangt. Uiteraard zijn er uitzonderingen mogelijk voor leerlingen die om uiteenlopende redenen de telefoon in hun bezit moeten hebben. Hiervoor kan er in overleg met de zorg maatwerk worden geleverd.
 
Toch je telefoon bij je?
Wordt je nu tóch betrapt met je telefoon in je bezit tijdens de schooldag in school of op het schoolterrein? Dan wordt je telefoon ingeleverd bij de afdelingsassistent(en), en kan je deze tussen 16:15 en 16:30 weer ophalen. Bij herhaling worden door school passende maatregelen genomen en worden je ouders hierover geïnformeerd.
 
Kennismaking nieuwe bruggers
 
Op woensdagmiddag 26 juni hebben we onze nieuw aangemelde brugklasleerlingen welkom geheten op onze school. Zij hebben met hun klas en mentor kennisgemaakt. Een spannend moment voor iedereen! De basisschoolperiode zit erop en een grote stap wordt gezet: naar de middelbare! We hopen dat je een fijne tijd gaat hebben op jouw nieuwe school.
 
 
 
Diploma-uitreiking
Op 9 juli kregen de geslaagde vmbo-leerlingen van het Minkema College hun welverdiende diploma uitgereikt. De leerlingen werden eerst ontvangen in de aula. Daarna gingen ze per klas uiteen. De rode loper lag uit en de entree was mooi versierd.
 
Namens de ouderraad waren er corsages die de leerlingen konden opspelden. Op de tafels in de ruimte waar de diplomering plaatsvond, stonden mooie pakketjes met daarin wat lekkers en het fotojaarboek. We vonden het heel fijn en belangrijk om de leerlingen persoonlijk toe te spreken en op school hun diploma te laten ondertekenen.
 
 
Examenresultaten
Bij zowel de vmbo basisopleiding als de vmbo kaderopleiding heeft 100% het diploma behaald. Van de mavo-examenleerlingen heeft 96% het felbegeerde papiertje binnen. Van de havoleerlingen heeft nu 91% het diploma op zak. Datzelfde geldt voor 98% van de atheneum- en 93% van de gymnasiumleerlingen. We zijn ontzettend trots op de prestaties van onze leerlingen!
 
Gezocht: ouders voor de ouderraad
De ouderraad van het Minkema college is een groep betrokken ouders van leerlingen van beide locaties. De ouderraad denkt mee met school over verschillende punten en ondersteunt bij diverse activiteiten, zoals
  • iets lekkers voor iedere leerling tijdens Sinterklaas; 
  • een presentje voor de docenten op de Dag van de Leraar; 
  • samen met de leerlingenraad nadenken over een passende invulling van het geld dat overblijft vanuit de vrijwillige bijdrage (bijv. een voetbaltafel in de kantine of een cursus 'Over de streep');
  • koffie schenken tijdens open dagen, thema-avonden etc.; 
  • uitreiking van waardebonnen tijdens de profielwerkstukavonden; 
  • inzet NPO-gelden;
  • corsages opspelden en iets lekkers uitdelen bij de diploma-uitreikingen.
 
Gezocht: nieuwe leden
We hebben recentelijk afscheid genomen van twee van onze leden. We zijn dan ook op zoek naar twee nieuwe leden met een voorkeur voor ouders die (een) kind(eren) hebben op de Steinhagenseweg. Ben je enthousiast geworden en heb je interesse om aan te sluiten, dan kun je contact opnemen met ons via het mailadres ouderraad@minkema.nl.
 
Christine, Femke, Minke, Monique, Robin en Sabina wensen jullie een heel fijne zomervakantie!
 
YellowBellies op het Minkema
Na de zomer worden er een aantal dagen in de week pauze-activiteiten op het schoolplein georganiseerd door de YellowBellies; een super leuke samenwerking! Op deze manier hopen we jou uit te nodigen in de pauzes naar buiten te gaan. Lekker in contact met elkaar, plezier maken en actief zijn, zodat je hoofd weer fris en leeg is als je de les weer ingaat! Door enthousiaste leden van de YellowBellies en onder leiding van oud-leerling Djardo worden verschillende pauze-activiteiten per pauze georganiseerd. Je mag zelf kiezen of je meedoet.
 
Agenda
 
27/08: Begin wenweek

De volledige nieuwe jaaragenda staat op de website.
 
Nieuwsbrief, juli 2024 © Het Minkema College. Alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je leerling bent op het Minkema College of staat geregistreerd als ouder/voogd van één van onze leerlingen. 

Wij maken je ouders erop attent dat zij inloggegevens nodig hebben om in Magister de gegevens en resultaten van jou (en broers/zussen) te volgen. Ook het intekenen voor oudergesprekken gebeurt in deze digitale omgeving. Zonder gebruikersnaam en code kan er niet worden ingelogd in Magister. Mocht je ouder de inloggegevens kwijt zijn, vraag dan z.s.m. nieuwe aan via magister@minkema.nl. Ouders ontvangen de inloggegevens éénmaal. Hiermee kunnen zij ook het dossier inzien van een eventueel volgend kind.

Contact adres: Steinhagenseweg 3a, 3446 GP Woerden.
Vragen? Neem contact met ons op.