Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Blader nu zelf door de Udensche Courant 

Het BHIC heeft nu ook de Udense Courant over de periode 1910 – 1970 gedigitaliseerd en (gedeeltelijk) online gezet. Hiermee staan ruim 40.000 nieuwe krantenpagina’s online op www.bhic.nl/kranten. ‘Blader’ digitaal in bijna honderd jaar historie! Voor lokaal geïnteresseerden een bron bij uitstek om grote en kleine gebeurtenissen uit het verleden te achterhalen. lees meer

Van nostalgie naar nu... 

Houd je van mooie verhalen, wil je even terug in de tijd en herinneringen ophalen over hoe het vroeger was in Sint-Oedenrode? Het BHIC organiseert samen met de KBO Sint-Oedenrode een historische middag. lees meer

Christian van der Ven overhandigt drone aan winnares prijsvraag BHIC

Drie dikke archiefboeken in een vitrine, maar hoeveel bladzijdes bevatten ze precies? We hebben een winnares! lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Aletta Jacobs van het Land van Heusden en Altena
Toontje Sprenger is in 1939 het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid, maar klopt ‘t dat ieder die een stem op haar uitbracht een rijksdaalder kreeg? (bijdrage: Hannie Visser-Kieboom) 
Fanfare op wielen
Hoe die luie en zatte Willemke de Slek ervoor heeft gezorgd dat Gemert de eerste fanfare op wielen kreeg. (bijdrage: Martien van Dooren) 
”Geloof jij nog aan de invasie?”
Het is juni 1944 in Cuijk. De moeder van Hans Stegeman schrijft ‘n brief aan haar jongere zus Mary. In alle zinnen is de oorlog voelbaar, maar zeker als zij beschrijft hoe de overbuurman wordt “opgepikt door de moffen.”
Brand en explosies op de papenbril
Twee incidenten in het Bossche fort Willem Maria (onze Citadel) waarbij de pannen van het gebouw vlogen, militairen gewond raakten en zelfs aan hun verwondingen bezweken.
Genealogisch slagveld
Genealogie een luxe hobby van de laatste decennia? Nee hoor, ook in de vroege 18e eeuw snuffelden (vooral adellijke) mensen in stokoude papieren op zoek naar hun roots. Lees het dagboek vol tragedies van Jean Baptiste Barbou (en zijn zoon). 
Elk huisje heeft zijn kruisje
Tijdens de Eerste Wereldoorlog had ons land ook te maken met vluchtelingen, die werden opgevangen in het Vluchtoord Uden. Wist je dat die bouwvallige huisjes ver ná die tijd nog steeds gebruikt werden?  
De geschiedenis herhaalt zich…
Hierboven las je dat Jean Baptiste Barbou vele kinderen verloor. Zijn zoon Octavio Leon zit het helaas ook niet mee en krijgt te maken met ziektes en sterfgevallen.
Udense band vanuit schoolbanken en op het podium
Een bijzonder verhaal, dat van de band Square uit Uden (en niet alleen omdat de zanger later furore zou maken op een heel ander terrein). (bijdrage: Alphons Arts)

BHIC Nieuwsbrief

 
Ook benieuwd wat deze student Geo Media & Design bij het BHIC doet? Klik dan op de pijl. lees meer

Vragen over Vroeger?
Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen
Volg ons in de online media
Volg ons in de online media
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen