INHOUD
 
* Nieuwsbrief December 2020
* Emotionele pandemie?
* Laatste nieuws 
 
Nieuwsbrief December 2020
 
Beste lezer,
 
Het vaccin is in aantocht!
De verwachting is dat er in Spanje in januari gestart gaat worden met het inenten van de ouderen en zorgverleners.
We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
In deze nieuwsbrief  vertelt Gerlinda Smit, een van onze psychologen over hoe we in deze onzekere tijden mentaal gezond blijven.

Het hele team van Centro Mar en Salud wenst u mooie feestdagen en alle goeds voor 2021!
 
Hartelijke groet,
Bernadette Veeger
 
 
 
 
Emotionele pandemie?
 
Bent u ook zo nieuwsgierig hoe het jaar 2020 zal worden bijgeschreven in de geschiedenis? Vermoedelijk zal het nog wel even duren voor we echt kunnen vaststellen of de wereldwijde corona pandemie goed is aangepakt. Feiten en meningen lopen door elkaar, er zijn inzichten en adviezen die elkaar tegenspreken. Complot theorieën doen de ronde, we krijgen elke dag updates van het aantal besmettingen en hebben ons maar aan te passen aan de “nieuwe normaliteit”. Hoe lang nog? En wat volgt daarna? Een mens zou van minder gek worden.
 
Hoe blijven we dan toch mentaal gezond in deze onzekere tijden? 
 
1. Neem de controle over dingen die je wel kunt beïnvloeden.
De genomen en de te nemen maatregelen hebben we zelf niet in de hand en niemand weet wat ons te wachten staat. Dat is waar. Het is juist daarom belangrijk om ons te blijven richten op wat we WEL zelf kunnen regelen, waar we WEL controle over hebben. Voor een deel is dat psychisch (het glas is half vol), en voor een deel kunnen we dat ook praktisch inzetten:
  • Breng structuur aan in de dag, plan je activiteiten in en houdt je aan de planning.
  • Houd je aan een normaal dag- en nachtritme en zorg voor routine. Ga op vaste tijden opstaan en slapen.
  • Zorg voor een gezonde levensstijl (eet gezond, wees matig met alcohol, gebruik liefst geen drugs).
  • Blijf actief.
2. Zorg goed voor jezelf (en anderen): beweeg en ontspan.
Stress en angst helpen ons normaal gezien om snel in te grijpen bij gevaar en om adequaat te reageren. Maar nu is het gevaar onzichtbaar en de onzekerheid groot. Ons stresshormoon blijft hoog, de aanpassing blijft moeilijk. Stresssymptomen nemen de bovenhand. Angst kan lichamelijke en psychische klachten versterken, ons gedrag negatief beïnvloeden en ons afweersysteem aantasten.
We slapen slechter, krijgen een hogere bloeddruk, worden somber of cynisch, kunnen ons moeilijker concentreren, piekeren veel, vertonen een kort lontje, zonderen ons niet alleen af van de buitenwereld zoals de maatregelen ons opleggen, maar ook ten opzichte van elkaar. Des te belangrijk is het om goed voor jezelf te gaan (blijven) zorgen!
 
Ook al voelt het misschien voor sommigen als “niks” doen, weet dat je feitelijk hard aan het werk bent om de verhoogde stresshormonen te verlagen!: 
  • Beweeg voldoende en sport (liefst in de buitenlucht).
  • Beoefen je hobby of pak een nieuwe hobby op.
  • Neem tijd te ont-spannen, bv. door yoga, mindfulness, meditatie.
  • Blijf in verbinding met je naasten. Door te blijven communiceren, elkaar te steunen en te helpen krijg je positieve energie. Als je ze niet kunt bezoeken, benut dan social media, bel wat vaker, stuur af en toe gewoon een berichtje.
  • “Liever een goede buur dan een verre vriend”: steun elkaar. Kijk wat kan, met inachtneming van de maatregelen. Help die oudere buurman met zijn boodschappen, knoop een praatje aan met die eenzame buurvrouw, ga wandelen met een groepje buren.
3. Wees alert op het NOCEBO effect
Ofwel, hoe negatief denken ziek kan maken. In deze coronatijd worden we dagelijks geconfronteerd met cijfers over ziekenhuisopnames, dodenaantallen, angst voor besmettingen of economische ramp scenario´s komen veel prominenter in beeld dan aandacht voor saamhorigheid en veerkracht in de maatschappij. Evolutionair gezien geven we prioriteit aan deze negatieve informatie en onthouden we juist negatieve informatie veel beter dan positieve. Dit effect kan juist de gevreesde symptomen en klachten weer versterken, volgens het principe “you get what you expect”.
 
Daarom: maak slim gebruik van nieuws en media. Vele uren per dag het nieuws volgen kan juist zorgen voor angst en klachten! Probeer daarom maximaal 2x per dag een betrouwbare bron van informatie te volgen.

Tot slot: het is heel normaal om je in deze corona periode, onzeker, angstig en vermoeid te voelen. Onze dagstructuur en routines zijn veranderd en de toekomst is voor iedereen onzeker.  Dit alles vraagt veel van onze veerkracht en dat kost energie. Dit herkennen en erkennen is belangrijk omdat je er soms gewoon even doorheen kan zitten. En dat is heel normaal. Lukt het je niet om vervolgens de controle terug te vinden of de stress te kalmeren (met bovengenoemde tips) dan kunnen gesprekken met een psycholoog je mogelijk helpen.
Laatste nieuws
  • Onze specialisten zullen beschikbaar zijn voor afspraken op de volgende datums:
    • Dr. Pedro Chinchurreta, cardioloog: donderdag 14/01/21, 04 en 25/02/21.
    • Dr. Manio Maravic, neuroloog: donderdag 14 en 28/01/21.
    • Dr. Vicente Aneri Más, dermatoloog: vrijdag 08 en 22/01/21.
    • Dr. Victor Aguilar, gastro-enteroloog: vrijdag 22/01/21.
  • We zullen gesloten zijn op 25 december, 1 en 6 januari 2021.
  • Voor meer informatie of om een afspraak te maken kunt u ons contacteren op 952 532 065 of info@centromarysalud.com.
Centro Mar Y Salud, paseo marítimo 4, El Morche, www.centromarysalud.com